IELTS Dinleme, Konuşma, Okuma ve Yazma bölümlerine sahip bir sınav. Bununla birlikte bu sınav, genel ve akademik olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda sizlerle IELTS dinleme ayağını ele alacağız. Öncelikle ister akademik, ister genel IELTS sınavı olsun Dinleme bölümü her iki tür için de aynı şekilde yapılıyor. 

  • IELTS dinleme sınavı yaklaşık olarak 30 dakika sürüyor. Bununla birlikte, yanıtlarınızı kağıda geçirebilmeniz için bu 30 dakikaya ilaveten 10 dakika süreniz oluyor.
  • Test, dört bölümden oluşuyor. Sınav esnasında sözlük kullanımı yasak elbette.
  • En önemli nokta ise, her bir ses kaydını sadece bir kez dinleyebiliyorsunuz. Birden fazla dinleme yapamıyorsunuz. Bu sebeple, aman diyelim pür dikkat dinleyin!
  • IELTS akademik sınavına giren de genel sınavına giren de aynı dinleme kaydını dinleyip aynı sınavı çözüyor ve değenlendirme de aynı oluyor. 

IELTS Dinleme Sınavında Ne Tür Metinler Duyacaksınız?

Sizce aşağıdaki konu başlıklarından hangisini IELTS dinleme testinde çıkabilir?

  1. a dialogue between three students in a restaurant / bir restoranda üç öğrenci arasında geçen bir diyalog
  2. an introduction to artificial intelligence / yapay zekaya giriş 
  3. a conversation between a student and a lecturer / bir öğrenci ve bir öğretim görevlisi arasında geçen bir konuşma
  4. a lecture about global warming / küresel ısınma ile ilgili ders
  5. a live commentary of a football game / bir futbol maçının canlı yorumu
  6. a dialogue between bookseller and a customer / kitapçı ve müşteri arasında bir diyalog

Siz de sorunun yanıtını düşündünüz mü? Yukarıda vermiş olduğumuz konu başlıkları, 5 numara hariç, IELTS dinleme sınavında duyabileceğiniz türden. 5 numaranın haricindeki diğer beş konu başlığı sınav formatına uygun. Çünkü IELTS dinlemede, 

  1. İki kişi arasında diyalog: sosyal bağlam
  2. Tek kişilik konuşma ya da anlatım: sosyal bağlam
  3. Sayısı dört kişiye kadar ulaşabilen diyaloglar: eğitici bağlam
  4. Tek kişiden duyduğumuz akademik bir konuda konuşma/ sohbet tarzında metinler karşınıza çıkacaktır. 

5 numaralı konu başlığı ise, ana dili İngilizce olanların bile dinlerken takip etmekte zorlanacağı bir konu olduğundan sınavda karşınıza çıkmaz. Düşünsenize bir maçın canlı yorumunu dinlerken siz, her şeyi anlıyor musunuz? 

Peki, sizce bu konu başlıklarından hangisi daha kolay? Ya da bu tarzda dinleme etkinlikleri yapıyor musunuz?

ielts dinleme

IELTS Dinleme Testinin Yapısı

Bu test için dört bölümden oluşur demiştik. Testin birinci ve ikinci bölümlerinde duyacağınız dinleme metinleri sosyal bağlam içinde geçer. Bu sebeple, bu iki bölümde dinleyeceğiniz metinler genel konular hakkındadır. 

  • Özetle, birinci bölümde iki kişi arasında geçen bir diyalog duyarsınız. Konuşmacılar diyalog esnasında çeşitli şekilde etkileşime girerler. Genellikle, bir müşteri bir ürün hakkında bilgi edinmek ister. Ve bu amaçla, ilgili şirketi arayarak hedeflediği özel bilgiye ulaşır. 
  • İkinci bölümde ise, bir monolog karşınıza çıkar. Tek kişinin konuşmasını dinlediğiniz bu bölümde, bir konu hakkında bilgi verilir. Örneğin, konuşmacı bir ürünün tanıtımını yapar.

Testin üçüncü ve dördüncü bölümleri ise akadamik bağlamda geçer. Yani bu konu başlıkları daha özel, uzmanlaşmış bilgiler sunar. Fakat, illa bir konu uzmanı olmanızı gerektirmez. 

  • Mesela, üçüncü bölümde bir öğretmen ve öğrencisinin akademik bir konu üzerinde konuştuğunu duyarsınız. 
  • Dördüncü bölümde ise, eğitim ortamında duyabileceğiniz türden bir konuşma ya da ders dinlersiniz. Muhtemelen konu, hakkında az şey duyduğunuz ama uzmanı olmasanız bile rahatlıkla anlayabileceğiniz bir başlıktan gelecektir. 

IELTS dinleme testinde her bir bölümü sadece bir kez dinleme imkanınız olduğunu asla unutmayın! 

IELTS Dinleme Testinde Aksanlar

Dinleme metinlerde pek çok farklı İngilizce aksanlar duyacaksınız. Bu sebeple, sizin kullanmayı tercih ettiğiniz aksan hangisi olursa olsun, diğer aksanlara da aşina olmanızda fayda var. Metinlerde Amerikan, Kanada, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda aksanlarını duyabilirsiniz. Dolayısıyla, çeşitli aksanları dinleyip bu farklı aksanları tanımanız önemli. 

Bu noktada, farklı aksanlar konusunda kulağınızı eğitmek isterseniz, online radyolardan ya da çeşitli podcastlerden yararlanabilirsiniz. 

Avustralya aksanı için: 

https://www.abc.net.au/news/newsradio/

Yeni Zelanda aksanı için:

https://www.rnz.co.nz/programmes

Kuzey Amerika aksanı için:

https://www.npr.org/

İngiliz aksanı için ise:

https://www.bbc.co.uk/sounds/player/bbc_world_service

sitelerinden dinleme alıştırması yapabilirsiniz. Okullarımızda çoğunlukla İngiliz İngilizcesine maruz kalıyor ve dizi, filmlerden ise Amerikan İngilizcesiyle tanışık oluyoruz. Peki siz en çok hangi aksana daha yakınsınız? Anlamakta en çok zorlandığınız aksan hangisi? Bu soruları yanıtlayarak hangi dinleme etkinliğine daha fazla ağırlık vermeniz gerektiğini bulabilirsiniz. 

Gerekli Bilgiyi Yakalamak için Dinleme 

IELTS dinleme sınavında başarılı olmak için edinmeniz gereken en önemli özelliklerden biri, tarama tekniğini bilmek olacaktır. Tarama tekniğini açacak olursak, İngilizcesi ‘scanning’ olan bu terim, metin içerisinde özel bir bilgiyi ararken kullandığımız yöntemdir. Bu yöntemle işinize yarayacak bilgileri yakalar ve geri kalan gereksiz laf kalabalığından kurtulursunuz. Bu sebeple, dinleme metinlerini duymadan önce, soruları okumalı ve sizden ne tür bilgi istendiğine dair bir fikir sahibi olmalısınız. Böylece dinleme metninde ne arayacağınızı bilir ve doğru yanıta ulaşırsınız. 

Hatırlatmakta fayda var ki sınavda soruların yanıtlarını sırayla duyacaksınız. Yani birinci sorunun yanıtından sonra ikinci sorunun yanıtını dinleyeceksiniz. Böylece, yanıtların mantıksal sıralamasını yakalayabileceksiniz.

Ancak, kimi zaman bir listeden yanıt seçmek durumunda kalabilirsiniz. Bu durumda ise, yanıtların rastgele bir sırayla verildiğini unutmayın. 

IELTS Dinleme Sınavında Rakamlar

IELTS dinleme testinden başarılı olmak için sahip olmanız gereken özelliklerden bir diğeri de, sayılar ve harfler konusu. Çünkü bu dinleme testinin ilk aşamasında sizden rakam yazmanız ya da isim yazmanız istenebilir. Bu durumda, rakamları bilmeniz ve duyduğunuzda doğru yazabilmeniz oldukça elzem olacaktır. İlk bölümde karşınıza çıkan rakamları yakalayamadığınızda hayal kırklığı yaşayabilir ve daha testin başından ümitsizliğe kapılabilirsiniz. Bu yüzden lütfen, sınavdan önce rakamların okunuşu ile eksikleriniz varsa tamamlayın. Rakamlardan kastığımız ise, gerek tarihlerin okunuşu, gerekse matematikteki kesirli, yüzdeli sayıların ya da sıra sayılarının okunuşudur. Bu gruba para miktarlarının okunuşunu da dahil edebiliriz. 

İleri seviyede İngilizce bilen çoğu insan bile, bu yetenekleri göz ardı ettiğinden rakamlar konusunda yetkin olmayabilir. Ancak siz, bu sınavı başarmak istiyorsanız tarihlerin okunuşu, kesirli ve yüzdeli sayılar ile para konusunu halletmelisiniz. 

Mesela aşağıda verdiğimiz sayıların okunuşunu duysanız, anlayabilir miydiniz?

43rd30%€ 23. 384651988
sıra sayısı(ordinal number)yüzde (percentage)para miktarı (amount of money)sayma sayısı (cardinal number)yıl (year)

IELTS Dinleme Sınavında İsimler

Sınavın birinci bölümünde rakamlarla karşılaşabileceğinizden söz ettik. Rakamların yanı sıra hecelemeyi de bilmeniz gerekiyor. Çünkü dinleme testinde karşınıza yer ya da insan isimleri de çıkıyor. Tüm isimleri sadece bir kez duyuyorsunuz. Bu yüzdendir ki, alfabedeki sesleri tanımak işinizi kolaylaştıracaktır.

Her zaman olduğu gibi, bağlamın türünü bulmak işinizi kolaylaştıracak ve fikir yürütmenizde size yardımcı olacaktır. Örneğin, Her full name is —— Stewart. sorusunda boşluğa bir özel isim geleceğini bilir ve dinlemede bir isim duymaya çalışırsınız. Her ne kadar ismi doğrudan çıkaramasanız da belki de zihninizdeki isimlerden tarayıp bildiklerinizden yola çıkarak eksik harfleri tamamlayacaksınız. Bu sayede de, sırf boşluğa gelecek kelime türünü en baştan belirleyebildiğiniz için bir sorudan tam puan alacaksınız. 

IELTS Dinleme Sınavında İlk İşiniz Soruyu Doğru Okumak

Unutmayın ki, doğru yanıta ulaşmanın en önemli basamağı soruyu doğru anlamaktır. Sizden tam olarak ne istendiğini anladığınızda, soruyu doğru yanıtlama ihtimaliniz artacaktır. 

Soruları okuduktan sonra karşılaşacağınız metnin bağlamına dair bir fikir sahibi olursunuz. Böylece dinlemede neler duyacağınızı daha kayıt çalmaya başlamadan tahmin eder ve hazırlıklı olursunuz. 

IELTS dinleme testine dair genel bir bilgi vermeye çalıştığımız yazımız bu şekildeydi. IELTS sınavı hakkında bilgi edinmek isterseniz, IELTS Sınavı Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Sınav hakkında bilgi sahibiyim ancak konuşma bölümüne nasıl hazırlanırım ya da konuşma bölümünde nasıl sorularla karşılaşacağım diyorsanız, IELTS Speaking Örnek Sorular: Study and Buildings, IELTS Speaking Örnek Soru ve Cevaplar: Names and Gifts, IELTS Speaking Örnek Soru ve Cevaplar: Hometown and Photographs, IELTS Speaking Örnek Soru ve Cevaplar: Dreams & TV Shows yazılarımızı gözden geçirebilirsiniz. IELTS’den dilediğiniz puanı en kısa zamanda elde etmeniz temennisiyle, sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz. 🍀