Bu yazımızda sizlere IELTS okuma sınavı hakkında bilgi sunmayı hedefledik. Sınav hakkında bilgi sahibi olmak için, IELTS Sınavı Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. IELTS, genel ve akademik olmak üzere iki türde karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, okuma sınavında da bu farkla karşılaşıyoruz. Diğer bir deyişle, genel ve akademik sınava girenlerin çözdüğü okuma metinleri birbirinden farklı. Dinleme ve konuşmada böyle bir ayrım yokken, okuma ve yazma sınavlarında bu iki tür arasında farklılıklar var. Bu yazımız, IELTS okuma sınavını tanıtma niteliğinde olacak. Bu sebeple, içeriğimiz tüm katılımcılar için uygundur.

  • IELTS Okuma Sınavı 60 dakika sürüyor ve 3 bölümden oluşuyor. Sonuç olarak, toplamda 40 soru ile karşılaşıyorsunuz. 
  • IELTS Dinleme Sınavında yanıtlarınızı geçirmeniz için ekstra 10 dakikanız olduğundan söz etmiştik. Fakat, okuma sınavında yanıtlarınızı cevap kağıdına geçirmeniz için ekstra zaman verilmiyor. Bu noktaya dikkat edin lütfen!
  • Metinler ilerledikçe zorlaşıyor. Başka bir deyişle, kolaydan zora doğru bir okuma yapıyorsunuz.
  • Genel IELTS sınavında okuma parçaları akademik değil, daha ziyade günlük hayatla ilgili metinler var. Reklam, tanıtım ya da “nasıl yapılır” tarzındaki parçaları görüyorsunuz.
  • Akademik modülde ise, 3 bölümde de akademik metin okuyorsunuz. Bu metinler, kimi zaman bilimsel bir araştırma, kimi zaman ise tarihi bir konu ile ilgili oluyor. Kısacası, akademik nitelik taşıyacak konular ve cümlelerle örülmüş okuma parçalarıyla muhatap oluyorsunuz.

Okuma Alışkanlığınız Nasıl?

Okumanız gereken türdeki metinlerden bahsetmeden önce, sizin okuma alışkanlıklarınıza bir göz atalım. Düzenli olarak ne tarz içerikler okuyorsunuz? Ne sıklıkla iş ya da çalışma amaçlı okuma yapıyorsunuz? Okuma yaparken ne tarz bilgi edinmeyi hedefliyorsunuz? 

IELTS Okuma Sınavı için İpuçları

  1. IELTS okuma sınavında ya da herhangi bir okumaya dayalı sınavda kullanabileceğiniz iki teknik var. Bunlardan bir tanesi skimming tekniği. Diğer bir deyişle, göz gezdirme yöntemi. Bu teknik, konu hakkında genel bilgi edinmenize yardımcı oluyor. Metni hızlıca tarıyorsunuz ve genel hatlarıyla okuma parçasının neden bahsettiğini anlıyorsunuz. Özellikle ilk ve son cümleler konunun genel olarak neden bahsettiğini ele veriyor. Bu yöntem sayesinde soruları hızlıca okuyup metni gözden geçirerek genel hatlarıyla konu hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. 
  2. Sınavda size yardımı dokunacak diğer okuma yöntemi ise, scanning dediğimiz tarama yöntemi. Metni okumaya başlamadan önce, sorulara bakın. Bu sayede, sizden ne istendiğini anlarsınız. Dolayısıyla, parçada ne tür bilgi aramanız gerektiğini bilirsiniz. Bu da size hız kazandırıp doğru yanıta daha kolay ulaşmanızı sağlar. Okumaya başlamadan önce soruları gözden geçirerek sayı mı tarih mi yoksa bir isim mi aramanız gerektiğini saptarsınız. Belirlediğiniz ipuçlarına göre metni detaylıca tararsınız. Soruların ve metnin her zaman aynı kelimeleri içermediğini aklınızda tutun. Bu sebeple eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimelere aşina olmak faydalıdır. Soru kökünde ak denip metinde beyaz denmiş olabilir. 
  3. Kısa metinlerde genellikle fiyat, tarih ya da isim gibi bilgileri tararız. Daha uzun metinlerde ise, özel bir ifadeyi, alıntıyı yakalamaya hatta kimi zaman parçanın genel fikrini bulmaya çalışırız. 
  4. Soruları dikkatlice okuyun. Bu testteki en can alıcı nokta, soruları doğru anlamaktır. Eğer sınavda sizden üç kelime ile bir cümle yazmanız istenmişse, üçten fazla sözcük kullanmayın. Çünkü, bu durumda soruyu anlamadığınız kabul edilip yanıtınız yanlış olarak işaretlenir. 
  5. Metindeki her şeyi anlamaya çabalamayın. Okuma yaparken yaptığımız hatalardan belki de en can alıcısı bu. Bir metni anlamak için içindeki tüm kelimeleri bilmemiz gerekmez. Kendi dilimizde bile kimi zaman farklı türden makaleler okurken bilmediğimiz kelimelere rastlarız. Fakat, metnin genelinden bilmediğimiz kelimeye dair tahmin yürütürüz. Aynı şekilde İngilizce okumalarımızda da bunu yapmalıyız. Bilhassa IELTS okumalarında. Çünkü IELTS okuma sınavında özellikle daha önce hiç duymamış olabileceğimiz kelimelere yer veriyorlar. Bu kelime kimi zaman teknik bir sözcük, kimi zamansa yerel bir dilde geleneksel bir ifade olabiliyor. Bilmediğiniz kelimelere takılıp zaman kaybetmeyin. Genel anlamdan sorunun yanıtını bulmayı deneyin. Çünkü bu sınav, sizin kelime bilginizden ziyade bilgiyi bulma ve bilgiyi içeren cümleleri anlama yeteneğinizi ölçüyor.
  6. Tüm soruları yanıtlayın. Bu sınavda yanlışlarınız doğrularınızı götürmüyor. Bu sebeple, emin olamadığınız yanıtlarınızı da cevap kağıdınıza yazabilirsiniz. Belki de tahmin ettiğiniz yanıt doğrudur, kim bilir!
  7. IELTS okuma sınavında yanıtlarınız geçirmeniz için ekstra zaman verilmiyor. Bu sebeple, cevap sayfasına yanıtlarınızı geçirecek kadar zaman ayırmaya dikkat edin. Yanıt sayfasına cevaplarınızı aktarırken cümlelerinizin dil bilgisi ve imla bakımından doğru olup olmadığını da kontrol edin.

Sınava Kadar Neler Yapmalı?

Öncelikle çok farklı türden ve yayından yazı okumalısınız. Tarih, popüler bilim, sanat, doğa konularında makaleler tüketmelisiniz. Dilerseniz okuma kaynaklarını sıraladığımız YDS için Okuma Siteleri yazımıza göz atabilirsiniz. İngilizce okuma becelerimi nasıl geliştirebilirim diye merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Belki işinize yarayacak ve doğru çalışma yöntemini bulmanıza yarayacak bilgilere ulaşırsınız.

Okuma yaparken zihninizden şu soruların yanıtını vermeyi deneyin: 

  1. Makalenin ana fikri nedir?
  2. Yazarın amacı nedir?
  3. Yazarın konu hakkındaki görüşü nedir?
  4. Metinden yapabileceğimiz çıkarım nedir?

Metinleri okurken kelime çalışması yapmayı ihmal etmeyin. Yeni kelimeleri eş anlamlıları ve zıt anlamlıları ile birlikte öğrenin. Çünkü bu sınavda, eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimeler sıkça kullanılıyor. Böylece kelime dağarcığınızı ölçüyorlar.

Şimdilik IELTS Okuma sınavı ile söyleyeceklerimiz bu kadar. Daha sonra bu sınavın bölümlerini tek tek ele alacağımız yazılarımıza yer vereceğiz. IELTS sınavı ile ilgili tüm yazılarımıza Sınavlar kategorisinin IELTS bölümünden ulaşabilirsiniz. IELTS’den dilediğiniz puanı en kısa zamanda elde etmeniz temennisiyle, sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz. 🍀