Bu yazımızda “how come ne demek” sorusunu yanıtlayacağız. How come ifadesi, niçin, nasıl olur, nasıl oluyor da, nasıl yani gibi anlamlara geliyor. Doğrudan neden, nasıl, niçin anlamlarına gelen why kelimesinin yerine sıklıkla bu how come ifadesinin kullanıldığını görebilirsiniz. Informal dediğimiz gayri resmi bir tona sahip olan bu kelime, genellikle günlük dilde karşımıza çıkıyor. Basitçe neden (why) diye sormak yerine düşünmeye itmek amacıyla nasıl olur da, nasıl yani anlamlarına sahip how come kalıbını tercih ediyorlar. Bu sebeple bu yazımızda bu kalıptan haberinizin olmasını istedik. Örneklerle bu ifadenin ne amaçla kullanıldığını ve ne anlama geldiğini aktarmaya çalışacağız.
How Come Ne Zaman Kullanılır?
- Bu kalıbı, daha gayri resmi konuşmalarda tercih ederiz. Türkçesi neden, nasıl, nasıl olur da şeklindedir. Dolayısıyla, resmi bir makama neden diye sormak istediğinizde how come yerine why soru kalıbını tercih etmeniz daha doğru olur.
- Bu kalıpla cümle kurarken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bilgi soru kelimeleri dediğimiz (what, which, who, why vb.) kelimelerle soru yaparken soru kelimesiyle cümleye başlarız. Ardından yardımcı fiil ve özne ile cümleye devam ederiz. Böylece olumlu cümleyi soruya çevirmiş oluruz. Ancak how come kalıbı ile soru yaparken devamında düz cümle gibi devam ederiz. Bununla birlikte, bu ifadeyi bir kalıp gibi düşünmemiz gerekir. Çünkü, come fiili özneye göre değişmez. Dolayısıyla,
how comes, how came, how will comegibi ifadeler yanlış olur. Hemen örnekle why ile how come dizilişini görelim:
- How come they didn’t invite John? / Neden John’u davet etmediler? Şimdi aynı soruyu bir de “why” soru kelimesi ile görelim:
- Why didn’t they invite John?
Örnekten de anlayacağınız gibi, how come kalıbıyla kurduğumuz cümle özneyle devam etti. Buna karşın why soru kelimesi ile kurduğumuz cümle, her soru cümlesinde olduğu gibi ardından yardımcı fiili alarak devam etti. Dolayısıyla bir bakıma bu kalıp ile cümle kurmanın daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.
- Neden artık büyükanneni hiç ziyaret etmiyorsun? sorusunu iki şekilde soralım: How come you never visit your granny anymore? / Why don’t you visit your granny anymore? How come kalıbı ile why soru kelimesini takip eden cümlenin dizilişinin farklı olduğunu görelim. Bununla birlikte, how come ile sorduğumuz sorunun daha günlük bir dil olduğunu unutmayalım. Yazma dilinde ya da resmi bir durumda daha çok why tercih etmemiz gerekecektir.
3. How come kalıbını soruları yumuşatmak amacıyla kullanabilirsiniz.
Şöyle ki, kimi zaman birine “Neden yaptın ya da neden yapmadın” şeklinde soru yönelttiğimizde bu soru biçimi bir “suçlama” gibi karşılanabilir. Sebep sormak amacıyla yönelttiğiniz sorunun “suçlama” niteliği taşımasını istemediğinizde, sorunuzu why soru kelimesi yerine how come ile yumuşatabilirsiniz. Böylece soruyu yönlendirdiğiniz kişi, soruyu hesap sorma ya da suçlama amacıyla sormadığınızı anlar. Daha ziyade gerçekten merak ettiğiniz ve açıklama istediğinizi bu kalıbı kullanarak göstermiş olursunuz. Örneğin:
- Why did you miss the flight? sorusunu daha yumuşak bir tonda sormak istediğinizde bunun yerine: How come you missed the flight? sorusunu kullanabilirsiniz.
Örnek Cümleler
- How come she got the job? / İşi nasıl aldı?
- If she spent five years in Germany, how come her German is so bad? / Almanya’da beş yıl geçirdiyse, Almancası neden bu kadar kötü?
- How come they got back so early? / Nasıl oldu da bu kadar erken döndüler?
- How come Toronto isn’t the capital? / Neden Toronto başkent değil?
- How come Jane didn’t attend the meeting? / Jane neden toplantıya katılmadı?
Bu yazımızda how come ne demek sorunuzu yanıtlamış olduk. Bununla birlikte kalıbın kullanımına ve kalıpla ilgili örnek cümlelere yer verdik. Daha fazla ne demek yazısı okumak isterseniz, bloğumuzun kelime arşivini buradan ziyaret edebilir ve dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Yazımı sonlandırmadan önce bu konu ile ilgili bir Eminem şarkısını da sizlerle paylaşmak istiyorum:
Dilerseniz şarkı sözlerinin Türkçesinin yer aldığı siteyi ziyaret edebilirsiniz. “Nasıl oluyor da artık konuşmuyoruz?” diyen şarkı sözleriyle sizleri baş başa bırakıyor ve sağlıklı, bol İngilizceli günler diliyoruz. 🍀