Şart cümleleri denilen Conditionals konusunun bu defa tip 3 yani Type 3 şeklini sizlere aktaracağız. Koşul cümleleri if ile oluşturulduğundan bu cümlelere if ’li cümleler de diyebiliriz. Daha önceki yazımızda bu if’li cümlelerin type 0, type 1 ve type 2 türüne bakmıştık, bu defa ise If Clause Type 3 konusunu ele alacağız. Hemen Type 0, Type 1 ve Type 2 cümlelerini hatırlayalım: Type 0 cümlelerini genel geçer durumlardan ve gerçekleşmesi kuvvetli durumlardan bahsederken kullanıyorduk. Birinci tip koşul cümlelerinde ise gelecekte gerçekleşmesi ve gerçekleşmemesi olası olan durumları ifade ediyorduk. If Clause Type 2 cümlelerinde ise, hayallerden ve gerçekleşmesi çok muhtemel olmayan durumlardan bahsediyorduk. 

If Clause Type 3 cümleleri, artık gerçekleşmesi mümkün olmayan olayları ve geçmişte kalmış bu olayların olası sonuçlarını anlatır. Bu koşul cümleleri tamamen varsayımsaldır, geçmişte kaldığından sonucun herhangi bir şekilde değiştirilmesi imkansızdır. Bu yapıyla gerçekleşmesi mümkün olmayan olayları ve pişmanlıkları ifade ederiz.

Hazırsanız cümle yapısıyla başlayalım.

Structure / Yapı:

Genel olarak “If clause” kısmı Past Perfect Tense, “main clause” kısmı would have + V3 olacak şekilde kullanılır.

If ClauseMain Clause
If + Past Perfect Tensewould have + V3
If you had studied,(Çalışmış olsaydın,)you would have passed the exam.(sınavı geçerdin.) / Çalışmadın, dersi de geçemedin, iş işten geçti.

Diğer şartlı cümlelerde olduğu gibi if clause ile main clause yer değiştirebilir:

  • I would have called you if I had known your number. → Numaranı bilseydim, seni arardım.

Usage / Kullanım:

Üçüncü tip koşullu cümlelerde eleştirileri, pişmanlıkları ve artık değiştirilmesi mümkün olmayan olayları ifade ederiz. Bu nedenle zaman “Past”, durumu da “unreal” dır.

Examples / Örnekler:

  • If I had studied medicine, I would have become a doctor. → Eğer tıp okusaydım, bir doktor olurdum. (Tıp okumadım, doktor da olmadım. Artık tıp okumaya da vaktim yok, dönülmez akşamın ufkundayım anlayacağınız : ) )
  • I would have believed you if you hadn’t lied to me before. → Eğer bana daha önce yalan söylememiş olsaydın, sana inanırdım.
  • What would you have done if you hadn’t become an actress? → Eğer oyuncu olmamış olsaydın, ne yapardın?
TypeIf ClauseMain Clause
Type 0If you heat the water, (Suyu ısıtırsan,)it boils.(kaynar.)
Type 1If you don’t leave, (Gitmezsen,)I will call the police.(polisi arayacağım.)
Type 2If I had time,(Zamanım olsa,)I would help you.(sana yardım ederdim.)
Type 3If you had told me that,(Bana bunu söyleseydin,)I’d have laughed at you.(sana gülerdim.)

Important Points / Önemli Noktalar:

  1. had ve would aynı şekilde kısaltılabilir.
  • If I’d known you were in hospital, I’d have visited you. → Hastanede olduğunu bilseydim, seni ziyaret ederdim.
  1. If’li kısımda Past Perfect yerine, Past Perfect Continuous Tense de kullanılabilir.
  • If you had been driving more carefully, you wouldn’t have hit that car. → Daha dikkatli sürüyor olsaydın, o arabaya çarpmazdın.
  1. Main clause’da would yerine could da kullanılabilir. 
  • If the weather had been sunny, we could have gone to picnic. → Hava güneşli olmuş olsaydı, pikniğe gidebilirdik.

Konuyu pekiştirmek adına örnek cümlelerimize bakalım:

  • If the weather had been nice, we would have played basketball. → Hava güzel olmuş olsaydı, basketbol oynardık.
  • If they had gone to a good restaurant, they would have had a better lunch. → İyi bir restorana gitmiş olsalardı, daha iyi bir öğle yemeği yemiş olurlardı.
  • If you had checked the bike, it wouldn’t have broken → Eğer bisikleti kontrol etmiş olsaydın, yolun ortasında bozulmazdı.
  • If the students had taken the shuttle to the school, they would have arrived on time. → Öğrenciler servisle gitmiş olsalardı vaktinde varırlardı. 
  • I would have done the homework if the teacher had explained it. → Öğretmen açıklamış olsaydı, ödevimi yapardım.

‘If Clause Type 3’ yazımız bu şekildeydi. Koşul Cümlelerinden Type 3 konusu ile ilgili anlayamadığınız herhangi bir nokta varsa, yorumlara yazmanız yeterli olacaktır. Yorumlara bıraktığınız soruları yanıtlayarak konuyu daha iyi kavramanıza katkıda bulunmaktan mutluluk duyarız. Herkese iyi çalışmalar diliyoruz.