Dil uygulamaları sayesinde herhangi bir dili öğrenmek artık çok kolaylaştı. Ancak her uygulamanın odaklandığı belli noktalar oluyor ve kimi zaman ihtiyacınızı karşılayamıyor. Bu yazımızda sizlere dil öğrenme uygulamalarından olan Busuu’yu tanıtacağız. Busuu nedir, nasıl kullanılır? sorularını yanıtlayarak bu uygulamanın detaylı bir incelemesini yapacağız. Hazırsanız başlayalım!
Busuu Nedir?
Busuu, 12 dil seçeneği sunan bir dil öğrenme uygulaması. Uygulamayı dilerseniz masaüstünüzden dilerseniz de telefonunuza indirerek kullanabiliyorsunuz. Premium özelliği de bulunan bu uygulamaya ücretsiz kaydolup derslere başlayabiliyorsunuz. Ancak, öğrendiklerinizi test etmek amacıyla hazırlanmış olan kısa sınavlara, dil öğretmenleriyle birebir canlı derslere ancak premium olduğunuzda ulaşabiliyorsunuz. Kısa sürede daha hızlı ilerlemek isterseniz premium üyeliği düşünebilirsiniz. Busuu’nun premium üyeliğine ödeyeceğiniz ücret, ortalama bir özel ders ücretinden çok daha uygun fiyatlı. Fiyatlar, aboneliğinize göre değişiyor. Satın almadan önce bir haftalık bir deneme sürümünü kullanıp test edebiliyorsunuz.
Busuu’yu çevrimdışı da kullanabiliyorsunuz, dersleri ve alıştırmaları indirerek istediğiniz zaman, internet erişimine ihtiyaç duymaksızın çalışabiliyorsunuz.
Benim herhangi bir acelem olmadığı için ve başka uygulamaları da kullandığımdan Busuu’nun ücretsiz versiyonunu deneyimleyerek sizlere bu yazıyı hazırladım. Aceleniz yoksa ya da bütçeniz el vermiyorsa ücretsiz versiyonunu deneyimleyebilirsiniz.
Busuu Nasıl Kullanılır?
E-posta adresinizle kaydınızı yaptıktan sonra bilgisayarınızdan ya da telefonunuzdan Busuu’yu kullanmaya başlayabiliyorsunuz. İlerlemeyi düşündüğünüz dilde sıfırsanız doğrudan ilk dersle öğrenmeye başlarsınız, ancak seviyenizi test ederek de uygulamayı kullanmaya başlamayı tercih edebilirsiniz.
Ben 150 gündür Fransızca çalıştığım için önce bir seviye tespit sınavı yaptım. Beş dakika süren bu sınavın sonucuna göre uygulama, beni 33. dersten başlattı. Böylece bana kolay gelecek konuları geçerek kişisel bir plan çıkarmış oldu.
Seviye tespitinizi yaptıktan sonra dili öğrenme amacınızı işaretliyorsunuz, daha sonra hedeflediğiniz dil seviyesini (A2-B1-B2) ve akıcılık düzeyini belirtiyorsunuz. Ardından çalışmayı düşündüğünüz günleri işaretleyerek belirlemiş olduğunuz hedefe ne kadar sürede erişebileceğinize dair bir zaman çizelgesine erişmiş oluyorsunuz.
Ben beş gün onar dakikadan B2 seviyesine gelmeyi hedeflediğimi işaretledim. Buna göre sistem, 14 Kasım 2022’de hedefime ulaşabileceğimi gösterdi. Dilerseniz çalışma süresini 10 dakikadan fazla tutabiliyorsunuz, fakat ben düzenli olarak yapabileceğim hedefler koymaktan yanayım; eğer hedefime bir gün ulaşamazsam, bunun benim çalışmayı bırakmama neden olmasını istemiyorum.
Busuu ile Kelime Öğrenin
Busuu dili öğretmeye resimler içeren bilgi kartlarıyla başlıyor. Görselle birlikte verilen kelimeyi dinleyip Türkçe tercümesini görebiliyorsunuz. Bununla birlikte verilen kelimeyi örnek bir cümle içinde görerek öğreniyorsunuz.
2. adımda okunuşunu dinleyip görseline bakarak öğrendiğiniz kelimeyi bulup boşluğu dolduruyorsunuz.
3. adımda kelime çiftlerini eşleştiriyorsunuz. Bu aşamada bazen de sizden zıt anlamlı kelimeleri eşleştirmeniz isteniyor.
4. adımda size verilen ifadenin doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu buluyorsunuz. Bu, daha önce başka uygulamada görmediğim eğlenceli bir adım.
5. adımda yeni öğrenilen kelimeleri pekiştirmek amacıyla kelime testi yapıyorsunuz.
Busuu ile Gramer Öğrenin
Busuu dil bilgisini ipucu kartlarıyla öğretiyor. İpucu kartında öğreneceğiniz gramer konusu ile ilgili bilgi oluyor ve bilgi kartını gösterdikten sonra örnek cümlelerle alıştırmaya devam ediyorsunuz.
Eğer premium özelliğine sahipseniz canlı ders talep ederek anlamadığınız konuyu çalışabiliyorsunuz.
Busuu ile Sosyalleşerek Dil Öğrenin
Busuu’da sizin gibi dil öğrenenlerle etkileşimde bulunabiliyorsunuz. Premium olduğunuzda sizin öğrenmek istediğiniz dili anadili olarak kullanan insanlarla konuşabiliyorsunuz ama premium değilseniz alıştırmalar üzerinden birbirinizin yanlışlarını düzeltebiliyorsunuz.
Anadilinizi belirtiyor ve düzeltme almak istediğiniz hedef dili seçiyorsunuz. Vermiş olduğunuz bu bilgi doğrultusunda yaptığınız alıştırmalara düzeltmeler geliyor. Bununla birlikte siz de başkalarının hatalarını düzelterek dönüt verip öğrenmelerine katkıda bulunabiliyorsunuz.
Busuu ile Kültürel İpuçlarını Öğrenin
Busuu ile dili sadece dil bilgisi ve kelimeden ibaretmiş gibi öğrenmiyorsunuz. Dili öğrenirken gerekli olan kelime ve dil bilgisinin üzerine bir de kültürel bilgi ediniyorsunuz. Bu kültürel ipucu kimi zaman örnek cümlede geçen ülkenin önemli bir yeri hakkında, kimi zaman dil bilgisi hakkında olabiliyor.
Örneğin benim önceki alıştırmamda müze kelimesi vardı ve müze kelimesi ile ilgili cümlede Fransa’daki Louvre Müzesi vardı. Devamında da kültürel ipucu olarak Louvre Müzesi’nin tarihi hakkında bilgiler içeren bir kart çıktı karşıma.
Dili öğrenirken, o dili konuşanların kültürünü de öğrenmek dili içselleştirmenize ve neyi, neden kullandıklarını anlamanıza yardımcı oluyor. Bununla birlikte dilin yanı sıra kültürün öğrenilmesi öğrencinin daha iyi öğrenmesini sağlar ve öğrenciye bir dünya görüşü kazandırır. Kültürle birlikte öğretilen dil bilgisi daha kalıcı olup dil öğrenme başarısını artıracaktır.
İngilizce uygulamaları incelediğimiz serimizde bu yazının da sonuna geldik. Diğer inceleme yazılarımıza da uygulamalar kategorisinden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Sağlıklı ve bol İngilizceli günler dileriz, hoşçakalın.
Merhaba Busuu ile ingilizce çalışmak istedim ve temelden başladım .konular bitince benim test olmamı istedi bu arada ücretsiz çalışıyordum şimdi ise test yapmıyor ücretli olan premium ‘a geçmemi istiyor devam etmiyor . Ücretsiz nasıl devam edebilirim?