Eller ayırsa bile, yıllar ayırsa bile
Yollar ayırsa bile, biz ayrılamayız …. şeklinde bir giriş yapmak istedim yazıma. Bu şarkı sözlerini zihnimde even if yapısıyla birleştirmişim. Bu sebeple ne zaman bu şarkıyı duysam even if kullanımı aklıma geliverir. Çünkü bu cümlelerdeki -sa bile, -se bile ifadesinin İngilizcedeki karşılığı even if yapısıdır.
Bu bağlaç, belirli bir durumun ne olursa olsun devam edeceğini vurgular. Tıpkı şarkı sözündeki gibi şu olsa bile bu olsa bile sonuç değişmez; biz ayrılamayız. Even if ne demek diye düşünüyorsanız, hemen netleştirelim: olsa bile, -sa da, velev ki demektir.
Bu yapıyı üç maddede özetleyelim:
- Belirli bir durumun sonucu değiştirmeyeceğini ifade ederken even if yapısını kullanırız.
- Bununla birlikte, bu yapıyı gerçekleşmemiş bir olayı gerçekleşmiş gibi düşünüp cümle kurarken kullanırız. Bu durumda ise even if cümleye ”velev ki oldu, farz et ki oldu” anlamını verir.
- Even if ile kuracağımız cümleleri if clause‘da kullandığımız zaman kuralları çerçevesinde oluşturabiliriz. Bu noktada, if clause kullanımı ile eksikleriniz varsa, ya da yeniden hatırlamak istediğiniz bir konuysa If Clause Type 0, If Clause Type 1, If Clause Type 2, If Clause Type 3 yazılarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Şimdi gelin bu yapıyı örnek cümlelerde görelim:
- Even if you take a taxi, you will miss your flight. → Taksiye binseniz bile uçağınızı kaçıracaksınız. (Bu cümleden anladığımız şey şu: ne yaparsan yap buna taksiye binmek de dahil, uçuşunu kaçıracaksın. O uçağı yakalayamayacaksın.)
- I’ll get there, even if I have to walk. → Yürümek zorunda kalsam bile oraya geleceğim. (Her durumda oraya geleceğim buna yürümek zorunda kalmam da dahil.)
- I would never eat meat, even if I was really hungry. → Gerçekten aç olsam bile asla et yemem. (Burada gerçek olmayan, farazi durumları anlatırken kullandığımız Type 2 kullanımını görüyoruz.)
“Even if” Yapısının Cümledeki Yeri
Yukarıda verdiğimiz örneklere dikkat ettiyseniz, bu yapıyı tıpkı “if” gibi kullandığımızı fark etmişsinizdir. Bu yapıyı cümlenin başında ya da ortasında kullanmayı tercih edebiliriz. Aynı zamanda, bu yapıyı 3 şart cümleciği yapısında da çekimleyebiliriz. Hemen bu durumu örneklendirelim:
Tip 1 Koşul Cümlesi ile Çekimleme:
- Even if she invites me to her party, I won’t go there. → Beni partisine davet etse bile oraya gitmeyeceğim.
Tip 2 Koşul Cümlesi ile Çekimleme:
- Even if she invited me to her party, I wouldn’t go there. → Beni partisine davet etse bile oraya gitmem. (Gerçek olmayan bir durum söz konusu. O beni çağırmadı ama çağırsa… anlamında bir cümle. Burada gerçekleşmesi pek de mümkün olmayan bir durum var ve biz de “diyelim ki çağırdı” anlamını vermek için unreal present Type 2 kullanımını görüyoruz.)
Tip 3 Koşul Cümlesi ile Çekimleme:
- Even if she had invited me to her party, I wouldn’t have gone there. → Beni partisine davet etseydi bile, oraya gitmezdim.
Peki if gibi çekimlenen bu yapının bir farkı yok mu? Yoksa bu iki yapı da aynı kapıya mı çıkıyor? diye düşünmüş olabilirsiniz. O halde şimdi bu iki yapıyı kıyaslayalım!
“If” Yapısı ile Kıyaslama
Şimdi bu yapının if ile farkını örnek cümleler üzerinden ele alalım.
- If you study hard, you will pass the examination. → Çok çalışırsan, sınavı geçersin. (Burada bir durumun gerçekleşebilme ihtimali var. Eğer sıkı bir çalışma yapar isen, sınavı geçme ihtimalin var. Durumun gerçekleşmesi bir koşula bağlı.)
- Even if you study hard, you won’t pass the examination. → Çok çalışsan bile sınavı geçemezsin. (Burada ise, ne olursa olsun bir durumun gerçekleşme imkanının olmadığını görüyoruz. Bu cümleden “Ne kadar çalışırsan çalış, yine de sınavı geçemeyeceksin” anlamını çıkarıyoruz.)
Bir karşılaştırma daha yapalım.
- Even if it rains, we will play football. → Yağmur yağsa da futbol oynayacağız. (Yağmurun yağması bizim futbol oynamamıza engel değil. Şartlar ne olursa olsun, biz futbol oynayacağız. anlamlarındadır.)
- If it rains, we won’t play football. → Yağmur yağarsa, futbol oynamayacağız. (Yağmur yağması durumunda futbol oynayamayacağız. Dolayısıyla, olayın gerçekleşmesi yine bir koşula bağlı.)
Even if kullanımını anlattığımız yazımız bu şekildeydi. Bu konuyla bağlantılı olarak Even ve Even Though yazılarımızı da gözden geçirebilirsiniz. Şarkılarla öğrenmenin gücüne inanıyorsanız, size bu yapıyla ilgili olarak da iki şarkı önerisinde bulunacağız: Faydee- Can’t let go , diğeri ise Even if the sky is falling down şarkısı. Umarız ki bu yapı ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızda yanıtlayabilmişizdir. Konu ile alakalı aklınıza takılan herhangi bir şey olursa, yorumlarda yazabilirsiniz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz. 🍀
TEŞEKKÜR EDERİM
Yazılarımızın İngilizce öğrenme yolculuğunuza katkı sağlamasına çok sevindik.😊 Bildirimde bulunduğunuz için teşekkür ediyoruz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.🍀
sağolunn
Merhabalar, rica ederiz😊 Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.🍀
sağolunn
Merhabalar, bildirimde bulunduğunuz için teşekkür ediyoruz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.🍀
Gayet sade ve anlaşılır olmuş. Akılda kalması için verilen örnekler harika. Emeğinize sağlık
Merhabalar, İngilizce öğrenme yolculuğunuza katkımızın olmasına sevindik. Zaman ayırıp bu güzel yorumu bizimle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyoruz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.🍀
instagram adresiniz varmı? Yazı için teşekkürler.
Hocam 1.5 yıldır ders aliyorum çeşitli hocalardan. O kadar temiz bir anlatım ki bunun üstünü görmedim.
İnanılmaz iyi emeginize zamanınıza sağlık.
Çok zor anlayan birisiyim tüm even konusunu çözdüm sayenizde inanamıyorum
Merhabalar, yazımızın İngilizce öğrenme yolculuğunuza katkıda bulunmasına sevindik. Vakit ayırıp böylesine güzel bir bildirimde bulunduğunuz için teşekkür ederiz. Sayenizde günümüz güzelleşti. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz. 🍀