İlki 2019’da Londra’da gerçekleştirilen Duocon, Duolingo’nun yabancı dil meraklılarını ve uzmanları buluşturduğu bir konferanstır. Covid-19 nedeniyle 2020’de ilk kez online yapılan konferans bu yıl da online olarak gerçekleşti. 2022’de ise New York’ta yüzyüze yapmayı planlıyorlar.
Duocon 2021 yaklaşık 3 saat süren bir etkinlikti, sizin için tamamını izleyip özetini 5-10 dakikaya sığdırdırdık. İşte Duocon 2021’de duyrulan yenilikler;
Mistakes Inbox (Hata Kutusu)
Duolingo yaptığınız hatayı size aynı ders içinde doğru yapana kadar tekrar soruyor zaten ama bu yeni özellikle bütün hatalarınızı tek bir noktada görüp, gözden geçirebilecek ve çalışabileceksiniz. Böylece zayıf yönlerinizin üstünde durarak daha sağlam temel atabileceksiniz. Benzer bir özellik Memrise’da “Difficult Words” yani “zor kelimeler” olarak yer alıyordu. Duolingo’ya da böyle bir özellik gelmesine sevindim açıkçası.
Legendary Level (Efsanevi Seviye)
Kullanıcıların Duolingo konusunda en çok şikayet ettiği şey basit olması, bu yüzden de öğretici olmamasıydı. Buna ben de katılıyordum. Hatta 2015’te bütün İngilizceyi birkaç saat içinde bitirip Instagram’da paylaşmıştım. Bu eleştirilere cevap olarak Duolingo 2018’de Crowns (Taçlar) özelliğini çıkardı. Artık her konunun gittikçe zorlaşan beş ayrı seviyesi vard ve bir dil kursunu bitirmek öyle birkaç saatte yapılacak bir şey değildi çünkü içerik sayısı da beşe katlanmış oldu.
Şimdi ise belli bir konudaki ustalığınızı kanıtlayacak altıncı bir yeni seviye geliyor. Buna da Legendary yani efsanevi seviye demişler. Beş seviyeyi tamamlayınca ünite renginiz altına dönüyordu, altıncı seviyede ise mora dönecek. Sanırım mor yakut renginden ilham almışlar.
Bu seviyenin efsaneviliği ise şuradan geliyor; önceki beş seviyeyi zaten tamamlamış olmanız lazım burayı açmanız için ve doğal olarak bu seviyedeki cümleler ekstra zor olacak, buna rağmen sadece üç hata hakkınız olacak ve hiç ipucu şansınız olmayacak. Son olarak, bütün üniteleri legendary seviyesinde tamamladığınızda parlamaya başlayacaklar. Umarım bu seviye son olur, yoksa iPhone gibi önünü alamayacağız, her iki senede bir seviye ekleyecekler 🙂
Family Plan (Aile Planı)
Böyle deyince aile planlaması gibi oldu ama aslında kastettiğimiz o değil 🙂 Bildiğiniz gibi Duolingo’da bütün içerikler ücretsiz olsa da Duolingo Plus diye ücret ödeyebildiğiniz bir abonelik planları var. Peki Duolingo Plus’la ne elde ediyorsunuz? Duolingo plus reklamları kaldırıyor, çok hata yapan biriyseniz size sınırsız can hakkı veriyor, öğrendiğiniz dilin tüm derslerini indirip internet olayan metro vs gibi yerlerde offline çalışabiliyorsunuz ve Duolingo’nun tüm dünyada ücretsiz olarak dil eğitimi sunmasına katkıda bulunmuş oluyorsunuz.
Aile planı ise aynı Netflix, Spotify ve benzer platformlarda olduğu gibi tek abonelik altında birden fazla kişinin kullanmasını sağlıyor. Duolingo’da bu plan 6 kişilik. Bu arada adı aile planı diye Spotify gibi illa aynı evde yaşamanızı zorunlu kılmıyor. Bu plana arkadaşlarınızla da abone olabilirsiniz, bizzat kendileri dediler.
Latin Alfabesi Dışındaki Yazı Sistemleri
Her ne kadar bir dili daha çok konuşmak için öğreniyorsak da işin yazma kısmı da bir o kadar önemli. Öğrendiğimiz dil bizle aynı veya yakın alfabeyi kullanıyorsa sorun yok, ama farklı bir alfabe kullanıyorsa biraz korkutucu olabiliyor. Çünkü gördüğümüz şekiller bizim için neredeyse hiçbir şey ifade etmiyor.
İşte bunu çözmek için Duolingo normal derslerine ek olarak, Latin alfabesinden farklı alfabeler kullanan diller için de özel alfabe dersleri ekledi. Bu dillerin başında Arapça, Çince, Japonca, Korece, Rusça gibi diller geliyor. Ben de Arap alfabesini öğrenmeye başladım ve gerçekten işe yaradığını söyleyebilirim.
Duolingo’daki Diğer Yenilikler
Bildiğiniz gibi Duolingo’da farklı karakterler var ama bu karakterlerin hepsini aynı makine seslendiriyordu. Uzun süre bunun üstünde onlarca ses sanatçısıyla çalışıp efsane bir şey yapmışlar. Artık her karakterin kendi gerçek sesi olacak. Aynı bir animasyon filmi gibi.
Duolingo English Test 5 yaşında! IELTS, TOEFL gibi sınavlara alternatif olarak çıkarılan Duolingo English Test beşinci yılını doldurdu. Bu sınavın özelliği diğer proficiency sınavlarından daha ucuz olması, sonucun daha hızlı çıkması ve evinizin konforunda yapabilmeniz. Bu konuda epey yol kat etmişler ve daha da edeceğe benziyorlar. Hatta şöyle bir iddiaları var, ileride insanlar dil seviyesini söylerken “ben Duolingo 65’im” gibi ifadeler kullanacaklar diyorlar. Yaşayalım, görelim.
Bir diğer geliştirme konuşma ve yazma pratikleri tarafında. Hali hazırda konuşma pratiği yaptırmak için sundukları conversation etkinlikleri çoğu kullanıcıya açılmışken, Duolingo Hoots ile yakında yazma etkinlikleri de sunmaya başlayacaklar. Anladığım kadarıyla böylece ucu açık sorulara yanıtlar verebileceğiz.
Okullar unutulmamış, öğretmenlerin öğrencileriyle sınıf oluşturup kullandıkları Duolingo Schools’u güncellemişler. V2 adını verdikleri sürümde öğrencileri sınıflara eklemek, ödev vermek ve takibini yapmak daha da kolay hale gelmiş. Tasarım da daha derli toplu duruyor.
Son olarak, anadili İngilizce olanlara okuma yazma öğretmek için Duolingo ABC diye bir uygulama çıkarmışlar. Birinci sınıfa başlayacak çocukların çok işine yarayacaktır diye düşünüyorum.
Duolingo CEO’su Luis Von Ahn, sadece dil eğitiminde kalmak istemediklerini, sırada matematik olmak üzere bütün derslerde dünyaya Duolingo tarzı ücretsiz ve eğlenceli eğitim olanağı sunmayı amaçladıklarını söyledi.
Bizden şimdilik bu kadar. Etkinliğin tamamını izlemek isteyenler için aşağıya videoyu koyuyoruz. Bir sonraki Duocon’da görüşmek üzere.
Bu benim için çoooooooooooooooooooook(x9999999999999) açıklayıcı oldu teşekkürler