Bu yazımızda sizlere YDS nedir, YDS ne işe yarar, YDS’ye kimler girebilir, YDS’nin geçerlilik süresi nedir sorularının cevabını vermeye çalışacağız. Bu sınavın ne işe yaradığını ve YDS’den aldığınız puanı nerelerde kullanabileceğinizi anlatacağız. 

Ayrıca YDS’de kaç soru var sorusunun yanıtını da yazımızda bulacaksınız. Bununla birlikte bu sınavın yılda kaç kez yapıldığını da sizlerle paylaşacağız. Dahası bu sınavda puanlamanın nasıl yapıldığını da sizlere aktaracağız. Hazırsanız YDS nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım!

YDS Nedir?

Açılımı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan YDS, ÖSYM’nin yılda üç kez yaptığı bir dil sınavıdır. Bu sınav okuma ve okuduğunu anlamaya odaklı olduğundan konuşma ve yazma becerilerini ölçmez. Sınav test şeklinde, çoktan seçmelidir. Testlerde yabancı dil bilginiz gramere, kelime bilgisine, okumaya ve anlamaya dayalı sorularla ölçülmekte. 

YDS İlkbahar, Sonbahar ve Kış olmak üzere yıl içinde 3 dönemde yapılır. İlkbahar YDS Sınavı YDS/1, Sonbahar YDS Sınavı YDS/2, Kış YDS Sınavı YDS/ 3 olarak geçiyor. 

YDS, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinde de yapılmakta.

YDS’de 80 soru var ve size verilen süre 180 dakika. 

YDS'de yanlış doğruyu götürmez
YDS’de 80 soru var

YDS’ye Kimler Girebilir?

  • Kamu personeli olup dil tazminatı almak isteyenler, 
  • Lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü eğitim düşünenler,
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar,
  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları,
  • Yurt dışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler,
  • Herhangi bir kamu kuruluşunda çalışmıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları YDS’ye girebilir. 

YDS Ne İşe Yarar?

Akademik kariyer yapmayı planlıyorsanız YDS puanı, girmeyi hedeflediğiniz lisansüstü program için yeterli olup olmadığınızı ortaya koyar. 

Bununla birlikte KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak işinize yarar. Kamu personeli iseniz YDS puanıyla dil tazminatı hakkına sahip olabilirsiniz. Ayrıca doçent, doktora ve sanatta yeterlik adaylarının da dil yeterliliğini belgelerle ortaya koymalarını sağlar. 

YDS puanı aynı zamanda dil yeterliliklerinin belgelenmesi gereken denklik işlemlerinde de kullanılmaktadır.

Şimdi de YDS’nin geçerlilik süresi ne kadarmış ona bakalım!

YDS sınavı ile dil tazminatı alabilirsiniz
Bu sınavda aldığınız puanı pek çok yerde kullanabilirsiniz.

YDS’nin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Bu soruyu iki şekilde cevaplamalıyız. Eğer kamu personeli iseniz ve YDS puanınızı dil tazminatı için kullanmak istiyorsanız YDS’nin geçerlilik süresi 5 yıldır. 

ÖSYM’nin YDS’nin geçerlilik süresi ile ilgili sunduğu bilgiye göre: “YDS Sınavının geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacaktır. Ayrıca kurumlar kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebileceklerdir.” yönünde.

Bu durumda, eğer YDS puanını dil tazminatı dışında kullanacaksanız, YDS’den aldığınız sonucun geçerlilik süresi başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterecektir.

YDS’de Yanlış Doğruyu Götürüyor Mu?

Bu sınavla ilgili olarak çokça merak edilen konulardan biri de YDS’de 4 yanlışın 1 doğruyu götürüp götürmediği. 

İçiniz rahat olsun, çünkü bu sınavda yanlışlarınız doğrularınızı götürmüyor. Dolayısıyla hiç boş bırakmadan sınavı tamamlayabilirsiniz. Emin olmadığınız soruları boş bırakmayın. Onun yerine, en yakın hissettiğiniz seçeneği işaretlemeniz yararınıza olabilir; bizden söylemesi: ) Her bir sorunun sabit 1.25 puanı var. Sonuç olarak, yaptığınız doğru sayısı 1.25 ile çarpılır ve toplam puanınız hesaplanır.

YDS’de Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Adayların sonuçları 100 puan üzerinden değerlendiriliyor. Her bir doğru yanıtın karşılığı 1.25 puana denk geliyor. Harflerle belirtilen seviye derecelerinin puan aralığı ise şöyle:

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,

50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.

Birden Fazla YDS Puanından Hangisi Geçerli Olur?

Birden fazla YDS puanınız varsa, bunlardan yüksek olanı dikkate alınır. Dolayısıyla diğer YDS puanlarınız göz ardı edilir. Ve en yüksek puanınız baz alınarak bir değerlendirme yapılır.

Yüksek Lisans İçin YDS Puanı Kaç Olmalı?

Yüksek Lisans programlarına başvurmak isteyen adayların YDS’den en az 55 puan almaları gerekir.

Doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların ise en az 55 puan almaları gerekiyor.

YDS ile ilgili yazımızı noktalamadan önce sizlere son zamanlarda düzenlenen bir uygulamayı da bildirmek isteriz: GEÇ BAŞVURU GÜNÜ. 

Sınav başvuru tarihini kaçırdığınızda başvurabileceğiniz hayatınızı kurtaracak bir uygulama bu. Ancak sınavın esas başvuru tarihini kaçırıp Geç Başvuru Günü yaptığınızda normal sınav ücretinden daha fazla bir ödeme yapmanız gerekiyor. 

YDS ile ilgili merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalıştığımız yazımız bu şekildeydi. YDS’ye hazırlık için neler yapabilirim diye merak ediyorsanız Yabancı dil sınavlarına hazırlık- 5 ipucu yazımızı okuyabilirsiniz. Bununla birlikte YDS-YÖKDİL sınavlarına nasıl çalışmalı yazımız da size yardımcı olabilir. Yazımızda karşılığını bulamadığınız YDS ile ilgili sorularınız varsa yorumlarda sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz. YDS sınavı ile ilgili sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.