“to be” yani “olmak fiili” konusu bizim için çok önemli çünkü temel yapıdaki ilk cümlelerimizi bu yardımcı fiil sayesinde kuracağız. Tabi “to be”nin olmazsa olmazı kişi zamirleridir. Eğer bir önceki konu olan İngilizce kişi zamirleri yani “personal pronouns” konusunu bilmiyorsanız, öncelikle o yazımıza bakmanızı öneririm.

Peki “to be”ye neden olmak fiili deniyor? Çünkü to be ile kurduğumuz cümleler bizim veya cümlenin öznesi kimse onun ne olduğunu belirtiyor. Örneğin; “Ben bir öğretmenim.” cümlesi benim öğretmen olduğumu söylüyor. “Mike is happy.” cümlesi Mike’ın mutlu olduğunu, “Ali is seven years old.” ise Ali’nin 7 yaşında olduğunu söylüyor. Fark ettiyseniz bu cümlelerin içinde fiil yok. Yani koşmak, yürümek, gülmek gibi sonu -mek -mak alabilen, hareket bildiren kelimeler yok. O yüzden bu cümlelere durum cümlesi dendiğini de duyabilirsiniz.

Şimdi “to be” dedik ama örnek cümlelerin hiçbirinde to be kelimesini kullanmadık. Çünkü Simple Present Tense yani Geniş Zaman cümlelerinde “to be”yi am, is, are olarak kullanıyoruz. Bugün sadece bu kısma odaklanacağız. Hangi zamir için hangisi kullanılır derseniz, şöyle:

to be olmak fiilinin geniş zamanda çekimleri
İngilizce kişi zamirleri ve geniş zamanda aldıkları “to be” fiilleri

Cümleler illa bu zamirlerden oluşmak zorunda değil tabi ki. Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi direkt isim de kullanabiliriz. O zaman tüm tekillerde “is”, tüm çoğullarda ise “are” kullanılır diye aklımızda tutabiliriz. Burada sadece “I” yani “ben” zamiri özel. O da özel olsun 🙂

Bu arada geniş zamanda “to be” fiili cümleye “-dır, -dir” anlamı katıyor ama biz bunu Türkçede genelde kullanmıyoruz. Yukarıdaki örnekleri tekrar edecek olursak, aslında “Ben bir öğretmenimdir. Mike mutludur. Ali yedi yaşındadır.” şeklinde söyleyebiliriz.

to be” konusuna örnek cümleler

Sadece “to be” kalıbıyla birçok şey ifade edebiliriz.

I am Muhammed. ile kim olduğumuzu söyleriz.

I am thirty. ile yaşımızı söyleriz.

I am a student. ile mesleğimizi söyleriz.

I am Turkish. ile hangi milletten olduğumuzu söyleriz.

I am young. ‘daki gibi bir sıfat kullanarak kendimizle alakalı bir bilgi veririz.

I am at school. ile nerede olduğumuzu söyleriz.

to be” fiilinin olumsuz cümlede kullanımı

Tüm İngilizce cümlelerde olduğu gibi yardımcı fiilin yanına “not” getirince cümleyi olumsuz yapmış oluyoruz. Burada yardımcı fiilimiz “to be” yani am, is, are olduğu için, “not” olumsuzluk ekini de onlardan sonra getireceğiz. “is” ve “are”ın yanına getirdiğimizde dilersek kısaltıp “is not” yerine isn’t, “are not” yerine ise “aren’t diyebiliriz. Cümle örneklerim ise şu şekilde:

I am not Mehmet. (Ben Mehmet değilim.)

You are not thirty. (Sen otuz yaşında değilsin.)

We aren’t teachers. (Biz öğretmen değiliz.)

They are not English. (Onlar İngiliz değil.)

He is not old. (O yaşlı değil.)

She is not at home. (O evde değil.)

It isn’t a cat. (O bir kedi değil.)

to be” ile soru cümlesi kurma

Peki soru cümlelerini nasıl yapacağız? Çok basit, yine bütün İngilizce cümlelerde olduğu gibi yardımcı fiili başa alınca soru yapmış olacağız. Örnekler:

Am I Mehmet? (Ben Mehmet miyim?)

Are you thirty? (Sen otuz yaşında mısın?)

Are you teachers? (Siz öğretmen misiniz?)

Are they English? (Onlar İngiliz mi?)

Is he old? (O yaşlı mı?)

Is  she at home? (O evde mi?)

Is it a cat? (O bir kedi mi?)

to be konusu bu şekilde. Anlamadığınız bir yer olursa yorumlarda sormanız yeterli. Herkese iyi çalışmalar dilerim.