Dil öğrenmenin onlarca yolu var. Kelime kartları hazırlamak, defterler tutmak, düzenli bir hedef koyup ona uymak… Ama şu gerçeği hepimiz biliyoruz; eğer tek işimiz dil öğrenmek değilse, bunun için ayırabileceğimiz zaman o kadar da geniş olamıyor. Ayrıca diğer işlerimize rağmen dil öğrenmenin zahmetlerine katlanmak konusunda motivasyona ihtiyacımız var. Bu yüzden telefonumuzdan ulaşabileceğimiz, gün içerisindeki küçük boşluklara koyabileceğimiz bir etkinlik olarak dil öğrenmeyi oyun formatına çevirmiş uygulamalar üretiliyor. Bu uygulamalar zaman darlığımıza ve motivasyon eksikliğimize bir çare önerisi ve sahiden de işe yarıyorlar, tabii eğer nasıl kullanmamız gerektiğini bilir ve uygularsak. 

Duolingo dil öğrenme uygulaması da gün içerisindeki molalarımızı verimli şekilde doldurmak ya da dil için ayırdığımız vakitlerde daha az eforla, daha kolay ve keyifli bir yolla öğrenmenin en iyi yollardan biri. Uygulama, hâlihazırda onlarca benzeri varken, en çok kullanılan ve memnun kalınanlar arasında ilk üçte. Bunun sebebi, diğer dil öğrenme oyunlarından farklı ya da birinin sahip olup diğerinin sahip olmadığı özellikleri bir arada, iyi bir arayüzle sunması olsa gerek. Öyleyse Duolingo’nun en son sürümündeki özellikler neler ve bunları nasıl doğru kullanabiliriz, meraklıları için gelin birlikte göz atalım:

1.Öğrenilmesi hedeflenen kelimeler ve ifadeler, seviye ayrımının yanında konu başlıkları altında öğrenmenizi bekliyor

Konu başlıklarının işlevi, birbiriyle ilintili kelimeleri beraber öğrenmenizi sağlamak. Bu sayede rastgele bir kelime öğrenme etkinliği yerine, bulunduğunuz seviyede temel konular için gerekli kelimeleri, eğlenceli bir yolla öğreniyorsunuz. Eğer kelimeleri öğrenmiş olduğunuzu düşünüyor veya zaten bildiğiniz bir konu olduğu için alıştırmalarla vakit kaybetmeden o bölümü geçmek istiyorsanız, web sitesinde konunun sağ altında bulunan taç işaretine gelin, kilit simgesine tıklayın. Bu şekilde size sunulan sınavda maksimum 3 yanlış yaparak konuyu bitirebilir, diğer konuların kilidini açabilirsiniz.

2. Pratiklerle dilbilgisi desteği

Gramer, dilin, kelime öğrenmek kadar zevkli olamayabilen bir kısmı. Düzensiz fiiller, zamirler, yer ekleri… Bu kuralları sınıfta monoton bir şekilde ders işleyen bir hocadan dinlediğimizde, not almış da olsak pek kalıcı olmadığını, eğitim sistemimizde her sene kuralları baştan işlediğimiz salık veriyor. Duolingo’nun yaptığı şey; size dilbilgisini çaktırmadan, cümle örneklerinin içerisinde, ciddi bir gayret sarf etmenize gerek kalmadan öğretmesi. Bu nadir olan bir özellik çünkü örneğin Duolingo gibi bizzat kullanıp, memnun olduğum ve gayet başarılı bir diğer uygulama olan Memrise’ın İngilizce öğrenme bölümünde gramer kısmı yok. 

Dil bilgisi ile ilgili alıştırmaları yaparken “çaktırmadan” öğretiyor demiştik ya, eğer olayı somutlaştırmak, öğrendiğiniz kuralları derli toplu görmek isteyen biriyseniz, Duolingo bunu da düşünmüş. Her konunun altında bulunan taç kısmına, sonra da ampul işaretine tıkladığınızda, konunun yazılı halde bir özetini buluyorsunuz. Sizi isterseniz ayrıca gramer kitabı almak, kitap üzerinden çalışmak meselesinden kurtarabilecek bir hizmet.

3. Günlük hedefinizi belirleyin ve kolayca takip edin

Karar alıp koyduğumuz hedefleri devam ettirmek, çoğumuzun yarı yolda bıraktığı bir şey oluyor. Bu devam edemeyişlerin birçok farklı sebebi olabilir ama herhangi bir şeyde süreklilik sağlamanın, o şeye dair ilgimizi taze tutmak ve ve o şeyin bizim için diğer işler arasında kaynamayacak kadar önemli olmasıyla doğru bir orantısı var. Duolingo da hem dile olan ilginizi taze tutmak, hem de molalarda dahî oynayabilmeniz sebebiyle işlerin arasında “dil öğrenme” hedefinde sebat etmeyi kolay kılıyor. Hedefinize kaç gündür uyduğunuz gibi bilgileri görebiliyor (webde sağ üstteki alev simgesinin yanında), günlük hedefiniz olan puanı da profilinizin “koç” bölümünden seçebiliyor ya da değiştirebiliyorsunuz.

4. Duolingo events’e katılarak sanaldan gerçeğe bir adım atın

Dil öğrenmeye olan ilgi ve isteği canlı tutmanın bir yolu da çevrenizde aynı amacı taşıyan birilerinin olması. Duolingo events de tam olarak bunu hedefliyor: Sanalda olan bir dil öğrenme faaliyetini reele taşıyıp, aynı araçlarla aynı dili öğrenmeye çalışan insanları buluşturuyor. Bu buluşmalarda çeşitli dil oyunları oynanıldığı gibi, dil öğreniminiz için sosyal çevre edinme imkanına da sahip oluyorsunuz. Şu linke tıklayarak yakınlardaki buluşmaları arayabilirsiniz.

5. Duolingo Sınıflar, rekabet duygunuzu iyiye kullanmanın bir yolu

Geçen seneye kadar “kulüpler” aktifti. Artık kulüpler kalktı, rekabet hissini yaşamak için iki yol var: Birincisi lig listesi. Lig listesinde hafta boyu ilk onda olmayı başarırsanız bir sonraki ligde geçme hakkı kazanıyorsunuz. Yalnız bu listedeki kişiler Duolingo’da İngilizce öğrenen, dünyanın herhangi bir yerinden olan diğer insanlar. Eğer daha özel bir listede yer almak ve aynı kişilerle yarışmak istiyorsanız, kişi sınırı olan sınıflara katılabilirsiniz. Örneğin şu kodla Ingilizce.org okuyucularının sınıfına alabiliriz sizi: QARCUX. Herhangi bir sınıfa katılmak için yapmanız gereken şey, ayarlara gidip “ilerleme paylaşımı” kısmından kodu girmeniz yeterli.

Son bir paragrafla özetlemek gerekirse Duolingo, onlarca dil öğrenme programından sadece biri ama en iyilerinden biri. Telaffuzlarıyla beraber kelime ve cümle öğretiyor, dil bilgisi alıştırmaları var ve tüm bunları eğlenceli bir yolla, sizi motive edecek (aferin, iyi gidiyorsun gibi cümleler, puan tabloları) metotlar kullanarak yapıyor. Üstelik çok rahatsız edici olmayan reklamlarını görmezden gelirseniz, tüm özelliklerini ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Sadece bu uygulamayı kullanarak bir dili tüm yönleriyle öğrenebileceğimiz büyük bir iddia olabilir ama devamlı kullandığımızda bize öğretecek çok şeyinin olduğunu bilelim.

*öne çıkan görsel: https://www.imore.com/learn-new-language-duolingo-your-iphone-or-ipad