İngilizce öğrenme uygulamalarını incelediğimiz serimizin yeni yazısıyla birlikteyiz. Bu yazıda size İngilizce konuşma sitesi olan Engoo’dan bahsedeceğim. Engoo sizi dünyanın her yerinden eğitmenlerle birebir bağlayarak İngilizce dersleri sunmaktadır fakat bununla da sınırlı değil. Engoo sitesinden ücretsiz olarak her seviyede İngilizce ders materyallerine ve Engoo Daily News kısmından da günlük İngilizce haberlere ulaşabilirsiniz. Şimdi bütün bu özelliklere tek tek bakalım.
Engoo ile birebir online İngilizce dersi
İnternet bağlantınız olduğu sürece derslerinizi dilediğiniz yerden, dilediğiniz zamanda, yani 7 gün 24 saat istediğiniz vakitte ve bilgisayar, akıllı telefon veya tablet gibi herhangi bir cihazdan alabilirsiniz.
Ben Engoo’yu çok eskiden beri biliyorum, öğrencilerime de öneriyordum. Hatta son dersimi 4 yıl önce yapmışım. O zamanlar dersler Skype’tan yapılıyordu, şimdi kendi sistemleri üzerinden yapılıyor ama Engoo’yu kullanmak için herhangi bir uygulama vs indirmenize gerek yok. Direkt cihazınızın internet tarayıcısından bağlanıp dersinize katılabilirsiniz.
Cihazınızın uyumlu olup olmadığını öğrenmek için bir test araması yapabilirsiniz ama bence çok da gerek yok, cihazınız internete bağlanıyorsa, kamerası mikrofonu çalışıyorsa buraya da bağlanabilirsiniz.
Engoo’nun sadece ders materyali hazırlamak ile ilgilenen özel bir ekibi var. Ve her konuda, her ilgi alanı için bir materyal bulmak mümkün. Gayet kapsamlı hazırlanmış ve sürekli güncelleniyor.
Engoo’da Ders Rezervasyonu Nasıl Yapılır?
Ders rezervasyonu yapmak için müsait olan eğitmenleri ya da tüm eğitmenleri tarayabilirsiniz, öğretmenlerin nereli olduklarını görebiliyorsunuz. Eğitmeniniz Amerikalı, İngiliz veya anadili İngilizce olan herhangi bir ülkedense onun üzerinde native yazıyor ve onların ders ücreti biraz daha pahalı. Ama ben olsam illa Amerikalı vs. olsun demem. Ülkemizde bu konuda bir önyargı var ama insanlar zaten buraya eğitmen olarak alındıkları için iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca bütün öğretmenlerin profillerine tıklayıp videolarını izleyebilir, konuşmalarını da duyabilirsiniz. Ne kadar farklı ülkeden insanla konuşursanız o kadar iyi olur sizin için. Çünkü gerçek hayatta da İngilizceyi kullanırken tüm dünyadan insanlarla konuşacaksınız. Sadece İngiliz veya Amerikalılarla konuşmayacaksınız.
Onun dışında eğitmenleri filtrelemek için çeşitli yöntemler var, en işinize yarayacak olanı elbette kendinize uygun gün ve saati filtrelemek. Yaş aralığı ve cinsiyet filtresini kim, ne için kullanılır bilmiyorum; bence bu kısım gereksiz olmuş. Ama mesela üç yıldan fazla deneyimli olsun diyebilirsiniz. Yine iş ingilizcesi, çocuklar için İngilizce, başlangıç veya ileri seviye şeklinde bir filtreleme yapabilirsiniz.
Ardından eğitmeni seçince, ne konuşacağınıza dair ders materyallerini seçebiliyorsunuz. Serbest konuşma mı olsun yoksa Engoo materyallerinden biriyle mi çalışalım veya hatta kendi PDF dosyanızı getirip kullanabilirsiniz.
Farklı platformları kullanan öğrencilerimden duyduğum şikayet: ‘Hocam ders zaten 20 dakika, 10 dakikası Merhaba, nasılsın? Nerelisin? Adın ne? Ne iş yapıyorsun? gibi konularla geçiyor.’ şeklindeydi. Engoo bunu da düşünmüş, dilerseniz Tanışma bölümünü atla ve direkt derse başla da diyebilirsiniz. Tabii bu, kişisine göre değişir. İleri seviye değilseniz, daha önce çok fazla konuşma pratiği yapmadıysanız, tanışma kısmınızı atlamamanızı tavsiye ederim. Gerekirse yirmi farklı hocaya kendinizi tanıtın, bu konuda ustalaşın. Çünkü günlük hayatta en çok yapacağınız şeylerden biri, kendinizi insanlara tanıtmak olacaktır.
Yine hata düzeltmeleri konusunda bir tercihiniz olabilir. Öğretmenim her hatamı düzeltsin veya konuşmaya odaklanalım diyebilirsiniz. Bu seçenek size ve sizin dil seviyenize kalmış. eğer biri sizi konuşurken sözünüzü kestiğinde ne diyeceğinizi unutuyorsanız, özel talep kısmına melesa hatalarımı not alın, dersten sonra paylaşın diyebilirsiniz. İleri seviyedekiler bu dersleri daha çok akıcılık için istiyorlar. O yüzden onlar hata düzeltmesine gerek duymayabilirler. Örneğin: She don’t denmeyeceğini bilirler ama ağızlarından böyle çıkabilir; Türkçede de hepimizin dili sürçüyor : ) O yüzden onlar hata düzeltmesi talep etmeyebilirler. Bunun ardından derse kaydol diyorsunuz ve ders vakti gelince derse giriyorsunuz.
Engoo’daki İngilizce Ders Materyalleri
Ders materyallerini de seviyenize göre filtreleyebiliyorsunuz. Onun dışında İngilizce öğrenme amacınıza göre, Seyahat & Kültür mü, İş İngilizcesi mi, Çocuklar İçin İngilizce mi, bunu seçebiliyorsunuz. Ya da ilgi alanlarınıza göre seçim yapabiliyorsunuz: Sağlık & Yaşam Tarzı var, Edebiyat var, Haberler var. Son olarak IELTS, TOEFL gibi sınavlara hazırlanıyorsanız, o sınavların speaking bölümünün pratiğini de birebir burada yapabiliyorsunuz.
Alanınızı seçtikten sonra ders materyalinde göreceğiniz dersler numaralandırılmış ve işleyeceğiniz konular listelenmiş olarak karşınıza çıkıyor. Materyallerin karşısında seviyeleri yazıyor. Dersler alıştırmalardan oluşuyor. İlk olarak Vocabulary yani kelime bilgisiyle başlıyorsunuz. Kelimenin okunuşunu dinleyebiliyor, tanımını okuyup örnek cümleyi inceleyebiliyorsunuz. Kelimenin yanında bir görsel dahi var.
Kelimelere baktıktan sonra Useful Expressions bölümü var. Oradan işinize yarayacak faydalı ifadeleri çalışıp öğreniyorsunuz.
Ardından 3. kısımda bir Dialogue Practice kısmı var, öğretmeninizle diyaloğu pratik ediyorsunuz burada.
4. olarak karşınıza bir Fill in the Blanks Bölümü çıkıyor. Yukarıda öğrendiğiniz şeyleri burada boşluklara uygun olarak yerleştiriyorsunuz.
Bundan sonra Role Play kısmı var. Bu bölümde size bir durum veriyorlar ve sizden bu duruma uygun bir konuşma yapmanız bekleniyor. Kendi cümlelerinizle kendinizi ifade edip öğretmeninizle doğaçlama bir konuşma gerçekleştiriyorsunuz.
Son olarak da Discussion kısmı var. Bu bölümde ise sorular var, bu soruları cevaplıyorsunuz. Böylece konuşma pratiği yapıyorsunuz.
İngilizce uygulamaları incelediğimiz serimizde bu yazının da sonuna geldik. Diğer inceleme yazılarımıza da uygulamalar kategorisinden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Herkese iyi çalışmalar diliyorum, hoşçakalın.
Bu arada Engoo’yu kullanan farklı kişilerin deneyimlerini merak ediyorsanız Ekşi Sözlük’teki Engoo başlığına bakabilirsiniz.