Kendi tanımları ile başlamam gerekirse ” Güvenle Yazmanın Yeni Hali ” olarak çevirebilirim ve şunu söyleyebilirim ki bu sloganı kullanmayı sonuna kadar hakediyorlar.

Peki gerçekten nedir bu “writefullapp” ? Kısaca şöyle tanımlayabilirim. Yazmış olduğunuz bir kelime,cümle veya cümle parçacığını , en doğru dil veri tabanları ile karşılaştırıp kontol ederek size geri bildirimlerde bulunan bir uygulama.
Daha önceki yazımda bahsetmiş olduğum Ludwig.guru ile birçok ortak özelliği olmasının yanında birbirlerinden ayrılan ilk özellik Writefullapp’in ücretsiz olması.

Şimdi gelin teker teker bu özelliklere kısaca bir göz atalım. Detaylarına aşağıda geleceğiz 🙂

Öncelikle , seçtiğiniz veya yazdığınız metnin dil veri tabanında ne sıklıkta bulunduğunu ve cümleler içinde nasıl kullanıldığını görürsünüz.

Yazdığınız metnin nasıl telaffuz edildiğini dinleyebilirsiniz.

İstediğiniz herhangi bir dilden İngilizceye çeviri yapabilirsiniz.

İki kelime veya yapının karşılaştırmasını yapıp, ne sıklıkta kullanıldığını görebilir ve yazılarınız için en uygun olanı bu şekilde belirleyebilirsiniz.

Yazmış olduğunuz metnin bir kısmında boşluk bırakın ve o boşluğa neler gelebileceğini size göstersin. Bir nevi collocation çalışması da diyebiliriz 🙂

Yazılarınızda sürekli aynı kelimeleri kullanmaktan bıktıysanız ve eş anlamlılarını bulmak istiyorsanız işte tam aradığınız yerdesiniz.

Şimdi şu soruyu sorabilirsiniz, Peki Writefull bunları yaparken , bu kadar bilgiye nereden erişiyor. Günün sorusu bu diyebilirim.

Bunun için 4 temel kaynaktan faydalanıyor.
Google Books, Google Scholar, Google Web , Google News

Şimdi de gelin yavaş yavaş uygulamanın içerisinde girelim.
İlk olarak writefullapp.com adresine girip kullandığınız işletim sistemine göre uygulamayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Bunu yaptıktan sonra uygulamaya giriş yapıp ilk kelimelerinizi yazmaya başlayabilirsiniz.

Şimdi ben sizler için yukarıda da bir kısmından bahsettiğim tüm bu özellikleri deneyip paylaşacağım. En tepeden başlayarak ilerleyelim ve yazacağımız bir yapının ne sıklıkla kullanıldığını görelim. Örnek yapımız da “the thought of ” yani “…. düşüncesi/fikri”.

2.958.416 kere Google Books içinde geçtiğini görüyoruz. Aynı şekilde “Scholar,News veya Web” bölümüne de tıklayarak bu kelimenin ne derece kullanıldığını görebilirsiniz.

Sırada en sevdiğim özelliklerden bir tanesi. Yazımınız sırasında bir noktaya takıldınız. “Bu şu şekilde mi deniyordu yoksa bu şekilde mi ? ” diye soruyorsunuz. İşte burada yardımınıza yetişiyor. Arada kaldığınız iki yapının arasına “vs” harflerini koyarak ( versus kelimesinin kısaltması ) , hangi yapının daha doğru olabileceğini görebilirsiniz.

Demek ki daha az insan derken “fewer people” kullanılıyormuş 🙂
Hiç vakit kaybetmeden devam edelim ve bayılacağınıza inandığım ve benim en çok kullandığım özelliğe gelelim.
Diyelim ki kendi kendinize cümleler yazmak istiyorsunuz ama ya koyacağınız fiili ya ismi ya da sıfatı bilmiyorsunuz. İşte bu kez de aradığınız kısmın yerine bir “_” işareti koyarak bunu hallediyorsunuz. Bir görselle anlatırsam çok rahat anlayacağınıza eminim.

Bu sayede araştırmacıların da en çok neler yaptığını görmüş olduk 🙂

Sona yaklaşırken yazılarınızı bir adım öne çıkaracak “eş anlamlısını getir” özelliğini görelim. Eminim ki İngilizce’niz belli bir düzeyde ise bundan sonra sözlük bile kullanmaya gerek duymayacaksınız.
Bunu yaparken de eş anlamlısını aradığımız kelimenin başına ve sonuna “*” işareti koyuyor ve sonuçları yine sık kullanım oranına göre görmüş oluyoruz.

Ve geldik en sona 🙂 Yazmış olduğunuz bir metnin nasıl telaffuz edildiğiniz duymak istiyorsanız başına sadece ” /say ” yazarak doğru telaffuzu duyabilirsiniz.


Şimdilik bizden bu kadar diyelim. Yazının bu kısmına kadar geldiyseniz zaten çoktan bilgisayarınıza indirmişsiniz demektir diyor ve iyi haftalar diliyorum 🙂