Daha önceki yazımızda sizlere YDS hakkında bilgi vermiştik. Bu defa YDS’nin elektronik ortamda yapılan versiyonu olan e-YDS hakkında bir yazı hazırlayalım dedik. Sınavlar hakkında bilgi vermek amacıyla hazırladığımız serimizin bu bölümünde e-YDS nedir?, ne işe yarar?, e-YDS yılda kaç kez yapılır?, e-YDS sınav merkezleri hangi illerde?, e-YDS’de hangi dillerden sınav olabilirsiniz? şeklindeki soruları yanıtlayacağız. 

Hazırsanız başlayalım!

e-YDS Nedir?

Açılımı Elektronik Yabancı Dil Sınavı olan e-YDS, bir bakıma YDS’nin bilgisayar üzerinde yapılan bir türüdür. 

e-YDS Nasıl Yapılıyor?

Pek çok yabancı dil sınavı uzun zamandır zaten elektronik ortamda yapılmaktaydı. ÖSYM de YDS’nin elektronik ortamda uygulanmasına başladı. 

Normalde ÖSYM’nin yaptığı sınavlar sınav merkezlerinde gerçekleşiyor. Soru kitapçıkları ve cevap anahtarı adaylara özel olarak sınav salonuna geliyor. Aday, soruları yanıtlamayı bitirdikten sonra soru kitapçığını ve cevap anahtarını salon görevlisi öğretmene vererek sınavını tamamlamış olur. 

Elektronik ortamda yapılan sınavlarda ise, sınav kağıt kalemle değil bilgisayar üzerinden gerçekleşiyor. Dolayısıyla adayın bilgisayar kullanma becerisine sahip olması gerekiyor. 

e-YDS’de soruları bilgisayar ekranından okuyor ya da kulaklıkla dinliyorsunuz. Ardından yanıtınızı ilgili kutucuğa bilgisayardan işaretliyor ya da mikrofona sesli olarak okuyorsunuz. 

e-YDS sınavında soruları bilgisayardan okuyup mouse ile işretleme yaparsınız.
Sınav, bilgisayarda yapılıyor

Bu sınav tıpkı YDS sınavı gibi 80 sorudan oluşuyor. Süreniz de yine 180 dakika. Kolaylık-zorluk bakımından da yine YDS ile eşdeğerde. Sonuç olarak, YDS’den daha kolay ya da daha zor değil. YDS’nin bilgisayarda yapılan versiyonu olduğu için YDS ile aynı denklikte. Sınavda tıpkı YDS’de olduğu gibi sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunuyor.

e-YDS çoktan seçmeli bir sınav olduğu için doğru olduğunu düşündüğünüz seçeneği bilgisayarın faresiyle işaretliyorsunuz. Dilerseniz verdiğiniz yanıtı daha sonra değiştirebilirsiniz. İşaretlediğiniz yanıta farenizle tıklayarak verdiğiniz yanıtı silebilirsiniz.

Bu sınava girmeyi düşünenlerin belki en merak ettiği şeylerden biri de sorular arasında geçiş yapıp yapamadıkları! e-YDS’de sorular arasında geçiş yapabilirsiniz. Soruların altını çizebilirsiniz. Ancak henüz ÖSYM’nin sınav yazılımında bir çizim aracı olamadığı için sorular üzerinde çizim yapamıyorsunuz. Bu da elemeyi zorlaştırabiliyor. 

Sınav sonucunuzu sınavdan 12 saat sonra görebiliyor olmanız ise pek hoş. Hemen sınavın akşamına sınav sonucunuzu görüntüleyebiliyorsunuz.

e-YDS Sınav Merkezleri Hangi İllerde?

YDS’ye girmek istediğinizde herhangi bir sınav merkezi kısıtlaması yaşamazsanız. Hangi ilde olursanız olun verdiğiniz adresteki ilde sınavınıza girersiniz. Ancak e-YDS sadece Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki ÖSYM’nin e-sınav merkezlerinde yapılıyor. Bununla birlikte bu sınavda kontenjan var. Sınava belirli sayıda aday girebilmekte.

Sınavda adaylara herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor, bütün bilgilendirmeyi bilgisayar ekranından öğreniyorsunuz. Salon görevlisi ile aday arasında herhangi bir iletişim söz konusu değil.

e-YDS sınav merkezleri Ankara, İstanbul ve İzmir'dir.
Sınav sadece 3 büyük ilde yapılır

e-YDS Yılda Kaç Kez Yapılıyor?

Bu sınav her ay yapılıyor. Dolayısıyla ÖSYM tarafından yılda 12 kez e-YDS yapılıyor diyebiliriz. 2020 yılı boyunca 15 kez yapılmıştı.

e-YDS’de Hangi Dillerden Sınav Olabilirsiniz?

Sınavlar İngilizce, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca, Bulgarca dillerinde yapılmakta.

e-YDS Puanınız Ne İşe Yarar?

YDS puanınızın işe yaradığı her yerde e-YDS puanınız da işe yarar. Yani, YDS puanınızla ile sahip olduğunuz haklara erişebilirsiniz. 

YDS hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz, hala merak ettikleriniz varsa, YDS’nin ne işe yaradığını ve sınavdan aldığınız puanının nerelerde geçerli olduğunu yazdığımız YDS Nedir? YDS Ne İşe Yarar? yazımızı okuyabilirsiniz. 

e-YDS ile ilgili merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalıştığımız yazımız bu şekildeydi. Bu sınav ile ilgili sorularınız varsa yorumlarda sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Sınavla ilgili sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız. Sınav hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için ÖSYM’nin yayınladığı kılavuz sayfasına bakabilirsiniz. Sınavlara nasıl hazırlanacağınız konusunda kafanız karışıksa Yabancı Dil Sınavlarına Hazırlık- 5 İpucu yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.