Küreselleşen dünya sebebiyle artık iş başvurularımızı da uluslarası hazırlamamız gerekebiliyor. İster yerli, ister yabancı bir firma olsun, çoğu şirket küresel pazara iş yapıyor. Bu sebeple de iletişim, ortak dil olan İngilizce üzerinden gerçekleşiyor. Dolayısıyla, İngilice CV hazırlamayı iyi bildiğiniz zaman rakip adayların önüne geçiyorsunuz. Bu yazımızda İngilizce CV hazırlama aşamasında bilmeniz gereken noktalara değineceğiz. Bununla birlikte, CV’nizde kullanabileceğiniz İngilizce kelimelere, ifadelere ve bu ifadelerin Türkçe karşılıklarına bakacağız.
Hazırsanız, öncelikle CV nedir, résumé nedir ve bu ikisinin arasında fark var mıdır konusundan başlayalım!
CV ve Résumé Farkı
- Latince kökenli CV ifadesinin açılımı ‘curriculum vitae‘ şeklindedir. Bu ifade, daha çok İngiliz İngilizcesinde karşımıza çıkıyor.
- Résumé, becerilerinizi ve deneyimlerinizi yazdığınız bir ya da iki sayfadan oluşan kısa bir özet şeklindedir. CV ise, daha detaylıdır ve iki sayfayı aşabilir.
- CV’de geçmişinizi kronolojik olarak sıralarsınız. Çalıştığınız yerleri ve edinmiş olduğunuz deneyimlerinizi tarihsel olarak yazarsınız. Ancak, résumé’de ise, başvurmak istediğiniz pozisyona uygun çalışma geçmişinize yer verirsiniz.
- Özetle, CV daha detaylıdır. Dahası, CV’de tüm çalışma geçmişiniz yer alır. Fakat, résumé’de daha hedefli bir bilgi vardır. Çalışmak istediğiniz pozisyona dair bir içerik hazırlarsınız. Bunun sonucu olarak da résumé, daha kısa ve özet şeklindedir.
Şimdi özgeçmiş hazırlarken kullanabileceğiniz fiillere ve bu fiillerin anlamlarına bakalım!
CV ve Résumé Hazırlarken Kullanabileceğiniz Fiiller
İş başvurusu için özgeçmiş hazırlarken kelimelere ihtiyacınız var. Bu noktada, yazımızın bu bölümünde özgeçmişinizi düzenlerken kullanabileceğiniz İngilizce fiillere göz atacağız.
- carry out: gerçekleştirmek, yerine getirmek, yürütmek
- collaborate: işbirliği yapmak, birlikte çalışmak
- develop: geliştirmek
- direct: yönetmek, yönlendirmek, yol göstermek
- facilitate: hafifletmek, kolaylaştırmak, çabuklaştırmak
- present: sunmak, takdim etmek
- supervise: gözetip denetleyerek yönetmek, idare etmek
- establish: (düzen / kural) koymak
- allocate: pay etmek, bölüştürmek, paylaştırmak
- analyze: incelemek, analiz etmek, çözümlemek
- delegate: yetki vermek, yetki dağıtmak, yetki devretmek
Şimdi ufak bir egzersizle bu kelimeleri hem cümle içinde görelim, hem de ne kadar hatırladığınızı test edelim!
Boşlukları aşağıdaki kelimelerle tamamlayarak anlamlı cümleler oluşturunuz.
carry out | supervise | facilitate | collaborate | establish |
- They failed to —————– their objectives.
- Didn’t you —————– with him on one of your projects?
- The use of computers has greatly —————– the firm’s ability to keep accurate records.
- The company —————– a base in Florida last year.
- You will —————– a staff of five. Round the-clock coverage, two people per shift.
Fiillerle Kullanmanız Gereken Edatlar
Bununla birlikte, bazı fiillerin ardından gelen edatlar vardır. Bu edatların yerine herhangi bir edatı getiremezsiniz. Örneğin yukarıda öğrenmiş olduğunuz, iş birliği yapmak anlamına sahip collaborate fiili ardından with edatını alır. Diğer bir deyişle, kiminle iş birliği yaptığınızı belirtmek için fiilin ardından with edatını kullanırsınız. Bir konuda iş birliği yapmak demek istediğinizde ise, collaborate fiilinin ardından on edatını kullanmanız gerekecektir. Bu edatların yerine dilediğiniz herhangi bir edatı getiremezsiniz. Dolayısıyla, düzgün cümleler kurmak için fiilleri takip eden edatları da bilmelisiniz.
Şimdi, CV ya da résumé yazarken kullanabileceğiniz fiillerin ardından kullanmanız gereken edatlara bakalım!
- to assist: yardım etmek anlamına gelen bu fiili, bir şeyde yardım etmek, bir konuda yardım etmek anlamında kullanmak istediğinizde, assist fiilinin ardından in / with edatlarından biri gerekir.
Örnekleyelim: He assisted in the development of the business strategy. / İş stratejisinin geliştirilmesine yardımcı oldu.
He’s assisting the police with their investigation. / Soruşturmalarında polise yardım ediyor.
- to be responsible: sorumlu olmak anlamına gelen bu fiili, bir şeyden sorumlu olmak, bir şeyden yükümlü olmak anlamında kullanmak istediğinizde, be responsible ifadesinin ardından for edatı gerekir.
Örnekleyelim: Mike is responsible for designing the entire project. / Mike, tüm projenin tasarımından sorumludur.
- to comply: uymak, uyumlu olmak, uyum sağlamak anlamlarına gelen bu fiilin ardından with edatı gerekiyor.
Cümle içinde görelim: Chile did not comply with this treaty agreement, and in 1910 still held both provinces. / Şili bu antlaşma paktına uymadı ve 1910’da hala her iki eyaleti de elinde tutuyordu.
- to preside: başkanlık etmek, yönetmek anlamlarına gelen bu fiilin ardından over / at edatlarından biri geliyor.
Örnekte görelim: They asked if I would preside at the committee meeting. / Komite toplantısına başkanlık edip etmeyeceğimi sordular.
Judge Charles Watkins presided over the appeal hearing. / Yargıç Charles Watkins temyiz duruşmasına başkanlık etti.
- to participate: iştirak etmek, katılmak anlamlarına gelen bu fiil ardından in edatını alıyor.
Örnekte görelim: I had the opportunity to participate in a student exchange program. / Bir öğrenci değişim programına katılma fırsatım oldu.
CV’nizde Hangi Bilgiler Yer Almalı?
Öncelikle, isim ve soy isminize yer vermelisiniz. Ardından insan kaynakları biriminin size ulaşabilmesi için adres, telefon ve e-posta bilgilerinizi yazmalısınız. Açık adres yerine ilçe, il ve ülke şeklinde bilgi girmeniz yeterli olacaktır.
İngilizce bir içerik hazırlamakta olduğunuz için özgeçmişinizi hazırlarken Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin. Kişisel bilgilerinizi verdikten sonra, özet şeklinde ilgi duyduğunuz çalışma pozisyonunu ve o alandaki tecrübelerinizi aktardığınız personal statement kısmını tamamlamalısınız. Bu bölümü özet şeklinde düşünün. Bu sebeple buraya yazacaklarınız 4-5 cümleyi geçmesin.
Daha sonra, eğitim bilgilerinizi mezun olduğunuz tarihleri de girerek yazabilirsiniz. Ardından deneyim kısmı geliyor. Güncelden geçmişe doğru bir sıralama yapmalısınız. Deneyimlerinizi de yazdıktan sonra, çalıştığınız firmalardaki pozisyonları açıklayacağınız bir bölümü bu noktada CV’nize ekleyebilirsiniz. İngilizcede kendinizi ifade ederken yukarıda vermiş olduğumuz fiillerden faydalanabilirsiniz.
Personal Statement Kısmına Neler Yazabilirsiniz?
Personal statement, kişinin kendisiyle alakalı yaptığı açıklamadır. Bununla birlikte, bu açıklama CV’nizin giriş kısmında yer alır. Bir kaç cümleden oluşur. Dolayısıyla bu kısım için kariyer özeti ya da kişisel hedef bildirimi diyebiliriz. Peki, sizin CV’nizde böyle bir bölüm var mı? Henüz hazırlamadıysanız telaşlanmayın, yazımızın bu bölümünde personal statement örneklerine bakacağız.
Örnek 1. A motivated and proactive graduate with incredible organizational and communication skills seeking an entry-level position in human resources. / İnsan kaynaklarında giriş seviyesi bir pozisyon arayan inanılmaz organizasyon ve iletişim becerilerine sahip, motive ve proaktif bir mezun.
İlk örneğimizi Türkçe anlamıyla birlikte paylaştık. Ayrıca, metin içeriğinden de anladığınız gibi bu örneğimizde yeni mezun bir öğrencinin ağzından içerik hazırladık. O halde şimdi, ikinci örnek personal statement yazımıza bakabiliriz. Bu ikinci örneğimizde tecrübeli bir yazarın dilinden bir içerik inceleyelim!
Örnek 2. I am an experienced creative writer with a background in journalism and academic writing. / Gazetecilik ve akademik yazarlık geçmişi olan deneyimli bir yaratıcı yazarım.
CV’nizi Hazırlarken İmla ve Dil Bilgisi Hatalarından Sakının
Şimdi, bu bölüme kadar özgeçmişin ne olduğundan bahsettik. Bununla birlikte, hazırlık aşamasında kullanmak isteyebileceğiniz kelimelere yer verdik. Bu bölümde ise, CV’nizde kullandığınız dilin doğruluğunu nasıl denetleyebileceğinizi ele alacağız.
Artık gelişen teknoloji sayesinde, pek çok araçla yazdığımız içeriklerin İngilizce dilinde doğru olup olmadığını denetleyebiliyoruz. Bu araçların en başında Trinka geliyor. Ücretsiz deneyebileceğiniz bu eklenti ile CV’nizi dil bilgisel hatalardan ve yazım yanlışlarından kurtarabilirsiniz. Bir diğer yazım denetimi yapabileceğiniz araç ise Grammarly. Eş zamanlı olarak dil bilgisi, noktalama ve yazım denetimi yapabileceğiniz bir diğer uzantı ise Ginger.
Yukarıda sıraladığımız araçlar ile CV’nizi kusursuz bir İngilizce ile teslim edebilirsiniz. Böylece yazığınız özgeçmişi okuyup kontrol etmesi için birilerini aramak zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda, hatasız bir özgeçmiş teslim ederek işi alma olasılığınızı artırırsınız. Örnek İngilizce CV görmek isterseniz, İngilizce CV Örnekleri yazımızı okuyabilirsiniz.
İngilizce CV hazırlama konusunu ele aldığımız yazımız bu şekildeydi. Umuyoruz ki, hayalinizdeki işe kabulünüzde katkımız olur. İş hayatınızda başarılar diler, sağlıklı ve bol İngilizceli günler geçirmenizi temenni ederiz.🍀
Bu arada boşluk doldurma alıştırmamızın yanıtları şu şekilde:
1. carry out 2. collaborate 3. facilitated 4. established 5. supervise