TOEFL mı IELTS mi sorusunu sizler için yanıtlamaya çalışacağız. Her iki sınav da uluslararası bir geçerliliğe sahip. O halde hangisini seçmeliyim?, TOEFL ile IELTS arasında ne gibi farklar var? diyorsanız, hadi hemen başlayalım!

İngilizce konuşulan bir ülkede okumak ya da çalışmak istiyorsanız, İngilizce seviyenizi kanıtlamanız gerekebilir. Bu durumda dünya çapında geçerliliği olan iki sınav akla geliyor: TOEFL ve IELTS.

Bu iki sınav pek çok yönden birbirine benzer. Yine de ayrı durdukları noktalar da mevcut. Öncelikle şunu belirtmek gerekir, her iki sınav da dilin dört becerisini ölçer. Diğer bir deyişle, her iki sınav da okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerinizi ölçer. Ancak bunu farklı tarzda yaparlar.

Her ne kadar bu iki sınav uluslararası bir geçerliliğe sahip olsa da kullanım amacınıza göre bu sınavlar arasında seçim yapmanız gerekebilir. Şöyle ki, akademik amaçlar için TOEFL sonucu gerekebilir. Aynı şekilde akademik hedefler doğrultusunda IELTS Akademik puanınız da iş görecektir. Fakat akademik amaçlardan ziyade bir ülkede çalışmayı ya da okumayı planlıyorsanız ya da göçmenlik düşünüyorsanız, bu durumda IELTS sınavının Genel modülüne girmeniz daha uygun olacaktır.

  • TOEFL’ın açılımı Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı şeklindedir. Bununla birlikte, ABD merkezli bir sınavdır. Dolayısıyla, standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğinizi ölçer.
  • IELTS’in açılımı International English Language Testing System/ Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi şeklindedir. İngiltere merkezli bir sınavdır. Ancak sınavda hangi aksanla konuştuğunuza ya da yazdığınıza bakmazlar. Daha çok, dildeki akıcılığınızı ölçerler.

Şimdi bu sınavlara ayrı ayrı bir bakalım ve ardından kıyaslamamızı yapalım!

TOEFL iBT

The Test of English as a Foreign Language internet-based test (TOEFL iBT) yani Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi internet tabanlı sınav, sınıf ortamında gerçekten olabilecek iletişimi odağına alır. İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinizi de bu doğrultuda test eder. Tıpkı kampüsteymişsiniz gibi üst seviye içerikle karşılaşırsınız.

TOEFL bir Amerikan sınavıdır, ancak IELTS gibi hem İngiliz hem de Amerikan aksanlarına izin verir. Yani hangi aksanda olursanız olun, ölçme ve değerlendirme işi, dildeki akıcılığınız ve kendinizi ifade etme biçiminize göredir.

TOEFL dört bölümden oluşuyor. Bu dört bölüm sınava eşit dağıtılmış. Bununla birlikte, bölümler birbirine geçmiş biçimde karşınıza çıkıyor. Şöyle ki, okuma yaparken dinleme yapmanız ya da konuşma yaparken yazma yapmanız gerekebilir. Bu da başarılı olmak için dilin dört becerisini birleştirmeniz gerektiğini gösteriyor. Testin tamamı kısa aralarla birlikte 4 saat sürüyor.

TOEFL’ın bir de kağıt tabanlı olanı var. Bu sınav ise klasik kağıt kalem sınavları gibi. Ancak bu sınavda konuşma becerisi yok. Bu sebeple de TOEFL sınavını tercih edenlerin %90’ı bilgisayar tabanlı olan iBT’yi tercih ediyor. Aynı zamanda sınavın bilgisayar ya da kağıt tabanlı oluşuna göre değerlendirmede de farklılık söz konusu oluyor.

TOEFL iBT skoru 0 ila 120 puan aralığında. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört bölümün her biri 30 puan değerinde.

IELTS

The International English Language Testing System (IELTS) yani Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi, İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinizi test eder. IELTS, İngiltere merkezli bir sınav. Bununla birlikte, TOEFL’dan farklı olarak bu sınav iki şekilde karşımıza çıkıyor: IELTS Academic ve IELTS General.

Peki Akademik IELTS nedir? Genel IELTS nedir? Bu ikisi arasında ne gibi bir fark diye merak ediyorsanız, hemen yanıtlayalım.

Akademik IELTS

İngilizce’nin konuşulduğu ülkelerden birinde yükseköğrenim görmeyi hedefliyorsanız, IELTS Academic sınavına girmeniz gerekir. Bu sınav, İngilizce becerilerini akademik çerçevede ölçüyor. Dolayısıyla eğer yurtdışında üniversite okumak istiyorsanız ya da yüksek lisans, master ya da doktora yapmak istiyorsanız, yeterliliğinizi Akademik IELTS ile ölçüyorlar.

Bu sınavdan almanız gereken puan, başvuracağınız yüksek öğretim kurumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Dolayısıyla, başvuracağınız kurumun sizden beklediği puanı öğrenip ona göre çalışmakta fayda var.

Bununla birlikte, IELTS Academic sınavı ile elde ettiğiniz skoru üniversite hazırlık atlama, yurtdışında iş başvurusu, THY pilot alımı gibi iş ilanlarına başvururken kullanabilirsiniz. Ayrıca, sizden Genel IELTS skoru isteyen kurumlara Akademik IELTS puanınızla da başvuru yapabilirsiniz.

Bu sınavla ilgili değinmek istediğimiz bir diğer nokta ise sınavın geçerlilik süresi. IELTS Academic skorunuzun geçerlilik süresi 2 yıl.

Genel IELTS

Bu sınav ise daha çok İngilizce konuşulan bir ülkede çalışmak için göç eden insanlar için. İlaveten, yurtdışında lise okumayı planlayanlar da bu sınavdan geçerler. Yine de, başvuru yapacağınız kurumun şartlarını göz önüne almanız gerekir. Eğitimle alakalı puan konularında kararsız kaldığınızda Akademik IELTS tercih etmeniz daha doğru olabilir. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi, Akademik IELTS puanınız, Genel IELTS skorunun geçerli olduğu her yerde geçerlidir. Dolayısıyla hangisine girmeniz gerektiği konusunda kararsız kaldığınızda, IELTS Academic sınavını tercih edebilirsiniz.

IELTS’te dinleme, okuma ve yazma sınavları aynı gün gerçekleşir. Bu 3 beceriyi ara vermeden bir oturumda tamamlarsınız. Konuşma sınavına gelince, bu becerinin sınavına bir hafta önce ya da bir hafta sonra girebilirsiniz. IELTS konuşma sınavı yaklaşık 11-14 dakika kadar sürüyor. Sınav görevlisiyle yaptığınız sözlü sohbet kaydedilip değerlendiriliyor. Tüm sınav süresi üç saati geçmiyor.

IELTS puanlama bandı 1-9 aralığında oluyor. Her bir bölümden bu bant aralığında puan alıyorsunuz. Daha sonra bu dört bölümün ortalaması ile genel skorunuzu elde ediyorsunuz.

TOEFL ve IELTS Arasındaki Farklılıklar Neler?

Her ne kadar içerik bakımından bu iki sınav birbirine çokça benzese de, sınavlar yapı bakımından birbirinden epey farklı.

TOEFL sınavındaki sorular çoktan seçmeli. Fakat durum IELTS sınavında böyle değil. IELTS sınavlarında kısa cevaplar vermeniz gerekebiliyor. Bununla birlikte IELTS sınavlarında, kimi zaman eksik kelimeleri dolduracağınız boşluk doldurma görevleri ve eşleştirme görevleri dahil olmak üzere pek çok soru türü karşınıza çıkar.

IELTS konuşma sınavında gerçek bir insanla yüz yüze bir konuşma gerçekleştirirsiniz. Ancak TOEFL için durum böyle değil, TOEFL’da tüm aşama bilgisayar üzerinden gerçekleşiyor. Dolayısıyla TOEFL’da insanla etkileşime girmek zorunda kalmıyorsunuz. Sınavların yazma ayağını kıyaslayacak olduğumuzda, TOEFL’da klavyeyle yazıyorken IELTS’te elle kağıt üzerine yazıyorsunuz. Kelime sayısı bakımından ise, IELTS’te en az 250 kelime kullanmanız yeterken TOEFL yazma basamağında en az 300 kelimelik bir yazı ortaya çıkarırsınız.

Bu iki sınavın dinleme ayağını kıyaslayacak olursak durum şu şekilde: IELTS dinleme sınavında soruları kaydı bölüm bölüm dinleyip yanıtlarsınız. Şöyle ki, kayıttan hangi sorulara yanıt bulacağınıza dair bir cümle duyarsınız. Örneğin 40 soruluk bir dinleme sınavının ilk bölümünde 10 soruyu yanıtlamanız gerekiyor. Kayıttan hangi sorulara yanıt bulabileceğinizi duyuyorsunuz. Ardından dinlemeye geçmeden önce size bir dakika gibi bir süre verirler ve bu sürede soruları gözden geçirerek ne tarz bir yanıt aramanız gerektiğine dair fikir sahibi olursunuz. Sonra, bu ilk 5 soru için dinleme yaparsınız. Sonrasında yarım dakika verirler ve yanıtınızı kontrol edersiniz. Daha sonra ise ilk bölümün geriye kalan diğer beş sorusu için de aynı aşamadan geçersiniz. TOEFL’da ise, üniversitede sınıfta ya da kampüste geçen ders ve konuşmaları duyar ve duyduklarınızdan önemli bulduklarınızı not edersiniz. Ardından, çoktan seçmeli dinleme sorularını aldığınız notlara göre yanıtlarsınız. Yani IELTS’teki gibi kısım kısım ilerlemez. Bir kerede tüm dinlemeyi yapar ve aldığınız yanıta göre çoktan seçmeli soruları cevaplarsınız.

TOEFL mı IELTS mi, Hangisini Seçmelisiniz?

Öncelikle başvuracağınız kurumun sizden hangi sınav sonucunu istediğini dikkate almanız gerekiyor. Böyle bir sınırlandırmanız yoksa o halde düşünmeniz gereken şey, bu iki sınavdan hangisinin sizin becerilerinize uygun olduğu konusu olacaktır.

Her ne kadar TOEFL sınavı daha uzun sürse de tamamen bilgisayarlı bir sınav. Bu sebeple yazma konusunda endişeleriniz varsa, bilgisayar üzerinden yazmanız sizi rahatlatabilir. Yine aynı şekilde, gerçek bir insanla konuşma yapmak yerine bilgisayarla konuşmak sizi daha az gerebilir. IELTS daha kısa süren bir sınav ancak bu sınavın daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki bu sınavda doğrudan bir insanla konuşma yaparsınız. Soru yelpazesi daha geniş olduğu için pek çok farklı türden soru ile uğraşırsınız.

Bununla birlikte, TOEFL mı IELTS mi sorusunu yanıtlarken göz önünde bulundurmanız gereken bir konu da mali durumunuz olabilir. Bu iki sınavın maliyeti aşağı yukarı benzer olsa da kimi zaman kuruşlar bile kıymetli olabiliyor. Bu sebeple, maliyeti de hesaba katarak bir seçim yapabilirsiniz.

Karar verirken kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  1. Nereye gitmek istiyorum ve ne amaçla bir puana ihtiyacım lazım? / Eğer akademik bir amacınız yoksa o halde Genel IELTS sınavına girmelisiniz. Akademik amacınız varsa bir sonraki soruya geçebiliriz!
  2. Ne tarz bir sınav formatında daha başarılıyım? / TOEFL’da dilin dört becerisi dediğimiz dinleme, okuma, yazma ve konuşma iç içe geçmiş olarak karşınıza çıkıyor. IELTS’te ise bu beceriler ayrı ayrı ölçülüyor. Çoktan seçmeli soruları seviyorsanız TOEFL sınavını düşünebilirsiniz. IELTS’te ise çok farklı soru tipleri karşınıza çıkıyor ve yanıtları sizin yazarak doldurmanız gerekiyor.
  3. Gerçek bir insanla konuşmak sizi geriyor mu? / Eğer canlı kanlı bir insanın karşısında konuşmak sizin daha zorlayıcı geliyorsa o halde TOEFL’a yönelebilirsiniz. Çünkü TOEFL iBT sınavında karşınızda insan olmaz, konuşma sınavını da yine bilgisayar üzerinden yaparsınız. IELTS sınavında ise karşınızda gerçek bir değerlendirmeci olur.

Bu soruları kendinize sorarak TOEFL mı IELTS mi sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Bu yazımızda TOEFL mı IELTS mi sorunuzu yanıtlamada size yardımcı olmaya çalıştık. İki sınavı karşılaştırarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir seçim yapmanıza katkı sağlamak istedik. Bu sınavlar hakkında yazdığımız diğer yazılara göz atmak isterseniz, blogumuzun Sınavlar kısmındaki içerikleri inceleyebilirsiniz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz. 🍀