Konuşma ve yazma yetileri, üretken becerilerdir. Yazarken de konuşurken de zihnimizdekileri toparlar ve ortaya bir çıktı koyarız. İngilizce öğrenenler, iletişim kurmak için her ne kadar konuşma basamağına ağırlık verseler de yazmak da iletişimin bir parçası ve iletişimin çok önemli bir ayağıdır. Bu sebeple bu yazımızda sizlere daha iyi İngilizce yazmak için 7 ipucu sunacağız. 

Her şeyde olduğu gibi yazmada da iyi olabilmek için bolca pratik etmeniz gerekir. Tabi pratik ederken de bazı noktalara dikkat etmeniz size hem zaman hem de akıcılık kazandıracaktır. Şimdi sıralayacağımız 7 maddeye dikkat ederek yazmaya çalıştığınızda İngilizce yazmanızdaki hızlanmayı ve değişimi siz de fark edeceksiniz:

1. İngilizce Yazarken Sadeleşin

İngilizce yazmada yapılan en büyük hatalardan biri, ayrıntılı yazmanın ve karmaşık cümleler kurmanın sizi daha bilgili ve konuya hakim biriymiş gibi göstereceği düşüncesidir. Ancak gereksiz sözlerin oluşturduğu laf kalabalığı, okuyanın zihninizi karıştırır ve sizin anlatmak istediğiniz mesajı iletemez. Yazdığınız içeriğin zor okunması, okuyucunun kafasını karıştırıp okumayı ertelemesine sebep olur. 

Onun yerine sadeleşin! Cümlelerinizde kullandığınız zarfları azaltın, kelime seçiminize dikkat edin. Lafı dolandırmak yerine açık ve anlaşılır bir şekilde yazmaya çalışın.

2. Edilgen (Passive) Yerine Etken (Active) Kullanımı Seçin

Yazdığınız içeriğin açık ve doğrudan bir anlatımının olmasına özen gösterin. Dolaylı bir anlatım tarzı okuyucunun zihnini bulandırır ve vermek istediğiniz mesajdan uzaklaşmasına sebep olur. Bunun önüne geçmek için de etken cümle yapısını kullanın. Yani The lion was killed by the hunter demek yerine The hunter killed the lion deyin. Bu yazdıklarınızın daha anlaşılır olmasını sağlar.

3. Yeni Öğrendiğiniz İngilizce Kelimelere Dikkat Edin

Elbette yeni öğrendiğiniz kelimeyi ancak kullanarak ustalaşabilirsiniz ama kullanmadan önce o kelimeyi muhakkak bir cümle içinde, bir bağlam içinde görün. Sadece anlamını öğrendiğiniz bir kelimeyi doğru bir manada ve yapıda kullanamayabilirsiniz. Zaten bu yüzden öğrencilerimize yeni bir kelime öğrettiğimizde, o kelimeyi cümle içinde veririz. Hatta yeni öğrenilen bu kelimeyi pekiştirmeleri için cümle kurmalarını ya da sözlükten o kelime ile ilgili cümle yazmalarını isteriz. 

Bu yüzden bir kaç deneme yaptıktan ve bir kaç defa bağlam içinde yeni öğrendiğiniz kelimeyi gördükten sonra, yeni kelimeyi cümlelerinize dahil edin. 

4. Fikirlerinizi Organize Edin

Bir plan olmadan yazma işine başlamak çok bunaltıcı olabilir. Boş boş ekrana bakmak ya da boş kağıda bakmak oldukça can sıkıcıdır. Özellikle İngilizce kompozisyon derslerinde başıma sık gelirdi, kabus gibi… Ama bir durup düşünüp ardından konu hakkındaki düşüncelerimi sıraya koyunca ve ilk cümleyi yazınca çorap söküğü gelirdi devamı, eminim siz de bu duruma aşinasınızdır. 

Hele bir de tutturmanız gereken bir hedef kelime sayısı var da siz henüz hiç kelime yazmadıysanız, iyice bunalabilirsiniz. İşte bunun üstesinden gelmek için aklınızdaki fikirleri, cümleleri biraraya getirip sıralamaya koyulun. Yazınızı nasıl yapılandıracağınızı planlayın. Böylece zaman kaybetmeden hızlıca bir yazı ortaya çıkarırsınız. 

Kendinize yol gösterici olacak bir taslak hazırlayın. Yazınızı küçük bölümlere ayırın, zihninizdeki fikirleri, yazacağınız cümleleri gruplandırın. Bölümlerine ayırdığınız yazınızda fikirlerinizi, yapboz parçalarını tamamlar gibi yerleştirin. Her bölümün altına önemli anahtar noktaları ekleyin ve örneklerle vermek istediğiniz mesajı daha açık hale getirin.

5. Yazmayı Bitirdikten Sonra Yazdıklarınızı Okuyun 

Satır satır durup yazdıklarınızı kontrol etmek yerine yazınızı bitrdikten sonra okuyup kontrol etmeniz daha iyi olacaktır. Bu, size hem zaman kazandırır hem de cümlelerinizi kaybetmeden, aklınızdaki düşünceleri dağıtmadan yazma imkanı sunar. 

Bitmiş taslağınızı okumak ve ardından kontrolünü yapmak akıcı olmanıza yardımcı olacaktır. Yazdığınız taslağı yüksek sesle okumanız, hatalarınızı daha çabuk bulmanızı sağlayıp düzeltmede size yardımcı olur.

6. Molalı Yazın

Saatlerce oturup kalkmadan yazmak yerine mola vererek yazmak, hem zihninizi rahatlacak hem de yazdıklarınıza yeniden bakıp düzeltme imkanını suncacaktır. Uzun süre ara vermeden yazmaya devam etmek, yorucu olup tıkanmanıza sebep olur. Ama ara verip devam etmek, rahatlamanıza ve yaratıcı cümlelerle yazınıza devam etmenizi sağlar.

Kendinize bir süre ve hedef belirleyin, belirlediğiniz süre dolduğunda kısa bir mola verin. Belki daha önce Pomodoro Tekniğini duymuşsunuzdur. Bu tekniği uygulayanlar, yirmi beş dakika çalışmanın ardından beş dakika mola vererek işlerini sürdürürler. Siz de bu tekniği uygulayabilirsiniz, alarm kurup molanız bittiğinde kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu, kısa bir nefes alıp zihninizi dinlendirmenize ve düşüncelerinizi toparlanmanıza olanak sağlayacaktır. 

7. İngilizce Yazma Asistanı Uygulamalarından Yararlanın

Yazdığınız taslağı okuyup düzeltmek ve düzenlemek, iyi bir yazıcı olmada önemli bir alışkanlıktır. Ancak bir kaç kez yazınızı düzenledikten sonra artık hatalar gözünüzden kaçmaya başlar. 

Bu sebeple yazınıza bakacak üçüncü bir göz, hayati bir önem taşır. Dolayısıyla yapay zeka teknolojisiyle güçlendirilmiş yazılımlar ve uygulamalar taslağınızı düzenlemede ve hatalarınızı düzeltmede size büyük yardım sağlar. 

Bunlardan biri de Grammarly. Grammarly, daha açık, hatasız bir yazı oluşturmanıza yardımcı olur. Yazım yanlışlarınızı, dilbilgisi hatalarınızı, cümle yapınızdaki yanlışları tespit edip düzeltir ya da alternatif cümleler ve kelimeler sunar. Benim de severek kullandığım bu yazma asistanını daha önce detaylıca anlatmıştık. Dilerseniz Grammarly yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Akademik ve bilimsel makalelerinizde size katkı sağlayacak Trinka’yı da ücretsiz deneyebilirsiniz. Trinka, dil bilgisel hatalarınızı düzeltmenin yanı sıra yazın dilinde tutarlılığı sağlamanıza yardımcı olur. Ayrıca makalenizin yayımlamak istediğiniz akademik dergiye uygunluğunu kontrol etmenize yardımcı olur. Yazınızda sunmuş olduğunuz tabloların ve grafiklerin doğruluğunu gözden geçirir. 

Bununla birlikte, henüz cümleleri oluştururken size yardımcı olabilecek bir diğer kaynak da Fraze.it; Fraze.it, kullanmayı hedeflediğiniz kelimeyi uygun zamanda ve uygun bir bağlamda bulmanıza yardımcı olur. Daha detaylı bilgi sahibi olmak için Fraze.it yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yazma işinizde bir diğer yardımcınız da Glosbe olabilir. Severek kullandığım çevrimiçi ve çevrimdışı olarak kullanılabilen bu sözlük hakkında daha fazla bilgiye Glosbe Nedir? Nasıl Kullanılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

İngilizce yazma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabileceğini düşündüğümüz yedi maddelik yazımız bu şekildeydi. İngilizce yazma konusuyla ilgili olarak daha önceki yazılarımıza Writing kategorisinden ulaşabilir, sorunuz ya da uygulayıp yararlı olduğunu düşündüğünüz bir yöntem varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Umarız ki yazımız, yazma becerilerinizde hız kazanmanıza yardımcı olur. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.