Dil öğrenmeye niyetlendiğimizde cevabını bulmamız gereken soruların en başında gelenlerden biri de şu oluyor: “Peki ama hangi materyallerle?”. Raflarda ve çevrimiçi olarak sayısız seçeneğin olması, önce iyi bir şeymiş gibi gözükse de, aslında çoğu zaman işimizi kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor. 

Diyelim ki araştırdık ve pahalı ve hacimli dilbilgisi kitaplarından birini aldık. O kitabın akıbeti çoğunlukla (sıkıcı, donuk ve seviyelere göre ayrılmamış detaylı içerikleri sebebiyle) rafta tozlanmak oluyor.

Renkliliğe, sesli ve görüntülü içeriklere, ve dahası çabukluğa alıştığımız bir zaman diliminde; kullanılan dilbilgisi materyalinin de bu alışkanlıklara uygun olması gerekiyor. Eğer İngilizce’ye yeni başlıyorsanız, A1/A2 seviyesinde bir dil bilgisine ihtiyacınız varsa (ki bu seviyede iyi öğrenilmiş bir dilbilgisi işinizi büyük ihtimalle ve büyük oranda görecektir) Kickstart Your English, aradığınız kaynak olmak için iyi bir aday.

Gelin kitabı tanımaya isminin anlamıyla başlayalım;

Collins Dictionary’nin verdiği tanıma göre “kikcstart”, somut ve ilk anlam olarak motorsiklet motorunu, bir pedali aşağıya doğru iterek çalıştırmak anlamına geliyor. İkinci anlam olarak ise şöyle söylenilmiş: “bir şeyi aktif, işlevsel ve üretken hâle getirmek”. 

Kitabın hedeflediği şey, aslında bazı birbirinden ayrı kelimeleri, kalıpları duyup kısmen bildiğiniz hâlde, onları bir ifade haline getirip, işlevsel olarak kullanmanıza yarayan dilbilgisi kısmındaki eksikliğinizi gidermek, bildiklerinizi ya da dilbilgisi dışında öğreneceklerinizi, aktif ve düzgün olarak kullanabilmenize yardımcı olmak. Soyut olarak düşünecek olursak dil bilgisi dışındaki bilgilerimiz (örneğin kelime ve ifadeler) motorun kendisini oluşturuyorken, onları kullanma şeklimiz olan dilbilgisi ise pedal işlevi görüyor. Öyleyse madem pedale basmadan motoru düzgün bir şekilde çalıştırmak pek mümkün değil; dilbilgisinden tamamen kaçmak yerine onu -şimdilik- yeterince (A1/A2 seviyesi) ve daha interaktif bir yöntemle öğrenerek, bu kitapla birlikte motoru sürmeyi öğrenmek iyi bir fikir olabilir 🙂

Kitabın amaç ve hedefi hakkında bilgi verdikten sonra, iç sayfalarından örneklerle içeriğine göz atabiliriz:

  1. Kapak: Kitabın alışkanlıklarımıza uygun olarak  hangi çevrimiçi platformlarla desteklendiğini dış kapakta görüyoruz:YouTube, Soundcloud ve Facebook sosyal medyalarıyla desteklenmiş. Bu platformlardaki ilgili kısma ulaşmak için bazen linkler verilmiş, bazen ise daha kısa yoldan karekod sistemi tercih edilmiş.

2.İçindekiler: Kitap bize, başlangıç seviyesinde ihtiyacımız olan dilbilgisi kısmını 93 sayfa gibi bir ayda, daha yavaş ve sindirerek ilerlemek istersek en fazla üç ayda kendi kendimize çalışıp bitirebileceğimiz bir hacim sunuyor. Bu hacmin ne fazla ne de eksik olmamasının motivasyon açısından önemi büyük. Hem gereğinden çok kalın ve bitirmeyi hedefleseniz gerçekçi bir hedef koyup uygulamakta zorlanacağınız bir kitap değil, hem de hitap ettiği seviye için doyurucu bir içeriği var. Ayrıca son basımında, kitaba 5 okuma metni ve alıştırması da eklenmiş.

3.Konu anlatımları:

Özet ve anlaşılır bir şekilde açıklanan dilbilgisi konuları, örnek cümle ve tablolarla desteklenmiş.

4. Karekodlarla YouTube yönlendirmeleri ve alıştırmalar

Her konunun ardından konuyla ilgili pekiştirici alıştırmalar verilmiş, alıştırmaların cevap anahtarı ise kitabın giriş kısmında da belirtildiği gibi şu linke eklenmiş: bit.ly/kscevap

Ayrıca konuyu bir de sesli ve görüntülü olarak YouTube’dan dinlemek isterseniz, kitabı hazırlayan Çağrı Hoca’nın kanalındaki aynı konuyu içeren videoya, akıllı telefonunuza konu sonunda verilen karekodu okutarak ulaşabilirsiniz.

5. Kelime telaffuz ve anlamları

Kelime gruplarının verildiği sayfaların sağ alt köşesinde bulunan SoundCloud linkinden, kelimelerin seslendirilmiş hallerine ulaşabilirsiniz. Bir kelimeyi ilk defa öğrenirken doğru okunuşla öğrenmek veya hiç olmazsa daha sonradan doğru okunuşu kazanmak dili iyi kullanmanın önemli noktalarından biri, bu sebeple üşenmeyip kayıtları dinlemeniz önerilir. 🤓☺️