Bu yazımızda sizlere İngilizce akademik yazılarınızı düzeltirken kullanabileceğiniz Hemingway App ’den bahsedeceğiz. İsmini küçürek öyküler yazan minimalist yazar Ernest Hemingway’den alan uygulama ile yazınızı nasıl geliştireceğinizi anlatacağız.

Yazma becerisi üretken bir beceridir ve ortaya yeni bir şey koyarsınız. Yazmada daha iyi olmak için yazınızdaki eksikleri görmeniz şart. Eksikleri ve hataları gördüğünüzde onları düzeltmeniz kolay olacaktır. Bazen kendi eksiklerinizi göremezsiniz. Yazdığınız her cümle ya da her essay harikaymış gibi gelebilir. Hatta kimi zaman yazdığınız essayi hocanın neden beğenmediğine anlam dahi veremezsiniz. Bu noktada İngilizce yazınızı gözden geçirecek üçüncü bir göz oldukça önemlidir. Eskiden bu üçüncü göz öğretmenlerdi. Artık İngilizce yazılarınızı editlerken kullanabileceğiniz pek çok uygulama var. Bu uygulamalardan biri de Hemingway App

Hemingway App Nedir?

Hemingway App İngilizce yazma stilinizi geliştirmenize yardımcı olan bir site. Site oldukça basit kopyala-yapıştır mantığıyla çalışıyor. Denetlenmesini istediğiniz İngilizce akademik yazınızı kopyalayarak siteye yapıştırıyorsunuz. Ve anında yazınızda renkli şeritler beliriyor. Bu renkli şeritler yazınızı geliştirmeniz için size rehberlik ediyor. Dilerseniz uygulamayı desktopunuza da indirerek kullanabilirsiniz. 

Hemingway App gramer ve spelling hatalarınızı düzeltmiyor. İngilizce yazınızda ancak çok büyük gramer hataları olduğunda sizi uyarıyor. Bu sebeple İngilizce akademik yazınızda gramer ve spelling hatalarınızı görmek isterseniz uygulama bu konuda eksik. Onun yerine Grammarly ya da Trinka’yı tercih edebilirsiniz. Çünkü uygulama, gramer ve spelling hatalarından ziyade yazınızdaki tutarlılığı ve akıcılığı sağlamanıza yardımcı oluyor. Hemingway App “okunabilir” makaleler yazmanız için size asistanlık ediyor. Kopyalayıp yapıştırdığınız metninizin okunabilirlik derecesini size gösteriyor. 

Hemingway App okunabilirliğe odaklanır

Hemingway App, yazma ile ilgili 4 temel noktaya odaklanıyor:

  1. Zarflar
  2. Edilgen Çatı
  3. Karmaşık kelimeler ve ifadeler
  4. Uzun, düzensiz Cümleler

Siteye İngilizce yazınızı kopyalayıp yapıştırdığınızda bu dört konu hakkında dönüt alıyorsunuz. 

Okul hayatınız boyunca İngilizce yazılarınızda dönütleri genellikle gramer ve spelling hataları üzerinden aldınız. Hemingway App ise daha çok okunabilirliğe odaklığından size cümlelerinizin uzunluğu, karmaşıklığı ve çatısı hakkında ipuçları sunar. Çünkü kurgusal olmayan iyi bir yazı temelde dört şeye odaklıdır:

  1. Yazıyı kısa tutmaya,
  2. Cümleleri basit tutmaya,
  3. Derdini doğrudan anlatmaya,
  4. Okuyucuya odaklanmaya.

Dolayısıyla bu dört maddeye dikkat ettiğinizde her seferinde yazınız daha da gelişir ve Hemingway App verdiği dönütlerle yazınızı düzeltmenize ve geliştirmenize yardımcı olur.

Uygulama akademik yazınızın okunabilirlik derecesini gösterir

Hemingway App Nasıl Kullanılır?

Web sitesini ziyaret ettiğiniz zaman karşınıza iki seçenek çıkıyor. İster düzenlemek istediğiniz metninizi kopyalayıp siteye yapıştırırak, isterseniz de uzantıyı desktopunuza indirerek kullanıyorsunuz. 

Metninizi siteye yüklediğinizde renkli şeritlerle öneriler veriyor. Ancak çoğunlukla highlight ettiği kısımlardaki değişiklikleri sizin yapmanız gerekiyor. Bu önerileri dikkate almak ya da almamak biraz da size kalmış. Hemingway App’in hedefi daha okunabilir bir metin ortaya koymaktır. Bu sebeple çok büyük hatalar olmadığı sürece gramer konusunda dönüt vermeyecektir. İngilizce akademik metninizin anlatmak istediği mesajı daha anlaşılır hale getirmek için alternatif düzeltmeler sunacaktır.  

Akademik yazınızda highlight edilen kısımları düzelttiğinizde uyarılar azalıyor. Buna göre de metninizin okunabilirlik derecesi de değişiyor. 

Hemingway App ‘de yol gösterici şeritler

Renkli şeritlerden bahsettik, şimdi o renklerin ne anlam ifade ettiğine bakalım:

Açık Mavi

Açık mavi, zayıf kelimeleri işaretliyor. Yazıda kullandığınız zarfların yerine geçecek daha güçlü sözcükleri gösteriyor. Hemingway App zarfla birlikte kullanılan ifadelerin yerine güçlü fiillerin tercih edilmesinin yazınızı daha güçlendirdiğini söylüyor. 

Örneğin, hızlı yürümek ifadesini kullanmak istiyorsunuz. Bunu tek bir fiille ifade edebilirsiniz. Bu sebeple zarf kullanmanız gereksiz olacaktır. Dolayısıyla uygulama size walk quickly yerine yazabileceğiniz jog, sprint, run önerilerini sunacaktır. 

Bu zarfların kötü olduğu anlamına gelmiyor, yazınızdaki zarflardan bazısını bırakabilirsiniz. Bunun kararını siz vereceksiniz.

Hemingway App önerisine örnek
Yeşil

Yeşil renkle edilgen cümlelerinizi işaretliyor. Passive voice yerine active voice kullanımı yazınızı daha güçlü kılar. Edilgen yapılar yerine etken cümleleri kullanmak sizi daha anlaşılır kılar. Uygulama, yazınızdaki edilgen yapıları nasıl aktif hale getireceğinizi göstermiyor. Bu sebeple cümlelerinizi pasiften aktife siz getireceksiniz. Bu konuda eksiklik duyuyorsanız, Passive Voice yazımızı okuyabilirsiniz. 

Cümle çatısı ile ilgili bir uyarı
Mor

Mor renk, yazdığınız cümledeki zor kelimeleri gösterir. Bu sözcüğün yerine daha basit bir alternatifi önerir. Kısacası size synonym verir. Örneğin, kullanmak anlamında utilize sözcüğünün yerine daha basit ve açık olan use kelimesini önerir. 

Hemingway App eş anlamlı kelime önerisinde bulunuyor
Sarı

Sarı, karmaşık ve uzun cümleleri, yazma hatası olan kısımları gösterir. Bu renk, cümleninizi bölmenizi söyler. Cümlenizi bölmeniz anlaşılırlığı artırır. Karmaşıklığı çözerek daha okunur bir metne ulaşmanızı hedefler.

Kırmızı

Eğer İngilizce akademik yazınızda kırmızı gördüyseniz bu, okunması zor bir kısmı işaret eder. Sarı highlightın biraz daha ciddi bir versiyonu gibi algılabiliriz. Bu uyarıyı dikkate almanız gerekir, yazınızdaki ciddi karışıklıkları gösterir. 

Tabii ki Hemingway App’in size sunduğu önerileri dikkate alıp almamak size kalmış. Verdiği önerilerden bazısını görmezden gelebilirsiniz. Bunu yazım tonunuzu korumak için de yapabilirsiniz. Sonuçta bu bir uygulama ve sizin yazım stilinizi belirleyemez, sadece otomatik düzeltme yapar. 

Hemingway App Ücretli Midir?

Hemingway App’i iki şekilde kullanabileceğinizden söz ettik. Kopyala yapıştır yöntemiyle çalışan online versiyonu ücretsiz. Ancak desktopunuza uzantıyı indirip kullanmak isterseniz 19.99 dolar ödüyorsunuz. 

İngilizce akademik yazınızı parçalar halinde kopyalayıp yapıştırarak ücretsiz versiyondan yararlanabilirsiniz. Metninizi siteye dosya halinde yükleyerek kullanmak istediğinizde ücret ödemeniz gerekecek. İki sürüm de aynı hataları buluyor ve aynı önerileri gösteriyor. 

Sonuç olarak Hemingway App kendinizi doğrudan ifade edebilmeniz için İngilizce akademik yazınızın okunurluğuna dönüt verir. Umarız ki artık Hemingway App sayesinde yazılarınızı daha hızlı ve daha açık bir şekilde hazırlarsınız. Diğer inceleme yazılarımıza da uygulamalar kategorisinden ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.