YDS nasıl çalışılır? sorusunun yanıtını aradığınıza göre bu sınavın nasıl bir sınav olduğunu aşağı yukarı biliyorsunuzdur. YDS dil bilgisi, okuma ve okuduğunu anlamaya dayalı bir sınav. Kamu personeli olup dil tazminatı almak isteyenler, akademik kariyer hedefi olanlar ya da hazırlık atlama sınavını geçmek isteyenler yahut yurtdışı görevi için dil bilgisi seviyesini belirlemek isteyenler genellikle bu sınava hazırlanıyor.

YDS’de 80 soru var ve bu 80 soru için 180 dakikanız var. Sistematik çalıştığınızda bu süre size fazlasıyla yetecektir. Peki gramer, kelime bilgisi ve okuma becerilerini ölçen bu sınava hazırlanmak için nereden başlamak gerekiyor?

1. Seviyenizi Öğrenin

YDS’ye hazırlanmaya başlamadan önce dil seviyenizi öğrenin. Uluslararası geçerliği olan CEFR cetveline göre dil seviyenizin A1, A2, B1, B2, C1, C2 ne olduğunu öğrenin. Bunu öğrenmek için dilerseniz Cambridge’in ücretsiz olarak sunduğu çevrimiçi seviye belirleme testini çözebilirsiniz.

YDS ve Yökdil gibi sınavlardan iyi puan alabilmeniz için belli bir seviyenizin olması gerekir. İlkokul, ortaokul İngilizcesiyle bu sınavları geçemezsiniz. Dolayısıyla hedefinize kısa sürede ulaşabilmeniz için İngilizce seviyenizin en az B1 olması lazım. Dil seviyeniz B1’in altında olabilir. Bu durumda sınava hazırlanma süreniz uzayacaktır. Örneğin 3 aylık bir çalışma yerine 6 aylık bir çalışma içine gireceksiniz.

Ardından tıpkı sınavdaymışsınız gibi ortam hazırlayın ve geçmiş yıllara ait bir YDS sınavının çıktısını alın. Zamanlayıcınızı 180 dakikaya ayarlayın ve bu süre boyunca aynı sınavdaymışsınız gibi hiç ara vermeden örnek YDS’inizi çözün. YDS’de yanlış doğruyu götürmüyor ve her bir sorunun karşılığı 1.25 puan. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak puanınızı hesaplayabilirsiniz.

2. Hedefinizi Belirleyin

Artık İngilizce seviyenizi biliyorsunuz. Şimdi sırada hedefinizi belirlemek var. YDS’den almayı hedeflediğiniz puan nedir ve şu anki durumunuz arasında ne kadar bir puan farkı var buna bakın. YDS’ye giren adaylar genellikle 55 ve üstü bir puan almayı hedefler. 55 puan almak istiyorsanız YDS’den 44 net yapmanız gerekiyor. Hedefinizi daha yüksek tutup 70 almayı diliyorsanız da 56 nete ihtiyacınız olacaktır.

3. Gramere Hakim Olun

Hedefinizi belirledikten sonra çalışmaya başlayabilirsiniz. Artık almak istediğiniz puanla halihazırdaki seviyeniz arasındaki farkı biliyorsunuz. Bu açığı kapatmak için gramer çalışmalısınız.

YDS dilbilgisi, kelime ve okuma- anlama becerilerinizi ölçen bir sınav olduğu için bu alanlardaki eksiklerinizi tamamlamalısınız. Zamanlar konusunu halletmiş olmalısınız. Bununla birlikte gramer konularından bağlaçları iyi bilmeniz gerekiyor. YDS için bağlaçlar konusuna sınavın kalbi diyebiliriz. Bu konu YDS’de gerek doğrudan gerekse boşluk tamamlama, çeviri, okuma metinleri gibi pek çok adımda karşınıza çıkar. Bu sebeple Bağlaçlar konusuna hakim olmanız oldukça önemli. B1 ve üzerinde bir İngilizce seviyeniz varsa, basit dilbigisi çalışmanıza gerek yok. Relative Clause, Noun Clause gibi daha karmaşık konulara odaklanın. Bu yapılar, sınavda paragrafları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Eskiden bu sınava giren adaylar, virgüle, noktaya dikkat ederek pek çok soruyu çözebiliyordu. Ancak durum artık böyle değil. YDS sizden okuduğunuzu anlama becerinizi ölçmek istiyor. Bu sebeple artık virgülle noktayla işimiz yok. Dil bilgisi eksiklerinizi tamamladıktan sonra YDS çalışmaya kelime açığınızı kapatarak devam etmelisiniz.

4. Kelime Bilginizi Güçlendirin

Dilbilgisi sorununu hallettikten sonra YDS’de çıkan kelimelere odaklanabilirsiniz. Sınavda sıkça çıkan kelimelerin yer aldığı listelere çalışabilirsiniz. Ancak kelimeleri körü körüne ezberlememelisiniz. Kelimelerin anlamını bir bağlamda yani metinde görerek pekiştirmelisiniz. Açıp sözlüğü ezberleyerek sınav geçemezsiniz. Öğrenmeyi hedeflediğiniz kelimeyi bir metinde ya da cümle içinde görmeniz gerekir. Bu noktada YDS kelime bilgisini güçlendirmeye yönelik kitaplar kullanmanızı öneririz. Bu kapsamda Ankara Dil’in More Than Reading kitabını tavsiye edebiliriz. Bu kitapta metinler var ve öncesinde bir hazırlık adımı bulunuyor. Metne hazırlık bölümünde kelimeler, anlamları, eş anlamları ve kullanımlarıyla karşınıza çıkıyor. Ardından metinde göreceğiniz kelimelerle ilgili testler çözüyorsunuz. Dolayısıyla hedef kelimenin sadece anlamını öğrenip geçmiyorsunuz. Eş anlamlısı ve zıt anlamlısıyla birlikte öğreniyorsunuz. Ayrıca kelimenin metin içinde nasıl kullanıldığını da gözlemliyorsunuz.

5. Okuma Becerinizi Geliştirin

YDS için gramer, kelime ve okuduğunu anlamayı ölçen bir sınavdır dedik. Gramer ve kelime eksiğinizi tamamladıktan sonra bolca okuma çalışmaları yapmalısınız. Daha çok bilimsel makaleler ve gündelik haberlerin yer aldığı metinleri incelemelisiniz. Kitap olarak sizlere yine Ankara Dil’in Reading In Detail kitabını incelemenizi tavsiye edebiliriz.

Bununla birlikte YDS’ye yönelik okuma yapabileceğiniz sitelerden de bahsetmek isteriz. Bu sınav akademik içeriğe sahip olduğundan bilim, teknoloji ve edebiyat ile ilgili makale okumaları yapmanız gerekiyor. Kitaplarla birlikte internet sitelerinden de yararlanabilirsiniz. Bilim, teknoloji, eğitim, edebiyat, sanat ve çok daha fazla konu ile ilgili içeriğe ulaşabileceğiniz BBC size önerebileceğimiz ilk kaynak. BBC Science sekmesinde çokça okuma yaparak YDS hazırlıklarınızı güçlendirebilirsiniz. Ayrıca YDS okuma becerilerinizi geliştirmek için Science Magazine, Popular Science, Science News, National Geographic, Psychology Today, Cosmos Magazine, Mashable gibi sitelerden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

YDS nasıl çalışılır?
YDS’den iyi bir puan elde edebilmek için bolca okuma yapmalısınız.

6. Bolca Deneme Çözün

Eksiklerinizi tamamladığınıza göre, bir sonraki aşama bolca deneme çözmek. YDS benzeri sınavlar çözmeniz sizi sınava hazır hale getirecektir. Sınavda çıkan sorulara ve sınavda kullanılan akademik dile bu denemeler sayesinde hakim olursunuz. Dilerseniz Video Çözümlü 10 YDS Sınavı isimli kitaptan faydalanabilirsiniz. Böylece soruların çözümlerini görerek nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiniz öğrenirsiniz.

Birkaç denemenin ardından en çok yanlışın nerede çıktığını tespit edin ve alanlara yönelik çalışmalar yapın. Örneğin en çok paragraflarda hata yapıyorsanız bu size, daha fazla okuma çalışması yapmanız gerektiğini söylüyor. Hatalarınızın büyük çoğunluğu kelime ve gramer bilgisinin doğrudan ölçüldüğü ilk bölümdense, bu defa dil bilgisi çalışmalarına odaklanmanız gerekecektir.

Benzer sınavları çözdükten sonra çıkmış YDS sorularını muhakkak çözün. Sınava yakın süre tutarak soru çözümü yapın. Bu sayede gerçek sınava daha hazır hale gelirsiniz.

Bu yazımızda sizlere YDS nasıl çalışılır konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Umarız ki yazdıklarımızın size yardımı dokunur. YDS’nin ne zaman olduğunu merak ediyorsanız buradaki yazımıza bakabilirsiniz. Bununla birlikte YDS çalışmaya başlamadan evvel YDS soru dağılımın nasıl olduğunu öğrenmenizde fayda var. YDS’ye mi girsem YÖKDİL’e mi hazırlansam diye kafanız karışıksa YDS ve YÖKDİL’i karşılaştırdığımız YÖKDİL Hakkında Merak Ettikleriniz başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

YDS’den dilediğiniz puanı en kısa zamanda elde etmeniz temennisiyle, sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.