Bu yazımızda sizleri Grammarly ile tanıştırmak istedik. Bu sebeple de yazımızda Grammarly nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtlarını bulacaksınız.

Dil öğrenimi dört beceri üzerinde temellenir; okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Bu dört yetenek de birbirinden beslenir. Ne kadar çok okursanız o kadar iyi yazar, ne kadar çok dinleme yaparsanız da o kadar iyi konuşursunuz.

Dinleme ve okuma becerilerimiz alımlayıcı becerilerdir. Yani dili öğrenenler bu becerilerde herhangi bir çıktı ortaya koymaz, algılama aşamasında olurlar. Okuduklarını, dinlediklerini anlama aşamasıdır diyebiliriz bu aşama için. Öğrenci, okuyarak ve dinleyerek dili anlamaya çalışır, ardından da üretim aşaması olan üretken beceriler sergiler. 

Konuşma ve yazma üretken becerilerdir.  Öğrencinin burada algıladıklarını ortaya dökmesi, yani bir çıktı sağlaması beklenir. Diğer bir deyişle, öğrencinin üretimde bulunduğu bu aşamaya aktif beceriler, algılama fazında olduğu dinleme ve okuma basamaklarına ise pasif beceriler diyebiliriz.

Pasif halde gerçekleştirdiğimiz dinleme ve okuma, herhangi bir denetim gerektirmez. Öğrenen bunları kendi kendine başka bir denetleyiciye ihtiyaç duymaksızın yapabilir. Ancak üretici olduğumuz konuşma ve yazma etkinliklerinde ise, gelişmemiz için bir denetleyiciye ihtiyaç duyarız. 

Yazma becerisini ele alalım: yazıyorsunuz ancak size dönüt verecek kimse yoksa gelişiminiz yavaş olacaktır. Bu yüzden okullarda yazma dersleri peer yani eşli olarak yapılır. Yazma dersinde sınıftaki herkesin bir yazma arkadaşı vardır. Öğrenci, verilen konu hakkında yazı yazar ve yazma arkadaşı ile kağıt değişimi yaparlar. Bu değişimde birbirlerinin yazdıklarını okuyup dönüt verirler. Ardından aldıkları dönütlere göre öğrenciler, yazılarını düzenleyerek yeniden ortaya bir yazı çıkarırlar. Ardından öğretmen yazıyı denetler ve öğretmenin dönütüne göre öğrenci yeniden kağıdını düzenler ve böylece bir deneme yazısı ortaya çıkmış olur. 

Ancak artık sınıf ortamında değilsek, yazma yeteneğimizi daha kısa sürede geliştirmek istiyorsak, yazım hatalarımızı kontrol edecek birine ihtiyacımız varsa ne yapacağız? İşte bu sorunuzu yanıtlayıp, bu konuda size yardımcı olacak Grammarly var. 

Grammarly nedir?

Grammarly, interaktif bir yazım kılavuzudur. Yapay zeka teknolojisi sayesinde yazdığınız metindeki hataları düzeltir ve imla kurallarına uygun bir yazı elde etmenize olanak sunar. En güzel tarafı da ücretsiz olarak bigisayarınıza indirebilecek olmanız. 

Ücretsiz olarak indirebileceğiniz bu uzantı, İngilizce yazarken yaptığınız hataları düzelterek işinizi hızlandırıyor. O halde nasıl indireceğimize de bakalım:

Grammarly nasıl indirilir?

grammarly.com adresine gittiğiniz zaman sayfada “Add to Chrome” seçeneğini görüyorsunuz. Bu seçenek uzantıyı kolaylıkla Chrome’a ekleyebilmenizi sağlıyor.  “Add to Chrome” seçeneğine basarak indirme işlemini yapabilirsiniz. 

Grammarly’i kolaylıkla Chrome’a ekleyebiliyorsunuz.

Ardından e-mail adresinizi girip şifrenizi belirleyip hesap açıyorsunuz. 

Hesabınızı oluşturur oluşturmaz bu eklentiyi kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Hesabınızı açtıktan sonra uzantınız otomatik olarak iniveriyor, denetlemeyi açmak için ekrandaki “Turn it On” seçeneğini işaretliyorsunuz. 

Denetlemeyi aktif hale getirmek için açmayı unutmaın.

Devamında sizden ne amaçla Grammarly kullanmayı hedeflediğinize yönelik seçenekler beliriyor ve hangi konularda yardım istediğinizi işaretleyerek kullanmaya başlayabiliyorsunuz. 

Hangi konuda özellikle denetim istediğinize karar verebiliyorsunuz.

Artık yazınız denetime açık olmuş oluyor. Dilerseniz Premium seçeneği de var. Ücretsiz olanı indirdiğinizde: yazım, noktalama ve dilbilgisi hatalarınız düzeltiliyor. Premium hesapta ise, tarz belirleme (yazın dilinin tonu), özlülük, kapsamlı dil, kelime seçimi, akıcılık konularında da destek alıp düzeltme önerileri alabiliyorsunuz.

Grammarly ile metinleri nasıl düzenlersiniz?

Yazı yazacağınız metin kutusuna geldiğinizde hemen köşede bir Grammarly logosu beliriyor. Üzerine tıklayarak çeşitli seçenekleri belirleyip istediğiniz şekilde çalışması için aktif hale getirebiliyorsunuz. Örneğin; yazacağınız aksanı seçerek o aksanda yardım alabiliyorsunuz. Yine Grammarly’i otomatik olarak denetle seçeneğine alarak, sürekli bir denetim yardımı alabiliyorsunuz. 

Hangi aksanla yazmak istediğinizi de seçebiliyorsunuz.

Hata yaptığınızda Grammarly hemen yazım denetimi yapıp size yanlış yazdığınız kelimenin altını çizili olarak gösteriyor. Altı çizili kelimenin üzerine tıkladığınıza Grammarly, doğrusunu gösteriyor. Dilerseniz bunu “Add to Dictionary” seçeneğine tıklayarak sözlüğünüze ekleyebiliyorsunuz. Kendi kişisel sözlüğünüzü oluşturduğunuzda, Grammarly bu kelimelerde sizi özellikle uyarıyor. 

Yanlış yazdığınız kelimeyi kişisel sözlüğünüze ekleyebiliyorsunuz.

Google Dökümanlar üzerinden İngilizce yazılar yazarken de kolaylıkla Grammarly’yi kullanabiliryorsunuz. “Open Grammarly” seçeneğini işaretlediğinizde, yazınız otomatik olarak denetleyip düzeltiliyor. Grammarly, hatalı yazdığınız kelimenin altını kırmızıyla çiziyor. Altı çizili kelimeyi tıkladığınızda Grammarly’nin size önerdiği kelimeyi görüp metninize uygulayabiliyorsunuz. Önerilen kelimeyi istemiyorsanız “ignore” seçeneğine tıklayarak kaldırabiliyorsunuz. 

Kimsenin denetimine ihtiyaç duymadan, yazım yanlışlarınızı ve dilbilgisi hatalarınızı hızlıca düzeltebileceğiniz Grammarly’yi anlattığımız yazımız bu şekildeydi. Bir yeteneği ne kadar kullanırsanız, o yetenekte o kadar yetkin hale gelirsiniz. Ne kadar çok yazı yazarsanız, yazın diliniz de o kadar gelişecektir. Umarız ki artık Grammarly sayesinde yazılarınızı daha hızlı ve daha doğru bir şekilde hazırlarsınız. Diğer inceleme yazılarımıza da uygulamalar kategorisinden ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.