Dünya çapında İngilizce eğitimi veren ve her sene düzenli olarak ülkelerde İngilizce Yeterlilik Endeksi (EPI) çıkaran English First (EF), 2020 raporunu yayınladı. Ana dili İngilizce olmayan ülkelerde yapılan bu araştırmada 2 milyondan fazla katılımcının İngilizce seviye tespit sınav sonucu kullanılıyor. Sonuca göre 1 ile 800 arasında puan veriliyor. Puanların seviye dağılımları ise şu şekilde;

CEFREF EPI Score
Pre-A11-199
A1200-299
A2300-399
B1400-499
B2500-599
C1600-699
C2700-800

Ardından alınan ortalamalara göre ülke ve bölgeler çok yüksekten (very high) çok düşüğe (very low) sıralanıyor.

İngilizcesi En İyi Ülkeler (2020)

2020 sonuçlarına göre İngilizcesi en iyi olan ülke Hollanda oldu. Hollanda’nın ardından 2. sırada Danimarka, 3. sırada ise Finlandiya yer aldı.

Türkiye’nin İngilizce Seviyesi

Yeterlilik Endeksi (English Proficiency Index) ana dili İngilizce olmayan 100 ülkede yapılıyor. Türkiye, bu 100 ülke arasında sıralamasını önceki senelere göre iyileştirerek 69. sırada yer aldı. 2019 yılında listede 79. sıradaydı. Böylece kategori olarak da ‘çok düşük’ten ‘düşük’ seviyesine geçmiş olduk. Kötü haberse hâlâ Avrupa çapında sondan ikinci sıradayız. Sonuncu ise komşu ülke Azerbaycan.

İngilizcesi En Kötü Ülkeler (2020)

Listenin son 5 ülkesi ise sırasıyla şöyle: 96 Kırgızistan, 97 Suudi Arabistan, 98 Umman, 99 Irak, 100 Tacikistan.

Rapordan Diğer Önemli Detaylar Şöyle

  • İngilizce seviyesi artıyor. Dünya ortalaması aynı kalsa da 26 ülke önemli gelişme kaydederken, sadece 7 ülke büyük düşüş yaşadı.
  • İngilizce ile inovasyon elele. Daha önceki araştırmaları da destekler şekilde, İngilizce bilgisinin uluslararası işbirliğini artırdığı görüldü.
  • İngilizce seviyesi daha yüksek olan ülkeler dünyayla daha entegre, daha adil ve daha açık oluyorlar.
  • Teknoloji İngilizceyi yaygınlaştırıyor. İngilizce öğrenme uygulamalarının ucuzlaması, Netflix gibi servislerden İngilizce içeriklere ulaşımın kolaylaşması öğrenmeyi de kolaylaştırıyor.
  • İngilizcesi en iyi olanlar 20’lerinin sonunda olanlar. 26-30 yaş aralığında olanların en iyi sonuçlara sahip olduğu görüldü. Bunun birkaç sebebi var. Bu insanlar üniversite eğitimini tamamlamış oluyorlar, oradan bir İngilizce geçmişleri oluyor. İş yerinde İngilizceyi kullanma imkanları oluyor, ayrıca bir kursa gitmek veya özel ders almak için maddi imkanları oluyor.
  • Pozisyon olarak en iyi İngilizce müdürlerde. Burada bir yumurta tavuk ilişkisi var. Bu kişiler İngilizceleri iyi olduğu için mi müdür oluyorlar yoksa müdür olduktan sonra mı İngilizcelerini geliştirme imkanı oluyor?
  • Cinsiyet farkı kapanıyor. İki yıl önceye kadar kadınların ortalaması erkeklerden yüksek iken bu fark gittikçe yok oluyor.
  • Avrupa’da ülkeler arası fark açılıyor. Fransa son 3 yıldır durumunu iyileştirirken İspanya ve İtalya gibi ülkeler Avrupa’nın gerisinde kalıyor. Bunun sarsılan ekonomileriyle ilgisi var mı bilmiyorum.
  • Ortadoğu gelişiyor. Bölge ortalaması hâlâ dünyanın gerisinde ama kendi içinde ilerleme kaydediyor. Bunun nedeni olarak da hükümetlerin bu konuya önem vermesi gösteriliyor.

Şimdilik bu kadar. Hafta boyunca rapordan ayrıntıları paylaşmaya devam edeceğiz.