Yabancı dil sınavları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırladığımız serimizde bu defa sizlere YÖKDİL’den bahsedeceğiz. YÖKDİL’e dair merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalışacağız. 

Hazırsanız YÖKDİL’e yakından bakalım!

YÖKDİL Nedir?

Açılımı, Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı. YÖKDİL sınavı tıpkı YDS gibi yabancı dil becerilerini ölçen bir sınav. Bu sınav YÖK tarafından ÖSYM’ye yaptırılıyor. YÖKDİL sınavında Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler şeklinde 3 alan var. Adaylar kendi alanlarına yakın hissettikleri daldan dil becerilerini ölçmek amacıyla sınava giriyorlar. 

Lisansüstü programlara yerleşmeyi ya da akademik kariyer yapmayı planlıyorsanız bu sınava girebilirsiniz. Çünkü YÖKDİL sınavından aldığınız puan sadece akademik personel alımında ve lisansüstü programlara yerleşmede kullanılıyor.  

YÖKDİL yılda iki kez yapılıyor. Sınavda 80 soru var. Bununla birlikte sınav süresi tıpkı YDS’de olduğu gibi 180 dakika (3 saat).

Bu sınavın güzelliklerinden biri kendi alanınıza uygun içeriğe sahip bir sınav olması. Çoktan seçmeli olan sınavda soruların teması seçtiğiniz alana göre değişiklik gösteriyor. Alana ait öyle çok ağır terimler yok ancak ilgi alanınıza yönelik olduğundan özellikle okuma parçaları daha büyük bir ilgiyle okuyup çözeceğinizi düşünüyorum. Gerçi ben yabancı dil sınavlarındaki tüm okuma parçalarını ilginç ve eğlenceli bilgiler içerdiği için çok seviyorum ama neyse : )

Bu sınava Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinden girebilirsiniz.

YÖKDİL’e Kimler Girebilir?

  • YÖKDİL sınavına, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar,
  • Üniversitelerin akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istediği adaylar bu sınava başvurabilir.

Ayrıca bu sınavdan aldığınız puanı,

  • TUS ve DUS başvurularında,
  • Bazı üniversitelerin hazırlık sınıflarından muaf olmak için kullanabilirsiniz.

YÖKDİL Puanı Dil Tazminatında Kullanılıyor Mu?

Bu sınavdan aldığınız puanı daha çok akademik kariyeriniz için kullanırsınız. Dolayısıyla YÖKDİL’den aldığınız puanı dil tazminatı için kullanamazsınız. Bu sınavın sonucu Dil Tazminatında işe yaramıyor. 

Eğer dil tazminatı için bir yabancı dil sınavına girmeyi planlıyorsanız, YDS ya da e-YDS düşünebilirsiniz. Ancak YÖKDİL sınavından aldığınız puan bu konuda geçerli değil.  

YÖKDİL Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Puan hesaplaması tıpkı YDS’deki gibi yapılıyor. Yanlışlar doğruyu götürmüyor ve her doğru yanıtın karşılığı 1.25 puan. Ancak YDS’de sınav sonuçlarında adayın dil seviyesi harflerle değerlendirilirken bu sınavda harflerle seviye derecelendirmesi yapılmıyor.

YÖKDİL Puanın Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Bu sınavdan aldığınız puan 5 yıl geçerli. Tıpkı YDS puanında olduğu gibi birden fazla YÖKDİL puanınızın olması durumunda en yüksek olanı geçerli oluyor.

YDS mi YÖKDİL mi Daha Kolay?

YÖKDİL’in zorluk derecesi artık YDS ile aynı. 2017’de bu sınav ilk kez yapıldığında YDS’den çok çok daha kolaydı. Ancak yıllar içinde zorluk derecesi giderek arttı.

Yine de YÖKDİL sınavında alanınıza uygun seçim yaptığınızdan dolayı okuma parçaları daha kolayınıza gelebilir. Kelimelere daha aşina olabilirsiniz. Özellikle sağlık alanında girecek olan adaylar için oldukça avantajlı bu sınav. Ayrıca bu sınavda YDS’deki gibi Restatement (Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma) yani İngilizceden İngilizceye çeviri soruları ve diyalog tamamlama soru tipleri olmadığı için daha kolay olduğunu düşünebilirsiniz. Sınava giren öğrencilerimizin çoğunun YÖKDİL’den daha yüksek sonuçlar aldığını görüyoruz. YDS sonuçları ile kıyasladığımızda 10-15 puan arasında daha fazla aldıkları ortada. Fakat bu YÖKDİL’in çok kolay bir sınav olduğunu göstermez. Her iki sınava da planlı ve programlı bir çalışmayla girmelisiniz. 

YÖKDİL Hangi İllerde Yapılıyor?

En merak ettiğiniz hususlardan biri elbette sınava gireceğiniz yer. Eskiden sınava girebilmek için şehir dışına seyahat etmek zorunda kalıyorduk. Telefon rehberi karıştırılıp sınava girilecek yere yakın akraba taraması yapılırdı. Neyseki artık yabancı dil sınavına girmek için şehir şehir dolaşmanıza gerek yok, e-YDS hariç!

YÖKDİL 81 ilde yapılıyor. Sınav merkezleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz ÖSYM’nin sınav merkezi kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

YDS ve YÖKDİL Arasındaki Farklar Neler?

Öncelikle her iki sınavın ortak özelliklerinden bahsedelim. Her iki sınavda da 80 soru soru var. Sınav için verilen süreler de aynı. Sorular her ikisinde de gramer, kelime bilgisi, okuma ve okuduğunu anlama yeteneğini ölçmeye yönelik. Fakat soru türlerinin dağılımı bakımından bir farklılık söz konusu. 

  • YDS’de Restatement ve Dialogue soruları var. Ancak diğerinde bu soruların yerine paragraf soruları konulmuş. 
  • YÖKDİL 3 ayrı alanda yapılıyor. Belki de bu sınavın en büyük farkı bu. YDS’de ise herhangi bir alana göre ayrım yok. Sanırım böyle bir ayrım olmadığından dolayı adayların karşılaştığı kelimeler daha zorlayıcıymış gibi geliyor. 
  • YDS yılda iki ya da 3 kez yapılıyor. Bununla birlikte bir de YDS’yle eş değerde olan e-YDS var. Onu da sayarsak YDS/ e-YDS’ye yılın her ayında girebilme şansınız var diyebiliriz. Ancak YÖKDİL yılda 2 kez yapılıyor. Kimi yıllarda 3 kez yapıldığı da olmuş.
  • YÖKDİL sadece akademik alanda geçerli olduğu için bu sınavdan aldığınız puanı dil tazminatı için kullanamazsınız. YDS puanınızı ise YÖKDİL’in geçtiği her yerde kullanabilirsiniz. 
  • YDS’ye Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden sınava girersiniz. YÖKDİL’de ise Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinden sınava girersiniz.

YÖKDİL ile ilgili merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalıştığımız yazımız bu şekildeydi. Yabancı dil sınavlarına hazırlık için neler yapabilirim diye merak ediyorsanız Yabancı dil sınavlarına hazırlık- 5 ipucu yazımızı okuyabilirsiniz. Bununla birlikte YDS-YÖKDİL sınavlarına nasıl çalışmalı yazımız da size yardımcı olabilir. Yazımızda karşılığını bulamadığınız sorularınız varsa yorumlarda sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz. YÖKDİL sınavı ile ilgili sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz.