Bu yazımızda İngilizcenin temel konularından olan ordinal numbers yani sıra sayılarını sizlere aktaracağız. Sıra sayılarını iyi bir şekilde öğrenmek istiyorsak, öncelikle cardinal numbers dediğimiz sayma sayılarını iyi bilmemiz gerekir. Sayma sayıları konumuza baktıktan sonra sıra sayıları konumuzla devam edebilirsiniz.  

Sıra sayıları pek çok yerde kullanıldığından öğrenmemiz yararımıza olacak ve İngilizceyi daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır. Her ne kadar Türkçede tarih söylerken sıra sayılarını kullanmasak da İngilizcede olmazsa olmazdır. İngilizce tarih belirtirken sıra sayılarını kullanmamız gerekir. Örneğin 16 Mart 2021 tarihi İngilizcede, 16th of March, 2021 ya da Sixteenth of March, 2021 şeklinde ifade edilir. Ayrıca aklımıza gelen ilk örnek olarak ailenin beşinci çocuğuydu gibi bir ifadeyi dile getirmek için de sıra sayılarını bilmemiz gerekecektir. Başka bir örnek, altıncı sınıfa giderken… şeklinde devam eden bir cümleyi kurmak için de yine sıra sayıları bilgisi gereklidir. 

Neyse ki Türkçeye kıyasla İngilizcede sıra sayılarını öğrenmek çok daha kolay.

Türkçede 1., birinci, 1’inci şeklinde ifade ediyoruz sıra sayılarını ancak her zaman sadece -inci eklemiyoruz. 9. demek istediğimizde -uncu ekleyerek dokuzuncu, altıncı demek istediğimizde zaten sesli harf olan -ı ile bittiğinde sadece -ncı ekini geiriyoruz. Bu şekilde Türkçe öğrenmeye çalışan bir yabancı için çok fazla öğrenmesi gereken ek var diyebiliriz, oldukça zorlayıcı kurallar. Birazdan siz de göreceksiniz sıra sayıları konusu İngilizcede nispeten daha kolayınıza gelecek. 

1stFirst11thEleventh30thThirtieth
2ndSecond12thTwelfth40thFortieth
3rdThird13thThirteenth50thFiftieth
4thFourth14thFourteenth60thSixtieth
5thFifth15thFifteenth70thSeventieth
6thSixth16thSixteenth80thEightieth
7thSeventh17thSeventeenth90thNinetieth
8thEighth18thEighteenth100thHundredth
9thNinth19thNineteenth1000thThousandth
10thTenth20thTwentieth1.000.000thMillionth

Sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü anlamlarını veren first, second ve third kelimelerini yarışlarda vs. sıkça kullandıklarından daha aşinasınızdır.  Bu ilk üç sıralama sayısı size daha tanıdık gelmiş olabilir. 

Rakamlarla yazarken fark ettiyseniz, tıpkı bir üslü sayı gibi rakamların üzerinde harfler var. Bu harfle,  sıralama sayısının son iki harfi. Yani rakamın üzerine sıralama sayısının son iki harfi getiriyoruz.

Hemen bakalım:

1st → First 

2nd → Second 

3rd → Third

İlk üç sıralama sayısının ardından gelenler biraz daha kolay. -inci, -ıncı, -uncu anlamını vermek için ilk üç sıralama sayısını takip eden sayılara -th eki getiriyoruz. Tabii ki bazı istisnai durumlar var onlara da beraber bakacağız.

  • İlk üçün ardından gelen rakamları sıra sayısına dönüştürmek için önce sayma sayısı olarak söylüyor ve ardından -th ekini getiriyoruz.

Örnek:

4th → Fourth 

Gördüğünüz gibi normal sayma sayısı olan Dört (Four) yazdık ve -inci, -ıncı anlamı vermek için -th ekini getirerek dördüncü demiş olduk.

  • Tabloya bakarken dikkatini çekmiştir belki, sonu -ve ile Five, Twelve sayılarına -th getirildiğinde –ve son ekleri -f harfine dönüşüyor. 

Örnek:

Five → Fifth

Twelve → Twelfth

  • Dikkat etmemiz gereken bir diğer sıra sayısı da sekizinci anlamına gelen eighth. Sekiz (eight) zaten -t harfiyle bittiği için -th ekini getirirken yeniden -t eklemeden sadece -h getirerek sekizinci sayısını elde ediyoruz.

Örnek:

Eight → Eighth

  • Dokuzuncu derken de dokuzun(nine) sonundaki -e düşerek -th getiriliyor. 

Örnek:

Nine → Nineth

  • Sonu -y harfi ile biten rakamlarda ise, -y düşer ve –ieth eklenerek sıralama sayısına dönüştürülmüş olur. Bu 20 sayısında ve devamındaki onluklarda görülür.

Örnek:

Twenty → Twentieth

Thirty → Thirtieth

  • Onlukların arasında kalan rakamları ise, aynı Türkçedeki gibi ilk kısmı sayma sayısı ikinci bölümü ise sıra sayısı şeklinde ifade edilir. Yirmi birinci sayısına bakalım:

Örnek:

21st Twenty first → 21. Yirmi birinci 

32nd Thirty second → 32. Otuz ikinci

43rd Forty third → 43. Kırk üçüncü

54th Fifty fourth → 54. Elli dördüncü

87th Eighty seventh → 87. Seksen yedinci 

123rd One hundred twenty third →123. Yüz yirmi üçüncü

2468th Two thousand four hundred sixty eighth → 2468. İki bin altı yüz altmış sekizinci

Şimdi bir de sıra sayılarının kullanımına bakalım:

Usage

  • I live on the second floor of this building.

Bu binanın ikinci katında oturuyorum.

  • the fifteenth of February / 15 Şubat
  • March the sixteenth / 16 Mart
  • This is the third sandwich I’ve eaten today.

Bu bugün yediğim üçüncü sandviç.

  • That’s my first project.

O benim ilk projem.

  • He finished in sixth place.

Altıncı sıralamada bitirdi.

Examples:

  • She is sitting in the first row. / İlk sırada oturuyor.
  • They are celebrating their twenty fifth anniversary.
  • The old man died on his eighty eighth birthday.
  • That was my second accident this month.
  • It’s his twenty first birthday.

‘Ordinal Numbers’ yazımız bu şekildeydi. Sıra Sayıları konusu ile ilgili anlayamadığınız herhangi bir nokta varsa, yorumlara yazmanız yeterli olacaktır. Yorumlara bıraktığınız soruları yanıtlayarak konuyu daha iyi kavramanıza katkıda bulunmaktan mutluluk duyarız. Herkese iyi çalışmalar diliyoruz.