Atatürk’ün hayatı İngilizce nasıl ifade edilir diye merak ediyorsanız, bu yazımızda bu sorunuzun yanıtını bulabileceksiniz. Atatürk’ün hayatını İngilizce kısa cümlelerle açık ve net bir şekilde dile getirmeye çalıştık. Yazımızda Atamızın hayatını İngilizce okuyacak ve ikinci bir dilde de onun yaşantısını başkalarına aktarabileceksiniz. Bununla birlikte, sizlere sunacağımız İngilizce metnin Türkçe çevirisini de bulacaksınız. Ayrıca, ulu önderimizin sözlerinin İngilizcesini de yazımızda okuyabileceksiniz. Yine bu sözlerin de Türkçesini sizler için yazdık.

O halde, buyurunuz!

Mustafa Kemal Ataturk was a revolutionary who helped found the Turkish Republic. He was Turkey’s first president. Moreover, his reforms modernized the country.

Who Is Mustafa Kemal Ataturk?

When Mustafa Kemal Ataturk was a young man, he was part of the Young Turks. That was a revolutionary group that dethroned the sultan in 1909. Atatürk led the Turkish War of Independence. Moreover, he signed the Treaty of Lausanne in 1923, which made Turkey a republic. He was elected as the first president. Thus, he initiated reforms that modernized Turkey.

Early Life

Mustafa Kemal Ataturk was born simply as “Mustafa” in the first months of 1881. He was born in Salonika (his birthplace is now known as Thessaloniki in present-day Greece). Back then, his birthplace Salonika was in the Ottoman Empire. When Mustafa was 12, he was sent to the Military Academy in Istanbul. There, his math teacher named him Kemal, meaning “excellence,” because he excelled academically. He graduated in 1905.

Military Career

As a young man, Mustafa Kemal became a member of the Young Turks. This group led a revolutionary intellectual movement. Sultan II. He participated in the Young Turk Revolution of July 1908, which successfully overthrew Abdulhamid. From 1909 to 1918, Mustafa Kemal held a number of posts in the Ottoman army. He fought against Italy in the Italo-Turkish War of 1911. In addition to Italo- Turkish War, he also fought in the Balkan Wars of 1912-1913. He was chief of staff before being appointed as the Turkish embassy in Bulgaria during the Second Balkan War. He made a name for himself as the commander of the 19th Division, whose courage and strategic prowess helped prevent the Allied invasion of Çanakkale in 1915. As a result, he was promoted repeatedly until the Armistice of Mudros in 1918 ended the war.

The armistice provisions gave the Allies the right to occupy the forts that controlled the main waterways, as well as any territory that might pose a threat to security. In 1919, Atatürk organized resistance against these forces. As a consequence, Mustafa Kemal demanded full independence for Turkey when the Treaty of Sèvres that divided the Ottoman Empire at the end of World War I was signed. The Grand National Assembly, the new Turkish parliament, engaged in a series of wars with Greek and Armenian forces until Mustafa signed the Treaty of Lausanne on October 29, 1923. This established the Turkish Republic and Mustafa Kemal became the country’s first president.

Presidency

Mustafa Kemal’s first job was to modernize and secularize the country. Therefore, he studied Western governments and adapted their structures to the people of Turkey. He believed that modernization necessarily entailed Westernization. For this reason, he established a policy of state secularism with a constitution separating government from religion.

Social and economic reforms were also an important part of his strategy. He replaced the Arabic script with the Latin script, introduced the Gregorian calendar. Moreover, he urged people to wear Western clothing. Mustafa industrialized the nation by establishing a rail network as well as state-owned factories across the country. And numerous new laws introduced legal equality between the sexes. Mustafa abolished the women’s headscarf law and gave women the right to vote.

Not all of Mustafa Kemal’s reforms were warmly received, although he believed he was advancing the country. The policy of state secularism was particularly controversial. And, he was accused of destroying important cultural traditions.

Personal Life and Death

Mustafa Kemal was briefly married from 1923 to 1925. Although he never had children, he is said to have adopted 12 daughters and a son. Other sources say that he has up to 8 children. He introduced surnames in Turkey in 1934. And he took the surname Atatürk, which means “Father of the Turks”. He died of liver cirrhosis on November 10, 1938.

Ataturk’s Sayings

  • “To see me does not necessarily mean to see my face. To understand my thoughts is to have seen me.”
  • “Everything we see in the world is the creative work of women.”
  • “The future is in the skies.”
  • “Justice is the infrastructure of proprietorship.”
  • “Science is the most reliable guide in life.”
  • “Unless a nation’s life faces peril, war is murder.”
  • “Teachers are the one and only people who save nations.”

Türkçesi

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına yardım eden bir devrimciydi. Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanıydı. Dahası, reformları ülkeyi modernleştirdi.

Mustafa Kemal Ataturk Kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk genç bir adamken Jön Türklerin bir parçasıydı. Bu, 1909’da padişahı tahttan indiren devrimci bir gruptu. Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı’na öncülük etti. Ayrıca 1923’te Türkiye’yi cumhuriyet yapan Lozan Antlaşması’nı imzaladı. İlk cumhurbaşkanı seçildi. Böylece Türkiye’yi modernleştiren reformları başlattı.

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Mustafa Kemal Atatürk, 1881’in ilk aylarında kısaca “Mustafa” olarak dünyaya geldi. Selanik’te doğdu (doğum yeri, günümüzde Yunanistan’da Thessaloniki olarak biliniyor). O zamanlar doğum yeri Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’ndaydı. Mustafa 12 yaşındayken İstanbul Harp Okulu’na gönderildi. Orada matematik öğretmeni, akademik olarak başarılı olduğu için ona “mükemmellik” anlamına gelen Kemal adını verdi. 1905 yılında mezun oldu.

Askeri Kariyer

Genç bir adam olarak Mustafa Kemal, Jön Türklerin bir üyesi oldu. Bu grup devrimci bir entelektüel harekete öncülük etti. Sultan II. Abdülhamid’i başarıyla deviren Temmuz 1908 Jön Türk Devrimi’ne katıldı. 1909’dan 1918’e kadar Mustafa Kemal, Osmanlı ordusunda bir dizi görevde bulundu. 1911 İtalyan-Türk Savaşı’nda İtalya’ya karşı savaştı. İtalyan-Türk Savaşı’nın yanı sıra 1912-1913 Balkan Savaşlarında da savaştı. İkinci Balkan Savaşı sırasında Bulgaristan’daki Türk büyükelçiliğine atanmadan önce kurmay başkanıydı. Cesareti ve stratejik yiğitliği ile Müttefiklerin 1915’te Çanakkale’yi işgalini önlemeye yardımcı olan 19. Tümen komutanı olarak adından söz ettirdi. Sonuç olarak, 1918’de Mondros Mütarekesi’inin savaşı sona erdirmesine kadar defalarca terfi etti.

Ateşkes hükümleri, Müttefiklere ana su yollarını kontrol eden kaleleri ve ayrıca güvenlik için tehdit oluşturabilecek herhangi bir bölgeyi işgal etme hakkı verdi. 1919’da Atatürk bu güçlere karşı direniş örgütledi. Sonuç olarak, Mustafa Kemal, I. Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nu bölen Sevr Antlaşması’nın imzalanmasıyla Türkiye’nin tam bağımsızlığını talep etti. Yeni Türk parlamentosu olan Büyük Millet Meclisi, Mustafa’nın 29 Ekim 1923’te Lozan Antlaşması’nı imzalamasına kadar Yunan ve Ermeni güçleriyle bir dizi savaşa girişti. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu ve Mustafa Kemal ülkenin ilk cumhurbaşkanı oldu.

Cumhurbaşkanlığı

Mustafa Kemal’in ilk işi ülkeyi modernleştirmek ve laikleştirmekti. Bu nedenle Batılı hükümetleri incelemiş ve yapılarını Türkiye halkına uyarlamıştır. Modernleşmenin zorunlu olarak Batılılaşmayı gerektirdiğine inanıyordu. Bu nedenle, devleti dinden ayıran bir anayasa ile devlet laikliği politikası oluşturmuştur.

Sosyal ve ekonomik reformlar da stratejisinin önemli bir parçasıydı. Arap alfabesini Latin alfabesi ile değiştirdi, Gregoryen takvimini tanıttı. Ayrıca, insanları Batılı giysiler giymeye çağırdı. Mustafa, ülke çapında bir demiryolu ağı ve devlete ait fabrikalar kurarak ülkeyi sanayileştirdi. Ve çok sayıda yeni yasa, cinsiyetler arasında yasal eşitlik getirdi. Mustafa, kadınların başörtüsü yasasını kaldırdı ve kadınlara oy hakkı verdi.

Mustafa Kemal’in ülkeyi ilerlettiğine inanmasına rağmen, reformlarının tümü sıcak karşılanmadı. Devlet laiklik politikası özellikle tartışmalıydı. Ve önemli kültürel gelenekleri yok etmekle suçlandı.

Kişisel Yaşamı ve Ölümü

Mustafa Kemal, 1923’ten 1925’e kadar kısa bir süre evli kaldı. Hiç çocuğu olmamasına rağmen, 12 kızı ve bir oğlu evlat edindiği söyleniyor. Diğer kaynaklar 8’e kadar çocuğu olduğunu söylüyor. 1934’te Türkiye’de soyadlarını tanıttı. Ve “Türklerin Babası” anlamına gelen Atatürk soyadını aldı. 10 Kasım 1938’de karaciğer sirozundan hayatını kaybetti.

Atatürk’ün Sözleri

  • “Beni görmek, mutlaka yüzümü görmek anlamına gelmez. Düşüncelerimi anlamak, beni görmüş olmaktır.”
  • “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.”
  • “İstikbal göklerdedir.”
  • “Adalet mülkün temelidir.”
  • “Bilim, hayattaki en güvenilir rehberdir.”
  • “Bir ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş cinayettir.”
  • “Ulusları kurtaran yegane kişiler öğretmenlerdir.”

Atatürk’ün hayatı İngilizce kısa cümlelerle bu şekildeydi. Atatürk’ün hayatını İngilizce ele aldığımız yazımızda, Atamızın çocukluk dönemini, okul hayatını ve savaşlardaki başarılarını ayrı başlıklar altında ele aldık. Verdiğimiz Türkçe çeviri sayesinde iki metni karşılaştırarak bilmediğiniz kelime ve yapıları öğrenebilirsiniz. Umarız hazırladığımız metnin İngilizcenize katkısı olur.

Daha fazla İngilizce-Türkçe karşılaştırmalı yazı okumak isterseniz, İngilizce hikayeler , İngilizce kısa hikayeler ve Türkçeleri, İngilizce atasözleri, yazılarımıza bakabilirsiniz. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz 🍀