YDS hakkında merak edilenlerin başında sınavın kaç soru ve sınav süresinin kaç dakika olduğu gelmekte. Bu sebeple bu yazımızda YDS kaç soru, kaç dakika?, YDS’de hangi soru tipleri soruluyor?, Soru Dağılımı Nasıl? gibi soruların yanıtını bulacaksınız. 

YDS, adayların dil bilgisi, kelime bilgisi, okuma ve anlama becerilerini ölçen bir sınav. Çoktan seçmeli test şeklinde yapılan sınav, adayların algılayıcı yetilerini ölçüyor. YDS’de 80 soru mevcut. Ve bu 80 soru için adayların 180 dakika yani 3 saatleri var. 

Adayların sınavdaki soru dağılımını ve soru tiplerini bilmesi, sınavdaki başarısını olumlu etkileyecektir. YDS’ye hazırlanırken sınavda hangi soru türlerinin çıktığını bilmek ve bu soru türlerine aşina olmak, sınavda başarıyı artıracaktır. Aday, benzer soru türlerine çalışacağı için gerçek sınavda zorlanmaz.

YDS’de Hangi Soru Tipleri Soruluyor?

Sınavın 80 sorudan oluştuğunu biliyorsunuz. Bu 80 sorunun hangi konulardan geldiğine bakalım:

Sırasıyla bakacak olursak, YDS’de karşımıza ilk olarak Vocabulary yani kelime bilgisini ölçen sorular çıkıyor. Sınavdaki ilk 6 soru kelime bilgisini ölçmeyi hedefliyor.

7-16. sorular Grammar yani dil bilgisini ölçüyor. Bu adımda dil bilgisiyle ilgili karşınıza 10 soru çıkıyor. 

Ardından 17-26. sorular Cloze Test şeklinde olup boşluğunu tamamlayan ifadeleri bulmanızı gerektiriyor. Bu bölümde karşınıza 5’şer sorudan oluşan 2 Cloze Test bölümü çıkıyor. Özetle 10 soru Cloze Test kısmından geliyor diyebiliriz. 

27-36. sorularda Cümle Tamamlama yapıyorsunuz. Dolayısıyla 10 adet Sentence Completion sorusu çözüyorsunuz. Ardından çeviri soruları gelyor.

37-42. sorularda Translation soruları var. Bu sorulardan 6 tane geliyor. Çeviri sorularının 3 tanesi Türkçeden İngilizceye, diğer 3 tanesi ise İngilizceden Türkçeye.

43-62. sorular Reading Passages şeklinde. Toplamda 5 okuma parçası var ve her bir okuma parçasına ait 4’er soru bulunuyor. Sonuç olarak okuma parçalarıyla ilgili toplamda 20 soru var. 

63-67. sorularda diyalog tamamlama var. Bu bölümde 5 tane Dialogue Completion sorusunu tamamlıyorsunuz.

68-71. sorular Restatement yani anlamca en yakın cümleyi bulma sorularından oluşuyor. Bu bölümde karşınıza 4 soru çıkıyor. 

72-75. sorularda karşınıza Paragraph Completion soruları çıkıyor. Bu bölümde 4 tane paragraf tamamlama sorusu yanıtlıyorsunuz. 

76-80. sorularda Irrelevant yani anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma soruları var. Bu bölümde 5 soru karşınıza çıkıyor. 

Soru TürüSoru Sayısı
Vocabulary / Kelime Bilgisi6
Grammar / Dil Bilgisi10
Cloze Test10
Sentence Completion / Cümle Tamamlama10
Translation / Çeviri6
Reading Passages / Okuma Parçaları20
Dialogue Completion / Diyalog Tamamlama5
Restatement / Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma4
Paragraph Completion / Paragraf Tamamlama4
Irrelevant / Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma5
YDS Soru Dağılımı

YDS’de soru tipleri ve soruların dağılımı bu şekilde. Dilerseniz YDS’deki soruların bölümlere göre dağılımına bakalım.

YDS’de Konu Dağılımı

Sınav sorularının hangi konulardan çıkacağını bilmek çalışma alanınıza daraltarak daha odaklı çalışmanıza yardımcı olur. Bu sebeple bu bölümde YDS’de kaç modal sorusu var?, YDS’de phrasal verb sorusu kaç tane?, YDS’de kaç tense sorusu var? gibi soruları sizler için yanıtlamaya çalışacağız. 

YDS’de ilk 6 sorunun kelime bilgisinden geldiğini söylemiştik. Bu Vocabulary bölümünde size 1 Adjective yani Sıfat, 1 Adverb yani Zarf, 1 Verb yani Fiil, 1 Noun yani İsim, 2 tane de Phrasal Verb yani öbeksi fiil sorusu veriliyor. 

10 soru çıkan Dil bilgisi bölümünde 3 Grammar sorusu (Dil Bilgisi), 2 Prepositions (edat), 5 Linking Words yani Bağlaçlar konusundan soru geliyor. 

YDS’de karşınıza iki Cloze Test çıkıyor. Bu testlerde size toplamda 4 Linking Words (Bağlaç), 2 Prepositions (Edat), 2 Vocabulary (Kelime Bilgisi), 2 Grammar (Dil Bilgisi) sorusu soruluyor. 

Dolayısıyla YDS’deki konu dağılımına baktığımızda Linking Words yani Bağlaçlar konusunun ne kadar önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Bağlaçları bilmeniz, hem doğrudan bağlaçlar ile ilgili kelime sorularını doğru yanıtlamanızı hem de okuma parçalarını, cloze testleri, paragraf bütünlüğünü bozan cümleyi bulma, paragraf tamamlama bölümlerinde doğru yanıtı hızlıca bulmanızı sağlar. 

Okumayı seviyorsanız, çokça İngilizce okuma materyali tüketiyorsanız size YDS sınav soruları zor gelmeyecektir. Bununla birlikte bazı anahtar konularına bakmak, YDS’de sıkça çıkan kelimelerin analizini inceleyip ona göre çalışmak daha yüksek sonuçlar almanıza yardımcı olur.

Sınavla ilgili merak edilen bir diğer konu da puanlama meselesi. YDS’de her sorunun puan değeri 1.25 tir. Bu sebeple YDS’den 70 almak için 56 soruya doğru yanıt vermeniz gerekecek. Hedeflediğiniz puanı 1.25’e bölerek yapmanız gereken doğru sayısını bulabilirsiniz. 

YDS hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz, hala merak ettikleriniz varsa, YDS’nin ne işe yaradığını ve sınavdan aldığınız puanının nerelerde geçerli olduğunu yazdığımız YDS Nedir? YDS Ne İşe Yarar? yazımızı okuyabilirsiniz. 

YDS’ye hazırlık için neler yapabilirim diye merak ediyorsanız Yabancı dil sınavlarına hazırlık- 5 ipucu yazımızı okuyabilirsiniz. Bununla birlikte YDS-YÖKDİL sınavlarına nasıl çalışmalı yazımız da size yardımcı olabilir. 

YDS’nin kaç soru olduğunu, sınavda soru dağılımının nasıl olduğunu ve YDS konularını yazığımız yazımız bu şekildeydi. Konuyla ilgili sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.