Memrise, bir yüzlercesinin arasından bir dil öğrenme programı. Onu diğerlerinin arasında öne çıkaran ise, resmi sitesinden öğrendiğimiz bilgiye göre 2010 yılında kurulduktan sonra hızlı bir büyüme ve gelişme kaydetmiş oluşu. Bugün 180+ ülkeden 40 milyondan fazla insanın dil öğrenmek için Memrise’ı kullanıyor.

Memrise, oyunlaştırma yöntemiyle dil öğreten bir uygulama. Ben de bu uygulamanın 4 seneyi aşkın süredir aktif bir kullanıcısı olarak, size keşfedebildiğim kadarıyla anlatma fırsatını bulduğum için pek mutluyum.

Program size öğrendiğiniz dilden sistematik bir şekilde kelime ya da ifade öğretmeye odaklı. Duolingo gibi dilbilgisi konularına ya da cümle yapılarına ağırlık vermiyor, sadece sınırlı sayıda kursunda dilbilgisi alıştırmaları var ve bazı cümle örneklerini de yerlisinden öğren kısmında görebiliyoruz.

Türkçe destekli dilbilgisi bölümü bildiğim kadarıyla henüz geliştirilmedi. Şimdilik bu özelliği ancak bunu destekleyen diğer bazı dillerde, örneğin İngilizce üzerinden Almanca, Fransızca vb. bir dil öğrendiğimizde kullanabiliyoruz. Fakat kelime öğretimi konusunda o kadar iyi bir öğrenme materyali ki, gramer kısmını başka bir yerden takviye edip programı kelime hazinenizi genişletmek için denemenizi halen ısrarla öneririm. Faydasını fazlaca gördüğüm için bugün halen ben de İngilizce dahil farklı diller için kullanmaya devam ediyorum.

Memrise dil öğrenme uygulamaları arasında Duolingo ile yarışıyor. Dünya genelinde kendi alanında en çok kullanılan ilk üç uygulama arasında yer alması, bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından sevilmesi tesadüf ya da yersiz değil. Neden mi? Gelin bu sorunun cevabını Memrise’ı yakından tanıyarak birlikte görelim, Memrise ile neler yapabiliriz bir bakalım.

Memrise uzman ekibi tarafından seviyelere göre hazırlanmış dil kurslarıyla kelime çalışmak

Programı tanımaya en temel özelliği ile başlayabiliriz. Memrise’ın dil bilme seviyelerine göre (A1, A2…) düzenlenmiş, bunların altında ise konu konu kategorilendirilmiş olarak hazırladığı kelime öğrenme kursları var.

Konulara bölünmüş olması önemli bir ayrıntı, çünkü beynimiz birbiriyle ilişkili kelimeleri beraber öğrendiğinde, bu öğrenmenin kalıcılığı daha uzun ve köklü oluyor.

Ayrıca Memrise, bir kelimeyi karşınıza kaç defa çıkaracağını çok iyi biliyor. Size o kelimeyi ne öğrenemeyeceğiniz veya öğrendikten sonra unutmanıza sebep olacak kadar az, ne de sıkılacağınız, öğrenme hızınızı alaya alırcasına çok gösteriyor. Bir kelimeyi size kaç kere, hangi sıklıkla soracağını; sabit bir uygulama şekliyle değil sizin doğru-yanlış cevaplama oranınıza göre de ayarlıyor. Kıvamında bir tekrar yapmış ve kelimeyi sağlama almış oluyoruz böylece. 

Memrise’da tamamen kendimize özel kurslar oluşturmak mümkün!

Memrise’ın örneğin Duolingo’ya göre artılarından biri, eğitmenlerinin hazırladığı kurslarla yetinmek zorunda olmayışımız.

Diyelim ki seviyemize uygun bir hikaye kitabı okuyoruz ve kitap sonundaki kelimeleri, kitabı rafa kaldırdıktan sonra da ara ara görmek, hatırlamak istiyoruz.  Bu durumda şu siteyi ziyaret edip gerekli bilgileri girerek kendi kursumuzu oluşturmaya, oraya istediğimiz kelimeleri koymaya başlayabiliriz.

Kursumuzdaki kelimelere istersek İngilizce telaffuz (ses) dosyası da ekleyebiliyoruz. Şu linkteki “myword” kısmına telaffuzunu aradığımız kelimeyi yazarak o kelimenin telaffuz dosyasını indirip, daha sonra indirdiğimiz ses dosyasını kursa yüklememiz yeterli. 

Nasıl? > Ses dosyasını yüklemek için “kursu düzenle” ye tıkladıktan sonra kelimenin anlamının hemen yanında bulunan “Auido” bölümüne indirdiğimiz dosyayı yüklüyoruz. Eğer kendi telaffuzumuza güveniyorsak, kaydet butonuyla bilgisayarınızdan ses kaydı da yapabiliriz. Ya da bu ses kaydını yapmasını istediğimiz kişiye kursa ulaşım ve denetim hakkı verebiliriz. Bunun için ise kursun ayarlar kısmında katkıda bulunanlara o kişinin memrise kullanıcı ismini ekleyerek izni veriyoruz.

Böylece ses dosyası yükleme işlemini de tamamladıktan sonra “kaydet ve devam et” e tıklamak, son aşama. Unutmayalım ki emeklerimiz boşa gitmesin. Memrise’de kurs oluştururken girdiğimiz veriler, bir word belgesi gibi otomatik ve anlık olarak kaydedilmiyor. Kaydet’e tıklamayı hatırlamak önemli.

İpucu: Eğer kendi oluşturduğumuz kursları başka kullanıcıların oynamasını istemiyorsanız kursu düzenlerken “detaylar” kısmına girip kursun durumunu “listelenmeyen/unlisted” olarak ayarlamanız yeterli. Bu şekilde kursunuz size ve ancak paylaşırsanız kursun linkini paylaştığınız kişilere has kalıyor. 

Günlük hedefi ulaşılabilir tutarak aralıksız öğrenmeye çalışmak, sektirmeden çalıştığımız en uzun gün rekorları kırmak, programı kullanmayı heyecanlı hale getiren özelliklerden biri.

Öğrendiğimiz kurslardan biri ya da birden fazlası için günlük 5,10 ya da 15 dakikalık hedefler koyuyoruz ve bu hedefi uygulayıp uygulamadığımızı kontrol etmeyi memrise bizim için kolaylaştırıyor.

Memrise’ı kaç gündür aralıksız kullanıyor olduğumuzu (daha doğru bir ifadeyle belirlediğimiz hedefi kaç gündür uyguluyor olduğumuzu), telefon uygulamasında anasayfadan görebiliyoruz. Bir gün bile ara verirsek o rekorumuz kaydedilmekle beraber, gün sayısı sıfıra dönüyor. Profilimizde sadece en yüksek rekorumuz gösteriliyor.

 

Kelime telaffuzlarını sözlüklere kaydedilmiş monoton bir ses tonuyla değil, cümle içinde yerlisinden duyabiliriz.

Memrise’ın premium üyeliğinin önemli farklarından biri “yerlisinden öğren” butonu. Bir kelimeyi sadece tek ve monoton bir kayıttan, o kelime için özel olarak yapılmış bir sözlük kaydından duymakla, o dilin yerlisinin cümle içerisinde kullandığı bir video içerisinde duymak arasında büyük fark var. İkincisi daha doğal ve eğlenceli olduğu için, günlük konuşma kalıplarını öğrenmeye büyük katkı sağlayabilir. Ayrıca aynı ifadeyi birden fazla kişinin video kaydıyla öğreniyoruz, Memrise her defasında karşımıza aynı video kesitini çıkarmıyor.

Durup dururken o an etrafta gördüğümüz bir nesnenin İngilizce’sini mi merak ediyoruz, Memrise telefon uygulamasında bunun kısa yolu var:

Programın ilgi çekici özelliklerinden bir diğeri de “keşfet” bölümünden etraftaki bir nesneyi kameranızla algılayarak size nesnenin öğrendiğiniz dildeki ismini bulması. Kameraya gösterdiğiniz nesnenin tanınır hâlde olması da önemli bir unsur tabii.

Memrise Premium üyeliğinin ne gibi avantajları var, değer mi?

Yukarıda saydığım özelliklerin bir kısmı premium üyeliğe has özellikler: “Yerlisinden öğren” bölümü, üyelik aldığınızda uygulamanın size bir parça daha kişiselleştirilmiş bir kelime tekrarı tekniği sunması gibi. Bunun yanında, kursları telefonunuza indirerek çevrimdışı öğrenme özelliği de ücretli üyeliğin avantajları arasında.

Bu yüzden Memrise’dan daha iyi verim almak için premium üyelik size yardımcı olabilir, programın yıllık teklifleri genelde uygun oluyor. İsterseniz önce ücretsiz versiyonunu denemekle işe başlayabilirsiniz. Ben de bir süre ücretsiz versiyonunu deneyip yararından emin olduktan sonra ücretlisine geçmiştim.

Eğlenceli ve kalıcı bir öğrenme macerası dileklerimle, bir sonraki yazıda görüşmek üzere! 🙂