Bunu okuyorsanız, muhtemelen yeni yıl kararlarından biri olarak veya ani bir gazdan sonra İngilizceye (tekrar) başlamaya karar verdiniz ve şimdi, bir ay sonra, o gazı tekrar doldurmanız gerektiğini hissediyorsunuz.

Merak etmeyin, bu normal ve yalnız değilsiniz!

Bu yazıda sizle motivasyon konusundaki kişisel yaklaşımımı paylaşacağım ve hem benim için hem de başkalarında işe yaradığını gördüğüm ipuçları vereceğim.

Hadi motivasyonumuzu geri kazanalım!

1. Hem disiplinli hem esnek olabilirsin

Bir gün çalışmak istemiyorsanız ya da yoğunsanız ve zamanınız ya da enerjiniz yoksa, hemen moralinizi bozmayın. Arada öyle olur ve herkese olur.

Haftanızı pazar gününden planlayın ve İngilizce çalışmalarınız için de yer ayırdığınızdan emin olun.

Eğer bir günkü çalışmayı kaçırdıysanız kendinizi paralamayın, başka bir gün telafi edebilirsiniz. Ama mümkünse planladığınız iki gün üst üste aksamasın, hele sonraki haftaya sarkmamasına özellikle dikkat edin.

2. Böl, parçala ve yönet

Siyasi olarak şerefsizce bir hamle olarak görülse de hedeflerimize uygulamamızda bir beis yok 🙂 Kendinize ulaşılabilir hedefler koyun sonra bu hedefi ikiye bölün. Mesela “günde 1 saat çalışırım canım ne var?” diyorsanız, gelin şunu 30 dk yapalım. Bu taktiği Barış Özcan’dan öğrendik.

Hedefiniz her gün çalışmak olabileceği gibi, hafta içi her gün, gün aşırı, her cumartesi vs de olabilir. Yeter ki bir düzeni olsun. Fakat şunu belirtmeliyim ki, her gün 10 dakika çalışmanın, haftada bir gün 1 saat çalışmaktan daha faydalı olduğu düşünülüyor.

Bu maddede son olarak şunu belirtmek isterim. İlla bir oturuşta bir dersi, konuyu, alıştırmayı bitirmek zorunda değilsiniz. Vaktiniz el verdiğince devam edin, sonraki gün devam edersiniz. Alakasız bir yerden örnek vereceğim. Yoğun çalışan ve aynı zamanda evli çocuklu olan yetişkinler uzun süredir bir film izleyememekten, bir kitap okumamaktan şikayet ederler. Gayet mantıklı çünkü pazar günü bile kesintisiz 2 saat bulamıyorsunuz. Eşimle benim yıllardır uyguladığımız şöyle bir taktiğimiz var. Akşam işlerimiz bittikten ve çocuğu uyuttuktan sonra bir filmin 20-30 dakikasını izleyip, gerisine sonraki gün devam ediyoruz. Çoğu film 90 dakikadır, uzun filmler 3 saattir. Böylece her hafta 1 filmi rahatça izleyebiliyoruz. Anlattığımız çoğu kişiye garip gelse de bir dezavantajını görmedik. Kitapta ise günlük 15 dakika okumayla ayda 1 kitap bitirmek çok kolay.

3. Kendi motivasyon setini oluştur

Bu benim henüz kişisel olarak denemediğim ama çok tavsiye edilen ve gayet mantıklı bulduğum bir yöntem.

Yapmayı sevdiğiniz bir şeyi, canınızın istemediği bir şeyle birleştirip bir set oluşturuyorsunuz ve öyle yapıyorsunuz. Bu spor salonlarının bilerek ve çoğu insanın spor yaparken bilmeden kullandığı bir yöntemdir. Herkes müzik dinlemeyi sever ve neredeyse kimse durup duruken koşmayı sevmez değil mi? 🙂 O zaman ne yapıyoruz? Koşarken müzik dinliyoruz. Evde temizlik yaparken müzik açan gençler görmüştüm veya yemek yaparken mutfaktaki 37 ekran TV’den kadın programları izleyen kadınlar…

Diyelim ki sizin de İngilizce Okuma Parçası analizi çalışmanız lazım ama hava da güzel mi güzel, tam böyle dışarıda bir kafede oturmalık. O zaman gidin ve o kafede çalışın. İyi fikir değil mi?

İstikrar önemli. Sıfırdan bir alışkanlık oluşturmak kimisine göre 21 gün, kimisine göre 40 gün sürüyor. Sonuçta kendinizi düzgün bir şekilde organize ederseniz İngilizce hayatınızın bir parçası haline gelecek. Daha fazla zamana ihtiyacınız yok, sadece düzenli olmaya ihtiyacınız var.

Photo by Thomas Kolnowski on Unsplash

4. Başarıyı kutla

Ödüller harika motivasyon araçlarıdır. Hedefinize ulaştığınızda kendinize bir kıyak yapmayı unutmayın.

Bu ödülleri önceden planlamanız daha iyi olur. Bugün iyi çalıştım, bir çikolatayı hak ettim değil de bu ay çalışma hedeflerime ulaşırsam, kendime o güzel defteri alacağım ya da bir hafta sonumu ayırıp şehir dışındaki arkadaşımı ziyaret edeceğim gibi. Benim örneklerim farazi, sizi neyin motive edeceğini en iyi siz bilirsiniz. Bu yöntemi yazar Fırat Demirel’in iyi kullandığını biliyorum.

5. Çeşitlendir

Bunu Almanca çalışırken yaşadım. 7-8 ay boyunca her gün düzenli çalışmama rağmen, sonunda sıkıldım. Sadece yapmak için yapıyordum ve bıraktım. Çünkü tek kaynaktan çalışıyordum. 2019 paketinde bu çeşitliliği sağlamaya çalıştık. Gramer ve kelime çalışmak elbette önemli ama arada bir kendi seviyenizde hikaye kitabı okumak, İngilizce altyazılı film izlemek şarkı dinleyip sözlerini okuyup çevirmeye çalışmak hem işi daha eğlenceli hale getirecek hem de dilin gerçek hayatta kullanımı görmek sizi tekrar motive edecektir.

6. Neden başladığını hatırla

Bazen yolda çeşitli engellerle uğraşırken neden yola çıktığını unutur insan. Ya da salondan mutfağa geçip “ne yapacaktım ben burada?” diyip geri döndüğünüz olmuştur. İşte İngilizce öğrenirken de bunu yaşayabilirsiniz. Motivasyonunuzu kaybettiğinizde neden başladığınızı hatırlayın. Hedefiniz işinizde terfi etmek olabilir, dil tazminatı olabilir, dünya gezisi olabilir… Hedefiniz dışında çok sayıda başka faydası da olacaktır yeni bir dil öğrenmenin. Kendinizi hedefinize ulaşmış şekilde hayal edin, gazı alın ve şimdi İngilizce çalışmaya başlayın!

Unutmadan!

Bir hedefe yürümek tek başına kolay olmayabilir. İhtiyaç duyduğunuzda bir yol arkadaşının desteği çok iyi gelebilir. Bu sınıf veya bir iş arkadaşı ya da güvendiğiniz iyi bir öğretmen olabilir. Bizim yardımcı olabileceğimiz bir şey varsa, destek için her zaman hazırız. Bir yorum veya mesaj yeterli.