Dil öğreniminde sözlük kullanma alışkanlığı edinmek işimizi kolaylaştırır, kelime hazinemizi genişletir. Hepimiz bunu biliyoruz. O kadar şanslıyız ki artık kalın kalın sözlükleri yanımızda taşımamıza hiç gerek yok, ayrıca kelimenin okunuşunu öğrenmek istediğimizde içinde anlamadığımız işaretlerden kelimenin okunuşunu bize aktaran fonetik alfabeyi bilmemize de gerek yok. Tek tuşa basarak bilmediğimiz, yeni öğreneceğimiz kelimenin okunuşunu hemen öğreniveriyoruz. 

Şimdi “bizim zamanımızda” diye başlayarak size kelime okunuşunun öğrenimiyle ilgili olarak yaşadığım bir olayı aktarmak istiyorum: Bizim zamanımızda şu anki gibi sesli sözlükler yoktu tabi! Dolayısıyla bir kelimeyi okulda öğretmenden duyarsak duyuyorduk yoksa kelimenin okunuşunu öğrenemiyorduk. Bir dil sınıfı öğrencisi olarak yeni kelime öğrenmeyi çok seviyordum ve sürekli okuma yaparak öğrendiğim kelimeleri pekiştiriyordum ama öğrendiğim yeni kelimeyi konuşacağım hiç kimse yoktu. Kaldı ki yeni öğrendiğim kelimeyi telaffuz etmeyi istesem de beceremezdim, yani anlayacağınız kelime biliyordum, okuyordum, yazıyordum ama konuşacak olsam söyleyemiyordum. ‘Recite’ kelimesini de lise yıllarımda eş anlamlısı ile birlikte öğrenmiştim ama gel gelelim kelimenin nasıl okunduğunu bilmiyordum. Kelimeyi aklımda: recite: learn by heart şeklinde kodlamıştım. Neyse, bu kelime ne lise yıllarım boyunca ne de üniversite hayatımda karşıma çıkmadı ama ben bu kelimeyi (telaffuzu hariç) hiç unutmadım. Bir gün İngiltere’den gelen bir heyetle (İngilizce) konuşuyorduk ve bu kelimenin telaffuzunu ilk kez o zaman duydum. Duyar duymaz da şaşkınlık içinde kelimeyi içimden bir kaç kez nasıl tekrar ettim görmeliydiniz 🙂 Halbuki şimdi olsa, yazıverirsin kelimeyi bir sözlüğe ve okunuşunu dinler, öğrenirsin. Şu an online ya da offline olarak kullanabileceğimiz bir sürü sözlük var. Ben bu yazımda sizleri Glosbe ile tanıştırmak istiyorum. Severek kullandığım kaynakları öğrencilerimle paylaşmayı çok seviyorum, bu yüzden belki henüz tanışmamışlar vardır diye düşünerek konu olarak ‘Glosbe’ yi seçtim.

Peki nedir bu Glosbe? Ne işe yarar? Diğer sözlüklerden farkı nedir? Siz neden diğer sözlüklerden daha çok seviyorsunuz bu sözlüğü? diyebilirsiniz. Hadi sırayla cevaplayayım:

Glosbe, neredeyse tüm dilleri bulabileceğiniz hem çevrimiçi hem de çevrim dışı olarak kullanabileceğiniz çok dilli bir sözlük.

Tıpkı Wikipedia gibi Glosbe de topluluk tarafından zenginleştiriliyor. Siz de hesap oluşturup çevirilere katkıda bulunabiliyorsunuz. Böylece ortaklaşa bir veri tabanı oluşturmuş oluyoruz. 

Biliyorsunuz ki yeni bir kelimeyi bağlam (context) içinde öğrenmek öğrenmenin daha kalıcı olmasını ve sağlam temelli olmasını sağlıyor. İşte tam da bu noktada Glosbe diğer sözlüklerden ayrışıyor. Ben de tam da bu sebepten Glosbe’yi daha çok seviyorum. Glosbe size sadece kelimeyi ya da cümle çevirisini sunmakla kalmıyor aynı zamanda binlerce örnekle sizin aradığınız kelimenin hangi bağlamda kullanılmış olabileceğini bulmanıza yardım ediyor. Aynı zamanda kelimelerin sesletimini de dinleyebiliyor ve kimi zaman resimlerle de kelime öğrenme işi destekleniyor.

Arnavutça, Hollanda Lehçesi, Arapça, Ermenice, Azerice, Belarusça, Bulgarca, Bengalce, Katalanca, Çince, Hırvatça, Çekçe, Galce, Danca, Almanca, Yunanca, İngilizce, İspanyolca, Estonca, Bask, Farsça, Fince, Fransızca, İrlandaca, Galiçyaca, Güceratça, İbranice, Hintçe, Haiti, Macarca, Endonezyaca, İzlandaca, İtalyanca, Japonca, Gürcüce, Kannada, Korece, Latin, Litvanyaca, Letonca, Makedonca, Malayca, Maltaca, Felemenkçe, Norveççe, Lehçe, Portekizce, Romence, Rusça, Slovakça, Slovence, Sırpça, İsveççe, Svahili Dili, Tamilce, Telugu Dili, Tayca, Takalotça, Türkçe, Ukraynaca, Urduca, Vietnamca veya Yidce dillerinin hepsini bu sözlükte, hem de cümle içindeki örneklerle görebilirsiniz. 

Dilerseniz uygulmayı indirip kullanabilir, dilerseniz de çevrimiçi olarak glosbe.com adresinden kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uygulama ücretsiz. Bana göre tek eksiği, arama geçmişini kaydetme özelliğinin olmaması. Demek istediğim, kendinize özgü bir liste hazırlayamıyorsunuz maalesef. 🙁 Yine de aradığınız kelimeyi doğru bir bağlamda önümüze çıkarması bile onu diğer sözlüklerin önüne geçiriyor bence. 

Denedikten sonra görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz, umarım kelime hazinenizi zenginleştirme yolunda sizi yeni bir kaynakla daha tanıştırmayı başarmışımdır. Hadi bi Glosbe’leyin bakalım. 😉