İngilizce öğrenme uygulamalarını icelediğimiz serimizin yeni yazısıyla sizlerleyiz. Bu yazıda sizlere 33 dil seçeneği sunan Mondly’den bahsedeceğim. Mondly nedir, nasıl kullanılır, ücretli midir gibi sorularınızı yanıtlayarak uygulamayı en verimli şekilde nasıl kullanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım. 

Freemium bir dil uygulaması olan Mondly, dili en hızlı şekilde öğretebilmek adına tümdengelim yöntemini kullanıyor. Örnek cümlelerle öğrenmeniz gereken yapılar, size bir bütün şeklinde gösteriliyor. Bununla birlikte, üzerinde görsellerin bulunduğu kelime kartlarını çalışıp kelime bilginizi güçlendirebiliyorsunuz. Diyalog odaklı olan ve konuşmayı hızlandırmayı hedefleyen uygulamada karşılıklı konuşma canlandırıp sesinizi kaydedeceğiniz bir aşama da var. Bu aşamada chatbot kullanmışlar. Chatbot’lar vasıtasıyla ve  ses tanıma teknolojisi sayesinde Mondly, sizin sesinizi kaydedip kendinizi dinleyerek hatalarınızı düzeltmenize yardımcı oluyor. 

Mondly Ücretli Midir?

Mondly freemium özelliğe sahip bir uygulama. Dolayısıyla belli bir aşamaya kadar ücretsiz. Ancak ücretsiz olduğu kısımda pek kısıtlı. Premium olduğunuzda bütün dersleri açıp çalışabiliyorsunuz. Ücretsiz kullandığınızda sadece günlük bir ders açma hakkınız var, sadece o dersi çalışıp tekrar yapıyorsunuz. Bir sonraki derse geçmek için ertesi günü bekliyorsunuz. Her gün için ayrı konu belirleyen uygulama, daha önce belirttiğiniz saat geldiğinde dersinizi çalışmazsanız kaçırdığınız dersi almanıza izin vermiyor.

Fransızca öğrenmeye heves ettiğim için ben de Mondly’i telefonuma indirerek ücretsiz olarak kullandım ve hala kullanıyorum. Çok fazla vaktim olmadığından her gün sadece bir ders tamamlayabiliyorum. Bu sebeple Mondly’nin ücretsiz bölümü benim ihtiyacım için yeterliydi. Fakat Premium özelliklerini görmek için 1 aylığına 39,99 TL’den uygulamayı deneyimleyebildim.

Mondly'de premium olduğunuzda bütün içeriğe erişebiliyor ve size özel dersler alabiliyorsunuz.
Mondly’de premium olduğunuzda bütün içeriğe erişebiliyor ve size özel dersler alabiliyorsunuz

Premium özellikleri de şu şekilde: 1 aylık 39,99 TL’ye 1 dil, 12 aylık 179,99 TL’ye 1 dil açabiliyorsunuz. 12 aylığına 1,799,90 TL ödeyerek de sistemdeki 33 dilin hepsini açabiliyorsunuz. Özellikle 12 aylık 33 dil seçeneğinde %90 indirim yapmışlar, böyle bir indirimle aldığınızda 1 yıllığına 33 dil seçeneği de 179,99 TL’ye geliyor. Hatırlatma: Fiyatlar cihaza, bölgeye, döneme, kampanyaya göre değişiklik gösterebilir. Paylaştığım fiyatlar yazıyı yazdığım zaman benim hesabımda gözüken fiyatlardır.

Premium olduğunuzda bütün içeriğe erişebiliyor ve size özel dersler alabiliyorsunuz. Dediğim gibi benim pek vaktim olmadığından kendime çok yüksek hedefler koyamıyorum. Amacım sürekliliği sağlamak. Bu sebeple de ücretsiz versiyonunu kullanmak bana yetiyor. Dilerseniz siz de önce ücretsiz sürümünü deneyin, vaktiniz müsaitse ve uygulama hoşunuza giderse, ücretli versiyonunu alıp almayacağınıza karar verirsiniz. Premium olduğunuzda Mondly’nin çocuklar için hazırlanan sürümünü de ücretsiz kullanabiliyorsunuz.

Mondly Nasıl Kullanılır?

Uygulamayı ister masaüstünüzden isterseniz de telefonunuza indirerek kullanabilirsiniz. E-posta adresinizle kaydınızı yapıp üyeliğinizi başlatıyorsunuz. 

Uygulamayı kullanmaya başlarken seviyenizi seçebiliyorsunuz. Diğer uygulamalardaki gibi test yapmanıza gerek yok. Sizin belirttiğiniz seviyeden Mondly’i kullanmaya başlayabiliyorsunuz. 

Mondly'de farklı dilleri istediğiniz seviyeden çalışmaya başlayabilirsiniz
Mondly’de farklı dilleri istediğiniz seviyeden çalışmaya başlayabilirsiniz

Bununla birlikte ana dilinizi seçerek hedef dili öğreniyorsunuz. Uygulamada çeviri de yapacağınızdan kendinizi rahat hissettiğiniz dili seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Eğer İngilizce biliyorsanız ve başka bir dil öğrenmek istiyorsanız, en doğru çeviriye ulaşmak için İngilizce üzerinden çalışmanız daha iyi olacaktır. Ben Fransızcayı İngilizce üzerinden öğreniyorum bu, karşılaştırma yaparak daha hızlı öğrenmemi sağlıyor.  

Eğer İngilizce çalışacaksanız, Mondly’de aksan seçimi mevcut. Ortaya karışık bir aksan yapmak yerine tek tip telaffuz üzerinde odaklanıp daha doğal bir sesletim edinmiş oluyorsunuz. Kısacası ister British isterseniz de Amerikan aksanını tercih edebiliyorsunuz. 

Mondly'de konu başlıkları
Mondly’de konu başlıkları

Uygulamayı kullanmaya başlamadan önce ilgili olduğunuz konu başlıklarını da işaretleyerek dili o başlıklar üzerinde yoğunlaşarak öğrenebiliyorsunuz. Pek de ilginizi çekmeyen ya da ihtiyacınız olmayacak konu başlıklarını atlayarak öğrenmeye devam ediyorsunuz. 

Mondly Dili Nasıl Öğretiyor? 

Mondly dil öğretmeye resimli bilgi kartlarıyla başlıyor. Mondly’de çeşitli konu başlıkları var. Öğretilen kelimeler de bu konu başlıklarına göre değişiklik gösteriyor.

Mondly'de her bir konu başlığının altında 6 ders var
Her bir konu başlığının altında 6 ders var

İlk aşamada görsellerle kelimeleri eşleştiriyorsunuz, eşleştirme yaparken kelimenin telaffuzunu duyuyorsunuz. 

Mondly'de kelimelerle görselleri eşleştirme ekranı
Mondly’de kelimelerle görselleri eşleştirme ekranı

İkinci adımda yine kelimelerle çalışıyorsunuz. Bu defa yukarı kaydırarak resimle kelimeyi eşleştiriyorsunuz. Kelimeyi bir kere gösterip geçmeyip böyle bir etkinlikle pekiştirmelerini sevdim. 

Yukarı kaydırarak kelimeleri eşleştiriyorsunuz
Yukarı kaydırarak kelimeleri eşleştiriyorsunuz

Üçüncü adımda, yeni öğrendiğiniz kelimeyi cümleye yerleştiriyorsunuz. Devamında benzer cümleleri dinleyerek ve yazarak ilerliyorsunuz. Daha sonra hedef dilde verdiği cümlenin doğru tercümesini yapmanız isteniyor. Bu aşamada da yine cümlelerin okunuşunu duyuyorsunuz. Bazı kelimelerin altı çizili, tıkladığınızda kelime hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Altı çizili kelimeye bağlı olarak size sunulan bilgi de değişiklik oluyor. Örneğin altı çizili sözcük eğer bir fiil ise size bu fiilin diğer kişi zamirleriyle nasıl çekimlendiği gösteriliyor. Kimi zaman dil bilgisine dair ipuçlarına erişiyorsunuz. Kimi zaman da bir kelimenin anlamını öğrenebiliyorsunuz. 

Mondly yeni öğrettiği kelimeyi cümle içindeki yerine koymanızı istiyor
Mondly yeni öğrettiği kelimeyi cümle içindeki yerine koymanızı istiyor

Mondly, tek tek kelimeye odaklanmak yerine kalıp halindeki ifadelere odaklanarak dili bir bütün şeklinde öğretiyor.

Bu da öğrendiğiniz kelimeleri bir bağlamın içinde görmenizi sağlıyor. Kaldı ki kelimeler ancak bağlam içinde öğrenildiğinde bir anlama oturuyor. Bununla birlikte, bağlam içinde öğrenilen kelimelerin, ifadelerin ve yapıların hatırlanması daha kolay oluyor. 

Bir sonraki adımda size hedef dilde bir cümle veriliyor ve bu defa mikrofonu kullanarak siz cümleyi okuyorsunuz. Ses tanıma sistemi kaydedip gönderdiğiniz sesinizi analiz edip yanlış telaffuz ettiğiniz kısmı kırmızıyla göstererek siz doğrusunu söyleyene kadar size dönüt veriyor. 

Mondly'nin ses tanıma sistemi hatalarınızı düzeltinceye kadar dönüt veriyor
Mondly’nin ses tanıma sistemi hatalarınızı düzeltinceye kadar dönüt veriyor

Uygulama çevirinin yanı sıra sizden yazma yapmanızı da istiyor. Dersin orta kısımlarına doğru öğretmiş olduğu kelimelerin yazılışını doğru bir biçimde yazmanızı istiyor. Bu adımda size ipucu olarak harfleri karmaşık bir biçimde veriyor. Siz harfleri doğru sırasına yerleştirerek kelimeyi yazıyorsunuz. Mondly yeni öğrettiği kelimeyi hemen yazmanızı istemek yerine harfleri karışık olarak veriyor; bu da sizi cesaretlendiriyor. Başka bir uygulamada daha ilk aşamalarda kelimeyi yazmam istenmişti ve bu, benim hevesimi kırmıştı. Yapamayacağım ve öğrenemeyeceğim korkusuna kapılmıştım, burada yol gösterici harflerin verilmesi hoşuma gitti. 

Mondly, dersin sonunda öğrendiklerinizi bir özet şeklinde size gösterip öğrenme haritanızı oluşturuyor. 

Son aşamada öğrendiklerinizi Mondly'de bir özet şeklinde görüyorsunuz
Son aşamada öğrendiklerinizi Mondly’de bir özet şeklinde görüyorsunuz

Her dersin sonunda bir diyalog alıştırması var. Bu diyaloglar sayesinde Mondly sesinizi kaydediyor ve ses tanıma teknolojisi, nerede doğru sesletim yaptığınızı nerede yanlış telaffuz ettiğinizi bularak size dönüt veriyor. Aldığınız dönütlerle yanlış seslendirdiğiniz harfi ya da kelimeyi size göstererek en doğru şekilde telaffuz edinceye kadar size yardımcı oluyor. Böylece telaffuzunuzu geliştirerek konuşma becerinizi güçlendiriyorsunuz. 

Pek çok dil uygulaması da artık sesinizi kaydedip doğru / yanlış şeklinde yönlendirme yapıyor ama Mondly, kaydettiği sesinizi size dinletiyor. Gerçek bir diyalogmuşçasına chat botla yaptığınız konuşmayı size dinletiyor. Ve bu kaydı istediğiniz kadar dinleyebiliyorsunuz, yani sadece seslendirip geçmiyor; kendi söylediklerinizi dinleyip kendinizi düzeltme fırsatına erişiyorsunuz. 

Diyaloğu yeniden dileyebiliyorsunuz
Diyaloğu yeniden dileyebiliyorsunuz

Diyalog kısmının ilk aşamasında söyleyeceğiniz cümleler hazır halde gösterildiğinden bir canlandırma yapıyorsunuz diyebilirim. Önce cümlelerin telaffuzunu dinliyor, ardından siz de cümleyi okuyorsunuz. Diyaloglarda konuya uygun ortam sesi de var, dilerseniz ortam sesini kapatarak sadece diyaloğa odaklanıyorsunuz. Siz en doğru şekilde telaffuz edinceye kadar sistem size dönüt vererek sesletiminizi düzeltmeye odaklanıyor. Diyaloğu tamamladıktan sonra sanki karşılıklı bir konuşmayı dinler gibi kendi sesinizi dinleyebiliyorsunuz. Kendi sesinizi duymanız, telaffuzunuzu en hızlı şekilde düzeltmenize katkı sağlıyor. Sesinizi dinlediğinizde, nerede hangi sesi çıkaramadığınızı daha rahat duyabiliyorsunuz. Bu tarz uygulamalar henüz yokken telaffuzlarını geliştirmek isteyen öğrencilerime seslerini kaydedip dinlemelerini tavsiye ederdim. Mondly de bu yöntemi ses tanıma teknolojisiyle ve chat botlarla birleştirerek uygulamanın telaffuz odaklı olmasını sağlamış.

Mondly Nasıl Çalışıyor?

Diğer dil öğretmeyi hedefleyen uygulamalar gibi Mondly de oyunlaştırma yöntemini kullanıyor. Duolingo’yu duymuş ve en az bir kere oynamış olduğunuzu varsayarak bu oyunlaştırma konusuna Duolingo’dan örnek vermek istiyorum: Duolingo dil öğrenmeyi oyunlaştırmak için size XP’ler veriyor yani puanlar. Bu puanlar sayesinde çeşitli özellikler ediniyorsunuz. Bununla birlikte kalp imgesi ile oyunda kaç canınız kaldığını takip ediyorsunuz. Bir hata yaptığınızda bir kalbiniz gidiyor, canınız gitmiş oluyor. Bu mantıkla Mondly’de de yıldız sistemi var. Her test için yıldız alıyorsunuz. Yanlış yaptığınızda ise yıldızınız eksiliyor. 

Bu sistemler sizi motive etmek için düzenlenmiş olsalar da kimi zaman yorucu olabiliyorlar. Dil öğreniminde hatalar en önemli öğretmenlerimiz. Ben oynarken ne zaman hata yapsam, yaptığım o hatayı hiç unutmuyorum ve hatalarım sayesinde öğreniyorum. Bu yüzden her ne kadar hatalar yüzünden puan kaybetsek de bunun bize kattıklarını hatırlayıp oynayarak öğrenmeye devam etmeliyiz 🙂 

İngilizce uygulamaları incelediğimiz serimizde bu yazının da sonuna geldik. Diğer inceleme yazılarımıza da uygulamalar kategorisinden ulaşabilirsiniz. Mondly uygulamasını kullandıysanız, uygulamayı denemek isteyenlere yardımcı olmak adına görüşünüzü yorumlara bırakabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz, hoşçakalın.