İster İngilizce öğrenmeye yeni başlamış olun, ister ileri seviye olun hepimizi zorlayan ortak bir nokta var: telaffuz. Peki bu telaffuz sorununu çözmek için elimde bir sihirli değnek var desem? Tamam, elimde sihirli bir değnek yok ama neyse ki 2020’lerde yaşıyoruz ve there’s an app for that. Ve o app ELSA Speak!

İngilizce öğrenme uygulamalarını nasıl kullanabileceğinizi anlattığım serimizin bu bölümünde ELSA var. Yok bu animasyon filmindeki karlar kraliçesi ELSA değil, telefon uygulaması ELSA, tam adıyla ELSA Speak.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. İngilizcenin farklı aksanları var. Amerika ve İngilterede bile bölgelere göre onlarca farklı aksan var. Ayrıca her dilde aynı aksana sahip olan insanlar bile bazı kelimeleri farklı seslendirebilirler, bu tamamiyle normal. Bizim de hem anadilimizde hem İngilizcede kendimize özgü bir aksanımız olacak. Burada amaç: açık ve anlaşılır olmak. Eğer kurduğunuz her cümle tekrar ettiriliyorsa veya her cümlenizde 1-2 kelime anlaşılmıyorsa bu iletişimde sorun oluşturur ve düzeltmemiz gereken budur.

ELSA Speak Ekran Görüntüsü

ELSA ile Telaffuz Değerlendirme Testi

Hadi o zaman uygulamamıza geçelim. ELSA’yı şu linkten indirip üye olduktan sonra size bir değerlendirme testi yapacak, bu gramer veya kelime bilgisi testi değil tabi ki, telaffuz testi. Testi tamamladıktan sonra da size bir seviye sonucu verecek, bir de yüzdelik oran verecek. Bu yüzde, anadili İngilizce olanlarla kıyaslama diyebiliriz. Bir Amerikalı %100 ise, siz ona göre kaçsınız onu belirtiyor. Mesela benim 4 ay önce yaptığım testte seviyemi Advanced, anadile oranımı da %88 olarak vermişti.

IELTS sınavına girsen konuşma bölümünde 9 üzerinden 8 alırsın diyor. Değerlendirme sonucunda aşağı indiğinizde değerlendirmenin bölümlerini görebiliyorsunuz ses gruplarına ayrılmış şekilde. p / t / k seslerinde %100 yapmışım, buradan aşağı doğru oranlar düşüyor. Mesela w / v sesleri anadili Türkçe olan bizler için zor olan bir grup veya yine Türkçede olmayan “th” sesi gördüğünüz gibi bende de mükemmel değil, %73 yapmışım çünkü “th” derken tükürecekmişim gibi oluyor ve korkuyorum.

ELSA telaffuz ettiğiniz her kelimede her sese anında dönüt veriyor ve düzeltmeniz için öneriler sunuyor. Bunu yapan ilk ve tek uygulama, o yüzden bu konuda rakibi yok. Ben de zaten geçen sene telaffuz uygulaması ararken buldum. Başka telaffuz uygulamaları da var tabi, hepsini indirdim denedim ama ELSA gibisi gerçekten yok.

Seviye testinden sonra ana ekranda yukarıdan aşağı dersler sıralı şekilde gidiyor ve sürekli güncelleniyor. Mesela ben p, t, k seslerinin tamamını bitirmiştim ama yeni dersler eklenmiş. İster buradan ilerleyebilirsiniz, isterseniz de günlük alıştırmalarınız bölümü var, orada her gün 5 ders var. Onları tamamlamanız yeterli. Bu 5 ders zaten 5-10 dakikanızı alıyor. Böyle disiplinli bir şekilde gitmenizi tavsiye ederim açıkçası.

Şu anda ELSA’da 40’dan fazla konu ve 1600’den fazla ders bulunuyor.

ELSA Speak – Temalara Ayrılmış Telaffuz Dersleri

Ana dersler ve günlük egzersizler dışında temalara ayrılmış çok güzel dersler de var. İşte yine IELTS sınavına hazırlananlar için IELTS 1, 2 ve 3. bölüm pratikleri olabilir, iş İngilizcesi var, hatta İş İngilizcesi kısmında dünyanın en iyi üniversitelerinden biriyle işbirliğiyle yapılmış bir kurs var. Tamamlayınca sertifika da alabiliyorsunuz. Ben de başladım ilerledim baya. Her derste beşer dakikalık videolar var. Onları izleyip ondan sonra telaffuz alıştırması yapıyorsunuz. Bunun dışında seyahat İngilizcesi var, eğlence dünyası var, yurtdışına taşınma, otelde çalışma, var da var.

Bu kadar çeşitli temanın olmasının güzel yönü, telaffuz dışında da size konuşma pratiği kazandırması. Yani bu şekilde sadece bir kelimenin nasıl okunduğunu öğrenmiyor, yanısıra yeni kelimeler, ifadeler, deyimler, kalıplar ve cümleler öğreniyorsunuz.

Kendinize Ait Telaffuz Çalışma Setleri

Hazır yeni kelime, ifade öğrenme demişken, ELSA’da kendi çalışma setlerinizi de oluşturup pratik yapabilir veya arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bir alıştırma yaparken yeni bir kelime öğrendiniz veya bir ifade gördünüz ve hoşunuza gitti, bunu çalışma setinize ekleyebilirsiniz. Ve burada size çok güzel bir haberim var. Sizin için Mihriban hocayla Oxford 3000 listesini bu uygulama için çalışma seti olarak hazırladık seviyelere göre. Şuradan ulaşabilirsiniz. Sadece bunları bile çalışsanız telaffuz sorununu %90 oranında halletmiş olursunuz. Oxford 3000 listesi nedir bilmiyorsanız ilgilenenler için aşağıya ingilizce.org’daki yazımızı bırakıyorum.

Telaffuzunuzu ELSA Topluluğu ile Birlikte Geliştirin

Süreklilik ve disiplin gerektiren şeyleri başkalarıyla birlikte yapmak daha keyifli ve kolay oluyor. ELSA’da da community yani topluluk sekmesi bulunuyor. Siz de arkadaşlarınızla bir grup oluşturabilirsiniz veya benim oluşturduğum gruba şuradan katılabilirsiniz. Katılırsanız haftalık puan tablosunda birbirimizle yarışabiliriz veya zorlandığınız bir kelime veya ifade olursa bunu gruba sorabilirsiniz.

Evet, genel olarak ELSA bu şekilde. Ben gayet memnunum. Birebir ders verdiğim öğrencilerime de önermiştim daha önce, onlar da çok faydasını gördüğünü söylediler. Ben de bu yüzden sizle de paylaşmak istedim. Bazı uygulamalardan da benim öğrencilerim sayesinde haberim oluyor. Sizin de incelememi istediğiniz uygulama varsa yorumlarda belirtirseniz sevinirim. Bir sonraki uygulama inceleme videosunda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Bu arada incelediğimiz diğer İngilizce öğrenme app’leri hakkındaki yazılarımıza uygulamalar kategorisinden ulaşabilirsiniz.